Γιάννης Ροζάκης. Τίμησε με συνέπεια το ελληνικό θέατρο επί 50 ολόκληρα χρόνια

Πάτησε για πρώτη φορά το θεατρικό σανίδι το καλοκαίρι του 1963, ως κομπάρσος στον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ που ανέβασε ο Μίνως Βολανάκης για το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, στο Θέατρο του «Πεδίου του Άρεως».

 

«Ο φίλος μου ο Χίτλερ» στο «Αγγέλων Βήμα». Ο Γιάννης Ροζάκης [αριστερά] στην τελευταία του εμφάνιση. Μαζί του ο Νίκος Νίκας.

 

Πάτησε για τελευταία φορά το θεατρικό σανίδι το 2013, ως Γκούσταφ Κρουπ στο «Ο φίλος μου ο Χίτλερ» του Γιουκίο Μίσιμα, σε σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη, στο «Αγγέλων Βήμα».

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1939 ως Γιάννης Ξυγκάκης. Τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε ως Γιάννη Ροζάκη. Ερμήνευσε σπουδαίους ρόλους και συνεργάστηκε με πολύ σημαντικούς θιάσους.
Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 σε ηλικία 82 ετών.

 

***

 

[Πατήστε «κλικ» επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

 

 

 

Τελείωσε το 1962 τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη και έκτοτε είχε παίξει σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις αλλά και στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Το θεατρικό του ταξίδι το άρχισε στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Θυμέλη», με το θίασο Ανδρέα Φιλιππίδη-Νανάς Σκιαδά-Λίλης Παπαγιάννη-Χρήστου Πάρλα, με πρώτο έργο το «Βαθιά γαλάζια θάλασσα» του Τέρενς Ράτιγκαν.

 

[Πατήστε «κλικ» επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

 

 

Από τότε, δεν σταμάτησε να παίζει χειμώνα-καλοκαίρι πάντα με συνέπεια, ξεχωρίζοντας, σε πολλούς θιάσους.
Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τον Νίκο Χατζίσκο και την Τιτίκα Νικηφοράκη και τη Ζουζού Νικολούδη στα «Χορικά» της.
Έπαιξε στο «Πειραματικό Θέατρο» της Μαριέττας Ριάλδη, στο «Θέατρο Τέχνης».
Συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Μυράτ, τη Βούλα Ζουμπουλάκη και τον Αλέξη Μινωτή.
Έπαιξε στη «Θυσία του Αβραάμ» με την Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης.

 

 

[Πατήστε «κλικ» επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

 

 

 

 

Επίσης με τη «Νέα Πορεία» του Γιώργου Χαραλαμπίδη, με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο και με τους «Δεσμούς» της Ασπασίας Παπαθανασίου.
Συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, με το «Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο» του Λεωνίδα Τριβιζά, με την Κατερίνα Βασιλάκου και τον Θανάση Μυλωνά.

Συνεργάστηκε με την Μπέττυ Αρβανίτη και με το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου.

 

[Πατήστε «κλικ» επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

 

 

Στο Εθνικό Θέατρο πήρε μέρος στις παραστάσεις: Φιλοκτήτης (1991), Ο κατά φαντασίαν ασθενής (1991), Το νησί της Αγίας (1992), Ζωή (1992), Ο βασιλιάς πεθαίνει (1992), Ο ιμπρεσσάριος της Σμύρνης (1993), Μήδεια (1993), Η τρέλλα του Γεωργίου Γ΄ (1993), Η κατάληψη (1994), Νεφέλες (1994), Η σιωπηλή γυναίκα (1995), Αχαρνείς (1995), Αρτούρο Ούι, άνοδος και πτώση (1995), Οι μάγισσες του Σάλεμ (1996), Εκκλησιάζουσαι (1996), Άστεγοι (1996), Ρινόκερος (1997), Η αυλαία πέφτει (1999), Όπως σας αρέσει (1999), Οιδίπους τύραννος (2000).

 

 

Στους “Διαβολεμένους” του Μισέλ Ντυραφούρ σε σκηνοθεσία Γιώργου Μούλιου με τον θίασο “Καλλιτεχνικό Θέατρο”. Ο Γιάννης Ροζάκης με την Πίτσα Μπουρνόζου, στο “Θέατρο Διονύσια. © Αρχείο Λουκίας Μπουρνόζου.

 

 

***

 

Έκανε κινηματογράφο: Τέντι μπόι αγάπη μου (1965), «1922» (1978), Τέλος εποχής (1994) και το 2000 ερμήνευσε τον Καθηγητή στο «Αυτή η νύχτα μένει» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Πήρε μέρος σε τηλεοπτικές σειρές, σε θεατρικές τηλεοπτικές παραστάσεις και σε ραδιοφωνικές.
Δίδαξε για αρκετά χρόνια υποκριτική στη «Δραματική Σχολή Αθηνών» του Γιώργου Θεοδοσιάδη.

 

***

 

Ο αποχαιρετισμός του του θα γίνει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής της Νέας Σμύρνης και η σορός θα αποτεφρωθεί, όπως επιθυμούσε ο ίδιος.

 

***

Στη βασική φωτογραφία ο Γιάννης Ροζάκης στο «Όπως σας αρέσει», ως Δούκας Φρειδερίκος, το 2000 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.