Του Παναγιώτη Μήλα
«Όσο μένουμε στις διαπιστώσεις, οι αριθμοί μεγαλώνουν. Αποφάσεις και δράσεις τώρα».
Αυτό έλεγε η Φώφη Γεννηματά και είχε απόλυτο δίκιο.
Αυτό σκεπτόμουν την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 παρακολουθώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των γυναικοκτονιών μπροστά στη Βουλή
Όπως διάβασα στο δελτίο ειδήσεων του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων: «Δεκάδες γυναίκες και άνδρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών» που απαρτίζεται από και συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή για να δηλώσουν με την παρουσία τους την ανάγκη για κοινωνική αλλαγή αλλά και άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου».
***
Ευτυχώς, έγινε επιτέλους μια συγκέντρωση κατά των γυναικοκτονιών. Άργησε αλλά έγινε…
Το 2015 έγιναν 23 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες, οι 8 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο. Αλλά; Καμία αντίδραση…
Το ίδιο και το 2016 όταν 21 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες, οι 11 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο. Ούτε τότε δεν ίδρωσε κάποιο αυτί…
Οι 16 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2017 από άνδρες [οι 8 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο], δεν κινητοποίησαν τα αισθήματα καμιάς οργάνωσης…
Ούτε το 2018 όταν 21 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες [οι 10 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο], δεν κινήθηκε φύλλο…
Και το 2019 οι 17 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από άνδρες [οι 12 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο], δεν συγκίνησαν κάποιον ευαίσθητο. Φυσικά ούτε και τις αρμόδιες αρχές.
Ακριβώς το ίδιο έγινε και το 2020. Οι 14 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από άνδρες [οι 8 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο], δεν ήταν και κάποιος …ενοχλητικός αριθμός.
Φθάσαμε έτσι στο 2021. Μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου 17 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες [οι 14 από αυτές στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο].
Έτσι έγινε η συγκέντρωση της 17ης Δεκεμβρίου από τις 18 γυναικείες και φεμινιστικές συλλογικότητες στον χώρο μπροστά από τη Βουλή.
Τα ονόματα και τις συνθήκες της δολοφονίας κάθε μιας από αυτές ανέγνωσαν οι ηθοποιοί Λουκία Πιτσιόλα και Λεωνίδας Κακούρης, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.
Παρούσες στην διαμαρτυρία ήταν επίσης η μητέρα της Γαρυφαλλιάς, θύμα γυναικοκτονίας στη Φολέγανδρο φέτος το καλοκαίρι, όπως και η μητέρα της Ερατούς, θύμα γυναικοκτονίας στη Λέσβο το 2019 ενώ επιστολή υποστήριξης της διοργάνωσης απέστειλαν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία δολοφονήθηκε στη Ρόδο το 2018. Η μητέρα της 26χρονης Γαρυφαλλιάς σε δηλώσεις της μπροστά στη Βουλή ζήτησε «τα ισόβια να είναι ισόβια και να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία».
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, νέοι με πλακάτ πάνω στα οποία ήταν γραμμένα τα νούμερα 1 έως 17 καθώς και λίγες κουβέντες για κάθε θύμα που δολοφονήθηκε φέτος από σύντροφο ή συγγενικό πρόσωπο στάθηκαν μπροστά στη Βουλή.
Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι – μετά από αυτή την πρώτη δράση η οποία έγινε με χρονοκαθυστέρηση – θα συγκινηθούν και θα κινηθούν…