Γιγαντιαίες γάτες «νιαουρίζουν» σε λόφο στην περιοχή Νάζκα του Περού

37

Ένα γεωγλυφικό που αναπαριστά μια μεγάλη γάτα βρέθηκε σε λόφο στην περιοχή Νάζκα του Περού. Έχει το κεφάλι ψηλά, κοιτάει ευθεία μπροστά, ενώ το σώμα και η ουρά της εκτείνονται προς το κάτω μέρος του λόφου.
Περουβιανοί αρχαιολόγοι, που πραγματοποιούν εργασίες συντήρησης στην περιοχή Νάζκα, ανακάλυψαν τη μορφή μιας γάτας στην πλαγιά του λόφου.

 

 

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας αναφέρεται ότι «η μορφή της γάτας ήταν διακριτή και σχεδόν άθικτη από το χρόνο». Στη ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «αυτό το γεωγλυφικό ήταν μόλις ορατό και επρόκειτο να εξαφανιστεί επειδή σχεδιάστηκε σε μια μάλλον απότομη πλαγιά και υπέστη τις επιπτώσεις της φυσικής διάβρωσης. Έχει μήκος 37 μέτρα αυτή η φιγούρα, είναι οριζόντια, και χρονολογείται πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Αυτά τα γιγαντιαία περιγράμματα είναι συνήθως κατασκευασμένα από πέτρες και είναι γνωστά ως γεωγλυφικά».

 

 

Οι γάτες έχουν καταγραφεί πολλές φορές σε κεραμικά, υφάσματα και σε άλλα στοιχεία της κοινωνίας Paracas, η οποία φαίνεται ότι είχε δημιουργήσει διάσημα γεωγλυφικά και άλλα γραμμικά σχέδια στην έρημο Νάζκα, στο νότιο Περού.
Τα γεωγλυφικά που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή απεικονίζουν επίσης πλάσματα, φυτά, φανταστικά όντα και γεωμετρικά σχήματα μήκους αρκετών χιλιομέτρων που πιστεύεται ότι είχαν αστρονομικές λειτουργίες.

 

 

 

«Ένα από τα πράγματα που συνεχίζουν να εκπλήσσουν είναι πώς βρίσκουμε ακόμα νέα γεωγλυφικά», εξήγησε ο Τζόνι Ισλά, διευθυντής του Σχεδίου Διαχείρισης Νάζκα-Πάλπα στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Πρόσθεσε δε: «Υπάρχουν αρκετά και θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε περισσότερα και σε αυτό βοηθάει η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Πριν είχαμε φωτογραφίες από αεροσκάφη, αλλά από ψηλά. Τώρα έχουμε φωτογραφίες από αεροσκάφη που πετούν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Κι αυτό μας βοηθά πολύ. Οι φιγούρες δημιουργήθηκαν μεταξύ 500 π.Χ. και 500 μ.Χ. Είναι από τα μεγαλύτερα αινίγματα της αρχαιολογίας».