14.6 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

«Με λένε Γρηγόρη Λαμπράκη και αγωνίζομαι για να έρθει ειρήνη στον κόσμο»

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην πορεία προς το Πολυτεχνείο χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας τη βουλευτική του ταυτότητα. Επομένως ατυχής, ατυχέστατη η σύγκρισή του με τον αγωνιστή της ειρήνης.

«Φερθήκατε χειρότερα στον Βαρουφάκη απ’ ότι το παρακράτος της Δεξιάς […] Αυτό δεν τόλμησε να το κάνει όταν ο τεράστιος γιατρός και βουλευτής ο αείμνηστος Χρήστος Λαμπράκης, περπάτησε την ιστορική διαδρομή του Μαραθώνα, στην πορεία Ειρήνης, και τότε σας θυμίζω είχε απαγορευτεί η πορεία, ο βουλευτής δεν εμποδίστηκε να την πραγματοποιήσει. Εσείς φερθήκατε στον Γιάνη Βαρουφάκη, χειρότερα πιο ανάλγητα και λιγότερο Δημοκρατικά απ’ όσο φέρθηκε το παρακράτος στον Χρήστο Λαμπράκη. Κρατήστε το για την ιστορία»…

Αυτά τόνισε από του βήματος της Βουλής την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 ο βουλευτής του «ΜεΡΑ25» κύριος Κλέων Γρηγοριάδης.

 

***

 

Να θυμίσω ότι η αναφορά του βουλευτή στο όνομα «Χρήστος» έγινε 2-3 φορές. Επομένως δεν ήταν λάθος. Ήταν άγνοια. Ξεκάθαρο αυτό… Η προτροπή του μάλιστα με τη φράση: «Κρατήστε το για την ιστορία»… αποδεικνύει την παντελή άγνοια για γεγονότα που τα ξέρουν ακόμα και όσοι δεν ασχολούνται επαγγελματικά με την πολιτική.

 

***

 

Η πορεία που δεν έγινε, η δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη και το τέλος του ήρωα

 

Αξίζει να θυμίσω εδώ ότι – σε αντίθεση με όσα είπε ο βουλευτής του «ΜέΡΑ25» – η πορεία ειρήνης του Γρηγόρη Λαμπράκη δεν έγινε. Ήταν Κυριακή 21 Απριλίου 1963. Ο βουλευτής της ΕΔΑ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Ειρήνης, ξεκίνησε την πορεία από τον Μαραθώνα και είχε ως τελικό προορισμό την Πνύκα.
Η περιοχή από την Αγία Παρασκευή μέχρι τον Μαραθώνα ήταν αποκλεισμένη.
Περισσότεροι από 3.000 χωροφύλακες φρουρούσαν την περιοχή του Μαραθώνα.
Κρατώντας το πανό στο χέρι με τη λέξη ΕΛΛΑΣ ο Λαμπράκης άρχισε να τρέχει συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Στο ύψος της Ραφήνας οι χωροφύλακες επιχείρησαν να τον εμποδίσουν να προχωρήσει, όμως όσοι έτρεχαν μαζί του τους εμπόδισαν. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν οι συνοδοιπόροι του.
Ο Λαμπράκης συνέχισε την πορεία αλλά όταν έφτασε στο Χαρβάτι οι χωροφύλακες τον οδήγησαν με τη βία σε καμιόνι και έπειτα από τρεισήμισι ώρες τον άφησαν στη Νέα Ιωνία…

 

***

 

Έπειτα από ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη…

 

«Διαδηλώσεις και συγκρούσεις εις Αθήνας. Πανελλήνιος εξέγερσις δια το έγκλημα. Ρώσσος, Ούγγρος και Βρεταννός νευροχειρουργοί αναμένονται την πρωΐαν σήμερον εις Θεσσαλονίκην δια να βοηθήσουν τον χαροπαλαίοντα Λαμπράκην. Κατελήφθη υπό πανικού η «Κυβέρνησις του αίματος». Τρέμει τας συγκλονιστικάς εντυπώσεις τα οποίας θα έχει εις το εξωτερικόν ο αναμενόμενος θάνατος του θύματος. 30 τραυματίαι εις την πρωτεύουσαν κατά τας διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η αστυνομία επετέθη εναντίον φοιτητών έμπροσθεν της πανεπιστημιακής λέσχης, εις το Σύνταγμα και εις άλλα σημεία. Διενεργήθησαν υπέρ τας 300 συλλήψεις. Απηγορεύθη συγκέντρωσις της ΕΔΑ εις Θεσσαλονίκην».

 

***

 

 

 

 

«Η δημοκρατία της μοτοσυκλέτας»: Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακεδονία» το Σάββατο 25 Μαΐου 1963, με την ορθογραφία της εποχής. Στη φωτογραφία αριστερά η λεζάντα γράφει: «Ο βουλευτής Λαμπράκης επί της κλίνης επί της οποίας διέρχεται τας τελευταίας του στιγμάς χαροπαλαίων εντός του υπ’ αριθμόν 134 δωματίου του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Παρά τω προσκέφαλον η συσκευή δια της οποίας χορηγείται ανελλιπώς μέσω της τραχειοτομής…».

 

***

 

Στο κέντρο της σελίδας γελοιογραφία – ανυπόγραφη με τον τίτλο: «Η δημοκρατία της μοτοσυκλέτας». Δείχνει τους παρακρατικούς να βγαίνουν από το κτήριο που γράφει ΕΡΕ και τον τότε πρωθυπουργό – και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Κωνσταντίνο Καραμανλή σε ρόλο τροχονόμου να τους δείχνει το δρόμο, ενώ δεξιά η κλασική κότα που «συνόδευε» σε όλες τις γελοιογραφίες του Φωκίωνα Δημητριάδη, τον Κωνσταντίνο Τσάτσο – τότε υπουργό Κοινωνικής Προνοίας και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η γελοιογραφία είναι ανυπόγραφη επειδή τότε ο Φωκίωνας Δημητριάδης ήταν ο αποκλειστικός γελοιογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα».

 

***

 

Η “Αυγή” του 1963 με Εκδότη τον Λεωνίδα Κύρκο και πρώτο της Διευθυντή τον Μανώλη Γλέζο. Κορυφαία ονόματα, σε κορυφαία εφημερίδα…

 

 

Έχασε τη μάχη: Μία ημέρα ύστερα από αυτό το πρωτοσέλιδο, στις 26 Μαΐου του 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης έχασε τη μάχη ενώ ύστερα από τρεις εβδομάδες, στις 11 Ιουνίου του 1963, «έχασε τη μάχη» και η κυβέρνηση Καραμανλή.
Σημαντικό ρόλο στις αποκαλύψεις για τη δολοφονία του βουλευτή έπαιξε η μαχητική έρευνα και αρθρογραφία τριών δημοσιογράφων που είχαν ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να καλύψουν το θέμα: Του Γιώργου Ρωμαίου της εφημερίδας «Το Βήμα» (μετέπειτα υπουργού του ΠΑΣΟΚ), του Γιάννη Βούλτεψη της εφημερίδας «Αυγή» και του Γιώργου Μπέρτσου (της τότε μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας «Ελευθερία» των Αθηνών).

 

***

 

Αποχαιρετισμός: Για τη στάση του Βούλτεψη στα γεγονότα της εποχής έγραψε ο συνάδελφος του Δημήτρης Ραυτόπουλος στην «Αυγή» σε έναν αποκαλυπτικό αποχαιρετισμό, το 2010.
«Ο Βούλτεψης ειδικεύτηκε στο ελεύθερο αστυνομικό ρεπορτάζ και γνώρισε από κοντά τον μηχανισμό της αστυνομικής τρομοκρατίας και των παρακρατικών. Το παρακράτος και η αποκάλυψή του. Αυτό ήταν το μεγάλο θέμα του Γιάννη Βούλτεψη και η συμβολή του στην πολιτική ζωή εκείνης της εποχής, όπου η δημοκρατία αγωνιζόταν να υπάρξει. Η μεγάλη μάχη του, όπου πραγματικά διέπρεψε, ήταν η υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ξέρουμε -και ποτέ δεν αμφισβητήθηκε- ότι χωρίς την καταπληκτική έρευνα του απεσταλμένου της “Αυγής”, μαζί με τους συναδέλφους Γιώργο Μπέρτσο της “Ελευθερίας” και Γιώργο Ρωμαίο του “Βήματος”, η υπόθεση θα παρουσιαζόταν σαν τροχαίο ατύχημα ή, το πολύ, ως αυθόρμητη πράξη ανεύθυνων στοιχείων, αντιδιαδηλωτών. Η πέμπτη φάλαγγα του φον Γιοσμά, γερμανοντυμένου προδότη στην Κατοχή και αρχηγού εθνικοσοσιαλιστικής παρακρατικής συμμορίας, των δημοσιογραφικών φερεφώνων της εθνικοφροσύνης και επίορκων κρατικών λειτουργών φιλοδοξούσε μάλιστα να το παρουσιάσει ως προβοκάτσια της ΕΔΑ! Οι δημοσιογράφοι έδρασαν εκείνες τις ημέρες του Μαΐου 1963 ακόμα και σαν ντετέκτιβ, προσήγαγαν ακόμα και μάρτυρες στα ανακριτικά γραφεία. Το “δημοσιογραφικό τρίκυκλο”, κατά τη ζωηρή βουλτέψεια έκφραση, πραγματικά ανέτρεψε τη βδελυρή συνωμοσία, που κατά τον πρωταγωνιστή του τρίο, τον Γιάννη Βούλτεψη, ήταν η πρώτη πράξη της “νασερικής” χούντας των συνταγματαρχών, πριν από την κατάληψη της εξουσίας».

 

Με “πλοηγό” τον Γιάννη Βούλτεψη

 

«Ο δικός μας Βούλτεψης, της “Αυγής”, ήταν ο “πλοηγός” στη διασημότερη δημοσιογραφική έρευνα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. “Πλοηγό” τον χαρακτήρισε ο Βασίλης Βασιλικός στα Πορτραίτα του (1976). Το έργο “Ζ” (από το σύνθημα “Ο Λαμπράκης ζει”) του Βασιλικού και το φιλμ του Γαβρά με τον Υβ Μοντάν στον ρόλο του Λαμπράκη, που έκανε παγκοσμίως γνωστή την υπόθεση, γράφτηκε βασικά με στοιχεία που περιείχε η πρώτη μορφή του βιβλίου του Βούλτεψη “Υπόθεση Λαμπράκη” του 1966. Ο Βούλτεψης τού έδωσε το βιβλίο, άδετο ακόμα, πριν κυκλοφορήσει, μαζί με συμπληρωματικές περιλήψεις, εξηγήσεις επί χάρτου, γραφήματα για το πλέγμα των ενόχων και των συναυτουργών και για τις διακλαδώσεις των παρακρατικών συμμοριών, διασυνδέσεις με το επίσημο σύστημα κ.λπ.

»Οι μεγάλοι ένοχοι: Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα, το 1964, η μεγάλη έρευνα της “Αυγής” με τον τίτλο “Ποιοι είναι οι μεγάλοι ένοχοι” σε δέκα συνέχειες, έδωσε, με την πένα του Βούλτεψη, πλήρη εξιστόρηση, με αδιάσειστα στοιχεία, της υπόθεσης και ανάλυση των παραμέτρων της, και βραβεύτηκε στο διαγωνισμό που οργάνωσε το περιοδικό “Ελευθεροτυπία” του Αλέκου Φιλιππόπουλου, με κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους αρχισυντάκτες δέκα αθηναϊκών εφημερίδων.
»Σημειώνω μόνο μία φράση από την τελευταία, δέκατη, συνέχεια:
“Η Τετάρτη Εξουσία δεν ενημέρωνε απλώς την κοινή γνώμη, αλλά μαχόταν κυριολεκτικώς για την αποκάλυψη της αλήθειας με μια αποτελεσματικότητα εξαιρετικά επικίνδυνη”.

 

(Η υπόθεση Λαμπράκη, τόμος Β’, πρώτη έκδοση, 1963-1967. Η πορεία, η δίκη, η καταδίκη, η προβοκάτσια, Εκδόσεις Αλκυών 1998).

 

»Επικίνδυνη ήταν βέβαια η δημοσιογραφική έρευνα για τους ενόχους, κρατικούς και παρακρατικούς. Ως και διαδήλωση κατά του Βούλτεψη έκανε η λεγόμενη “Εθνική Ασφάλεια” Θεσσαλονίκης: “Έξω ο Βούλγαρος”, δηλαδή ο Βούλτεψης. Ο δημοσιογράφος στάθηκε απέναντί τους: “Τώρα τι κάνετε; Διαδήλωση χωροφυλάκων; Βαράτε κιόλας, αν θέλετε. Και θα καλοπεράσετε!”. Δεν τόλμησαν, γιατί κάποιοι συνάδελφοί τους, βαθμοφόροι, ήταν κιόλας στο φρέσκο, ενώ άλλοι, μέχρι κι ο διοικητής στρατηγός Μήτσου, γλίτωσαν με παραιτήσεις».

 

***

 

 

Η παραπάνω φωτογραφία είναι η τελευταία [εν ζωή] του Γρηγόρη Λαμπράκη από την ομιλία του για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Δέκα λεπτά αργότερα θα δεχθεί τα δολοφονικά χτυπήματα των παρακρατικών. Ήταν Τετάρτη 22 Μαΐου 1963.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -