Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Η «Άλυτη», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του έμπειρου σκηνοθέτη Μίνωα Νικολακάκη, έρχεται να αλλάξει τα έως τώρα δεδομένα στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς συνδυάζει το ρεαλισμό με έντονα στοιχεία φαντασίας και παραμυθιού. Η υπόθεσή της περιστρέφεται γύρω από τις εμπειρίες ενός γιατρού (Προμηθέας Αλειφερόπουλος), ο οποίος μετακομίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να κάνει αγροτικό. Εκεί ερωτεύεται μια κοπέλα (Αναστασία-Ραφαέλλα Κονίδη) η οποία φέρει τα συμπτώματα μιας σπάνιας νόσου. Καταρχάς αποφασίζει να τη βοηθήσει, γρήγορα όμως συνειδητοποιεί πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά όπως πίστευε.
Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν τον περσινό Απρίλιο στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Κοσμά Κυνουρίας, στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 1.200 μ. Εμπνευσμένος από τις παραλογές, τη λαογραφία, τον Λάβκραφτ και τον Πόε, ο Μίνως Νικολακάκης, που έγραψε και το σενάριο μαζί με τον John de Holland, μπόρεσε να ενώσει το πραγματικό με το υπερφυσικό και να αφηγηθεί μια ιστορία τραγική και γοητευτική, που ίσως κάποτε συνέβη ή θα μπορούσε να συμβεί, όσο φανταστική κι αν φαίνεται.
Η «Άλυτη» είναι ένα θρίλερ στην κόψη του παραμυθιού, στο οποίο ισορροπεί υποδειγματικά το μυστήριο και η πραγματικότητα. Ο Μίνως Νικολακάκης με την κάμερά του ζωγράφισε έναν σχεδόν ονειρικό, γεμάτο μυστικά κόσμο, όπου ο χρόνος κυλάει με διαφορετικούς ρυθμούς, η ατμόσφαιρα είναι απόκοσμη, οι άνθρωποι λιγομίλητοι και εσωστρεφείς, το αλλόκοτο και ο τρόμος καραδοκούν στις σκιές και στη μυθώδη βλάστηση. Ένα απομονωμένο χωριό, ένα μεγαλοπρεπές αλλά εχθρικό δάσος και η παράνοια έτοιμη ανά πάσα στιγμή να καταβροχθίσει κάθε αδύναμο μυαλό που τολμά να διαβεί τους δρόμους της απαγορευμένης γνώσης.
Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Τορόντο (TIFF), στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Βαρσοβίας και στο 60ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης στο οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Best Location, η μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας Άλυτη (Entwined) προβλήθηκε στο 50ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Γκόα (Ινδία), το 24ο Bucheon Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου (Κορέα) και το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης (Τουρκία), και βγήκε σε διανομή στις 28 Αυγούστου 2020 στις ΗΠΑ.
Η ταινία προβάλλεται στους αθηναϊκούς κινηματογράφους στις 10 Σεπτεμβρίου από τη ΝΕΟ FILMS.
Μια συμπαραγωγή του ΕΚΚ, της ΕΡΤ και της COSMOTE TV.
Σύνοψη
Ένας γιατρός µετακοµίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί, ερωτεύεται µια ευπαθή κοπέλα, η οποία ζει αποµονωµένη από τους δεισιδαίμονες συγχωριανούς της, διότι πάσχει από µια σπάνια ασθένεια που καθιστά το δέρµα της σαν φλοιό δέντρου. Αποφασισμένος να τη θεραπεύσει, ο γιατρός θα συνειδητοποιήσει σύντοµα ότι τα πράγµατα δεν είναι όπως φαίνονται, ιδιαίτερα όταν εκείνη του αποκαλύπτει ένα παράδοξο τρόπο για να τη σώσει.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι ο λαμπερός Προµηθέας Αλειφερόπουλος και η τρυφερή Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη, που έδωσαν και οι δύο εξαιρετικές ερμηνείες. Επίσης εµφανίζονται οι άξιοι ηθοποιοί Κώστας Λάσκος, Μάνος Βακούσης και Αλέκα Τουµαζάτου.
Η ταινία “Άλυτη” εμπνέεται από ιστορίες ελληνικής λαϊκής παράδοσης, που έχουν αποδοθεί όσο πιο κοντά στο ρεαλισμό. Παρουσιάζει το σημείο συνάντησης δύο κόσμων: του σύγχρονου Δυτικού με τo μυστικισμό της φύσης, αλλά και της λογικής με το συναίσθημα. Όπως έχει αναφέρει ο διεθνής Τύπος, η Άλυτη φλερτάρει τόσο με τα γραπτά του Έντγκαρ Άλαν Πόε και το σινεμά του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο όσο και με κλασικές ταινίες όπως το “Καϊντάν” του Μασάκι Κομπάγιασι.
Γυρισμένη σε ένα καστανοδάσος στην καρδιά του Πάρνωνα, ένα μέρος που έχει εμπνεύσει μύθους και θρύλους του παρελθόντος, η πρόθεση της ταινίας είναι να θυμίζει τις αφηγήσεις που ψιθύριζαν οι γιαγιάδες μας κάποια βράδια γύρω από το τζάκι, ιστορίες που μας έκαναν να ανατριχιάσουμε, τυλιγμένες σε ένα μεταφυσικό πέπλο και που -τάχα- είχαν συμβεί σε κάποιον που γνωρίζαμε.
ENTWINED / ΑΛΥΤΗ | σκηνοθεσία: Μίνως Νικολακάκης / σενάριο: John de Holland, Μίνως Νικολακάκης / διεύθυνση φωτογραφίας: Θεόδωρος Μιχόπουλος / µοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος / σκηνικά – κοστούµια: Χρύσα Δαπόντε / µουσική: Σωτήρης Δεµπόνος / ήχος: Γιάννης Αντύπας / επεξεργασία εικόνας: Άγγελος Μάντζιος (MetaPost) / επεξεργασία ήχου: Power Media Productions / µακιγιάζ: Ιωάννα Συµεωνίδη / special makeup effects: Προκόπης Βλασερός / visual effects: Melancholy Star, Kent / παραγωγοί: Μίνως Νικολακάκης, Λιλέτ Μπόταση / σε συµπαραγωγή µε: Ελληνικό Κέντρο Κινηµατογράφου, EΡΤ, COSMOTE TV, Multivision, Authorwave, Melancholy Star / µε την υποστήριξη: Ελληνική Τεχνική / εκτέλεση παραγωγής: Inkas Film Productions / διεθνείς πωλήσεις: Stray Dogs / ηθοποιοί: Προµηθέας Αλειφερόπουλος, Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη, Κώστας Λάσκος, Μάνος Βακούσης, Αλέκα Τουµαζάτου, John de Holland, Μαρία Εγγλεζάκη
***
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ TRAILER:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 89 λεπτά
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: ΕΛΛΑΔΑ / ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Ο Μίνως Νικολακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν συµµετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ (LAShortsFest, Cinemed Montpellier, Uppsala και Flickers Fest κ.α.) και διανεµήθηκαν στις αίθουσες αποσπώντας σημαντικά βραβεία. Ενδεικτικά, η ταινία του «Το Πατάρι» ήταν η μόνη ελληνική συμμετοχή που προβλήθηκε στην γκαλερί σύγχρονης τέχνης Egbert Baqué στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της έκθεσης David Bowie.
Είναι απόφοιτος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστηµίου Πατρών και έχει εργαστεί ως µηχανικός προκειµένου να υποστηρίξει το πάθος του για τον κινηµατογράφο. Είναι µέλος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ακαδηµίας Κινηµατογράφου. Η πρώτη του µεγάλου µήκους «Άλυτη» έκανε παγκόσµια πρεµιέρα στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ του Τoronto.
Φιλµογραφία
(ως σκηνοθέτης):
Άλυτη (89’) 2019
Το Πατάρι (18’) 2012
The Happy Life (8’) 2009
Μαριονέτα (10’) 2007
Το δώρο (12’) 2005
Ticket to Ride (5’) 2003
Facebook page:
https://www.facebook.com/Entwined-2501092926609205/
Instagram:
https://www.instagram.com/entwined_film/
Festival Links:
https://www.tiff.net/events/entwined
https://iffigoa.org/world-panorama-iffi-2019/
https://wff.pl/en/film/entwined-35
https://www.filmfestival.gr/el/section-tiff/movie/12337
https://filmonline.iksv.org/film/dolasik/