Cat Is Art

Γεωργία Κοκκίνου: Το θέατρο είναι το όχημά μας για να μην ξεχάσουμε το παιδί μέσα μας

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Η Γεωργία Κοκκίνου, μια ηθοποιός νέα και ταλαντούχα, με όρεξη και ενθουσιασμό για την τέχνη της, καταθέτει στο catisart.gr τις απόψεις της για το θέατρο σήμερα και εξηγεί τη σκηνοθετική προσέγγιση και την ιδέα πίσω από την παράσταση “Ο στόχος” της θεατρικής ομάδας Ω.μέγα.

“Ο στόχος” θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 20:15 και το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 στις 22:00, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου “Επί Κολωνώ”, στο πλαίσιο του δημοφιλούς φεστιβάλ Off Off Athens.

Η σκηνοθεσία είναι της Γεωργίας Κοκκίνου και της Χριστιάννας Μαριόλη.

Πρόκειται για μία διασκευή του θεατρικού έργου του Γάλλου νομπελίστα Αλμπέρ Καμί. Το έργο μεταφέρεται στη σύγχρονη κοινωνία. Είναι μία απεικόνιση ενός μικρόκοσμου, εντός του οποίου τίθεται η έννοια της δικαιοσύνης. Ο καθένας την εισπράττει με βάση τους δικούς του ηθικούς κώδικες.

Στο έργο, όπως και στη ζωή, υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτήρες. Κάποιοι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα και άλλοι επιστρατεύουν τις ηθικές τους αξίες και απομακρύνονται από οτιδήποτε θεωρούν ακραίο. Και φυσικά όλοι στο τέλος πληρώνουν το αντίτιμο των επιλογών τους.

Κυριότερη τιμωρία: ανακαλύπτουν ποιοι πραγματικά είναι. Φαινομενικά όλοι οι ήρωες έχουν έναν κοινό στόχο, ωστόσο ο τρόπος που τον αντιλαμβάνονται ποικίλει. Αξίζει να θυσιάσεις την αγάπη για μια ιδέα; Επαναστατείς για να είσαι ελεύθερος ή μήπως έτσι εγκλωβίζεις ο ίδιος τον εαυτό σου περισσότερο;

 

 

Γεωργία, γιατί ασχολείστε με το θέατρο;

*Το θέατρο είναι ένα παιχνίδι. Είναι το όχημά μας για να μην ξεχάσουμε ποτέ το παιδί που υπάρχει μέσα μας. Ένα μέσο να ψάξεις βαθιά μες στην ψυχή σου και να ανακαλύψεις ποιος είσαι, ποιος θα ήθελες να είσαι, ποιες είναι οι ρίζες σου. Είναι ο τόπος που ο χρόνος σταματά για λίγο ή μάλλον κυλά αργά για να σου δώσει την ευκαιρία να ζήσεις ζωές που μπορεί και να μη ζούσες ποτέ. Ζεις χωρίς να πληρώνεις το τίμημα των επιλογών. Για τα λίγα δευτερόλεπτα δημιουργίας που σου δίνουν αυτή την ευκαιρία αξίζει να ασχοληθείς με το θέατρο.

Πώς ξεκίνησε το θεατρικό σας ταξίδι με προορισμό το φεστιβάλ του Επί Κολωνώ, OFF-OFF Athens;

*Όλα ξεκίνησαν στη δραματική σχολή. Μέσα από τις εργασίες, τα κομμάτια, τα έργα, τους καβγάδες, τις συζητήσεις, τα ερωτηματικά και τελικά τη συνειδητοποίηση ενός κοινού ονείρου. Σκεφτόμασταν αρκετό καιρό πως θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή, μόνοι μας και ψάχναμε πού θα μπορούσε να γίνει η πρώτη μας απόπειρα. Ύστερα από μια συζήτηση με τους υπεύθυνους του θεάτρου, ήμασταν σίγουροι πως αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία κι έτσι την αδράξαμε.

Ποια είναι η παράστασή σας και τι έχετε να πείτε γι’ αυτήν;

*Η παράστασή μας έχει τον τίτλο “Ο στόχος”. Πρόκειται για μία διασκευή του έργου “Οι δίκαιοι” του Αλμπέρ Καμί. Ο χρόνος είναι απροσδιόριστος, θα μπορούσαν οι ήρωες να βρίσκονται σε οποιαδήποτε εποχή. Οι ήρωές μας είναι μέλη μιας οργάνωσης που ως στόχο έχουν τη δολοφονία ενός ανθρώπου που στα μάτια τους φαντάζει ως τύραννος. Ωστόσο, καθώς προσπαθούν να επιτύχουν τον στόχο τους ανακαλύπτουν πόσα πράγματα αφήνουν πίσω εξαιτίας του, συνειδητοποιούν ποιοι είναι πραγματικά κι έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την εικόνα.

Ποια θέματα πραγματεύεται που να απασχολούν το σημερινό κοινό;

*Σήμερα οι άνθρωποι χάνονται καθώς αγωνίζονται για την καθημερινότητα, καθώς προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους ή τους στόχους που τους επιβάλλει η κοινωνία. Κάπου εκεί ανάμεσα νομίζω ξεχνάνε να ζήσουν. Ο στόχος δίνει στη ζωή μας ένα κίνητρο εξέλιξης, συνέχειας αλλά αν γίνει εμμονή η κατάκτησή του δεν ζούμε ουσιαστικά, δεν γευόμαστε ό,τι έχει να μας δώσει η ζωή. Εκεί ακριβώς το κοινό θα συναντηθεί με την παράστασή μας.

 

 

Τα μέλη της ομάδας είστε φίλοι, συνεργάτες, συμπαίχτες ή συνένοχοι;

*Είμαστε φίλοι στην καθημερινότητά μας, συνεργάτες όσο διαρκεί το χτίσιμο της παράστασης, συμπαίκτες επί σκηνής και συνένοχοι στο έγκλημα που θα διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της παράστασής μας.

Τι προτιμάτε ΟΝ-ΟΝ ή OFF-OFF;

*Εξαρτάται… Που θα βγούμε πρώτοι; Αστειεύομαι. Εξαρτάται τι συμβολίζουν. Αν το ON-ON δηλώνει την αρχή, ένα ξεκίνημα, μια φλόγα που ανάβει και το OFF-OFF το τέλος μίας πορείας, τότε σίγουρα είμαστε ακόμα στην αρχή.

Τι προσδοκίες έχετε μετά το Off-Off;

*Θέλουμε να συνεχίσουμε την πορεία προς τη δημιουργία. Τώρα που ξεκινήσαμε να λύνουμε θεατρικές εξισώσεις δεν θα σταματήσουμε. Μας έχει γίνει εθισμός. Θέλουμε να συνεχίσουμε με την ίδια ορμή και το ίδιο πείσμα, να εξελιχθούμε, να γυρίσουμε πίσω να δούμε τι πήγε λάθος και να το κάνουμε σωστά την επόμενη φορά, να μάθουμε κι άλλες τεχνικές, να αναμείξουμε πολλές μορφές της τέχνης.

Το όνομα της ομάδας σας τι συμβολίζει;

*Ω.μέγα… είναι ένα γράμμα που περικλείει μέσα του όλα τα άλλα, είναι το τέλος. Είναι, όμως, και μία αρχή. Μια αρχή που περιλαμβάνει το πριν. Το πριν του καθενός και μας ενώνει σε μια κοινή πορεία προς τη δημιουργία.

***

Το trailer της παράστασης:

 

Ταυτότητα παράστασης

Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 20:15 και Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 στις 22:00

Ο στόχος

Συντελεστές

Θεατρική ομάδα: Ω.μέγα
Κείμενο: Ω.μέγα
Μετάφραση:
Σκηνοθεσία: Γεωργία Κοκκίνου, Χριστιάννα Μαριόλη
Σκηνικά: Ω.μέγα
Κοστούμια: Ω.μέγα
Μουσική: Εύα Αγραφιώτη, Άντζυ Χρηστίδου
Φωτισμοί: Άντζυ Χρηστίδου
Κίνηση: Χριστιάννα Μαριόλη, Γεωργία Κοκκίνου
Φωτογραφίες: Βασίλης Ρούκας
Ερμηνεύουν:
Νίκος Καραγιαννίδης, Γεωργία Κοκκίνου, Χριστιάννα Μαριόλη, Δανάη Μοσχολέα, Κωστής Σακκάς, Ειριάννα Τσίτουρα

• Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

Πληροφορίες

Στο Οff Οff Athens 2019

Θέατρο Επί Κολωνώ

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός

Σταθμός μετρό: Μεταξουργείο

Κρατήσεις: 210 5138067

on line εισιτήρια: www.epikolono.gr

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΓεωργία Κοκκίνου: Το θέατρο είναι το όχημά μας για να μην ξεχάσουμε το παιδί μέσα μας

Related Posts