28.8 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

H Ορέστεια του Αισχύλου συναντά την πολυφωνική παράδοση της Σαρδηνίας, στο Κάστρο Μονεμβασιάς

H Ορέστεια του Αισχύλου συναντά την πολυφωνική παράδοση της Σαρδηνίας, στο Κάστρο της Μονεμβασιάς.

Ο μεσογειακός οργανισμός Between the Seas σε συνεργασία με τον πολιτιστικό χώρο Κυμοθόη, διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα φιλοξενίας Μεσογειακών καλλιτεχνών Between the Seas residency στο Κάστρο Μονεμβασίας.

Φέτος προσκεκλημένοι του Between the Seas είναι οι καλλιτέχνες του Sardegna Teatro που θα εργαστούν πάνω στην Ορέστεια του Αισχύλου.

Η 15μελής ομάδα ηθοποιών, μουσικών και τραγουδιστών από τη Σαρδηνία, προσεγγίζουν την τραγωδία του Αισχύλου μέσα από την παράδοση του πολυφωνικού τραγουδιού Canto a Tenore. To Canto a Tenore, προέρχεται από την περιοχή Nuoro της Σαρδηνίας και αποτελεί την αρχαιότερη πολυφωνική τεχνική της Μεσογείου, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής παράδοσης και πρακτικής. Ο σκηνοθέτης Valentino Mannias συνεργάζονται με την τετραμελή ομάδα των νέων τραγουδιστών Tenore Nugorescu, προκειμένου να πειραματιστούν με τον τραγικό Χορό και να δώσουν έμφαση στην έννοια της κοινότητας και στα ζητήματα που την
απασχολούν: το θάνατο και τη δημοκρατία.

Η ομάδα φιλοξενείται και θα δουλέψει για τρεις εβδομάδες στον επιβλητικό χώρο του κάστρου της Μονεμβασίας, εμπνεόμενη από το φυσικό περιβάλλον προκειμένου να επανακαθορίσει την τελετουργική διάσταση της τραγωδίας μέσα από αρχέγονες μεσογειακές παραδόσεις, και να αναρωτηθεί για τη σχέση μας στο σήμερα με τις έννοιες της δικαιοσύνης και της αξίας της ζωής και του θανάτου.

“Στην παρούσα κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από την πανδημία, με την επιβίωση των καλλιτεχνών να απειλείται και τη δυσκολία στις διεθνείς ανταλλαγές, τα προγράμματα φιλοξενίας (residencies) μπορούν να μας δείξουν το δρόμο προκειμένου να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε, να ταξιδεύουμε και να συνδημιουργούμε σε ασφαλείς συνθήκες”, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Between the Seas, Ακτίνα Σταθάκη. “Αυτό σημαίνει ότι τόσο καλλιτεχνικοί οργανισμοί όσο και χρηματοδοτικοί φορείς πρέπει να είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν με χρόνο και χρήμα όχι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αλλά τη διαδικασία έρευνας και πειραματισμού που
συντελείται στο πλαίσιο μίας φιλοξενίας”.

Ανάλογο είναι το πνεύμα και του Massimo Mancini, καλλιτεχνικού διευθυντή του Sardegna Teatro: “Για εμάς η καλλιτεχνική διαδικασία είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα. Η ιδιαίτερη ποιότητα της σχέσης που αναπτύσσεται με μια άλλη χώρα, με τους ανθρώπους και τα τοπία της, είναι αυτό που θέλουμε να ξανα-ανακαλύψουν οι καλλιτέχνες μας. Γιατί εν τέλει αυτός είναι και ο σκοπός τους: να ξαναβρούν την ομορφιά σε κρυμμένα σημεία, στα ερείπια, στις διαφορετικές πτυχές ενός πολιτισμού”.

Η ομάδα θα μοιραστεί τη δουλειά της σε μια παρουσίαση ανοιχτή στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Μονεμβασίας την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 6.30 μ.μ. στον χώρο της Παναγίας Χρυσαφίτισσας αξιοποιώντας το φυσικό φως και τηρουμένων όλων των υγειονομικών οδηγιών.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν κράτηση στο 6948643250 ή μέσω μέιλ στο [email protected].

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνα, της Ιταλικής Πρεσβείας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, και της Περιφέρειας Σαρδηνίας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia-Ελλάδα 2020.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -