36.2 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Αν αγαπάτε τη γάτα, γνωρίστε την!

O Ελληνικός Όμιλος Γάτας διοργανώνει έκθεση σχετική με τη γάτα, τις ανάγκες της, τις ιδιότητές της και τις φυλές της, 23 και 24 Ιανουαρίου στο HELEXPO, στο Μαρούσι. Ώρες προσέλευσης: 10.00 – 19.00.

Το νιαούρισμα της γάτας

Λούσιαν Φρόιντ. Μάτια γάτας

Ακόμα κι ένα μικρό παιδί γνωρίζει και μπορεί να μιμηθεί έναν ήχο γάτας. Αυτό το διακριτό «μιαου» δεν είναι ένας απλός ήχος γάτας. Στην πραγματικότητα είναι μια εκπληκτικά εκλεπτυσμένη μέθοδος επικοινωνίας, οπότε για ποιο λόγο οι γάτες νιαουρίζουν;
Μπορείτε να μάθετε πολλά για τη γάτα σας αν δίνετε προσοχή στο νιαούρισμά της.
Η φωνή της γάτας στην πραγματικότητα είναι ξεχωριστή όπως και στον άνθρωπο. Μπορεί να διαθέτετε μια γάτα που σχεδόν ποτέ δε βγάζει έναν ήχο ή μια ιδιαίτερα ομιλητική γάτα. Διαφορετικές φυλές θα έχουν διαφορετικούς ήχους νιαουρίσματος επίσης. Οι σιαμαίες γάτες, για παράδειγμα, φημίζονται για τον ιδιαίτερα διαπεραστικό θρήνο τους.

Προσέξτε με!

Το πιο συνηθισμένο είδος νιαουρίσματος είναι η παραπονιάρικη κραυγή της γάτας για προσοχή. Το ευρύτερο πλαίσιο μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε για ποιο λόγο νιαουρίζει η γάτα σας. Αν περπατάει μπρος – πίσω στην κουζίνα, πιθανώς θέλει φαγητό. Αν η γάτα σας νιαουρίζει όταν έχετε μόλις έρθει στο σπίτι, πιθανώς είναι απλά χαρούμενη που σας βλέπει και θέλει χάδια ή αγκαλιές.
Το νιαούρισμα καλωσορίσματος, ιδιαίτερα όταν επαναλαμβάνεται συνεχώς, σχετίζεται επίσης με το ζευγάρωμα. Μια γάτα σε οίστρο θα νιαουρίζει συνεχώς για να διαφημίσει τη διαθεσιμότητά της στα αρσενικά. Σε ορισμένες γάτες, αυτό μπορεί να αναπτυχθεί σε παρατεταμένο θρήνο όλες τις ώρες, μέρα και νύχτα.
Ορισμένες φορές μια γάτα θα κάνει παράξενη βαβούρα ή ακόμα και ήχους βελάσματος όταν βλέπει λεία που δεν μπορεί να έχει. Κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος για ποιο λόγο οι γάτες το κάνουν αυτό. Ορισμένοι προτείνουν ότι είναι απλά ένας ήχος γατίσιας προσμονής ή ενόχλησης, όπως όταν κάποιος πλαταγίζει τα χείλη του. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ένα τέχνασμα της γάτας για να προσελκύσει τη λεία της προκειμένου να διερευνήσει τον παράξενο θόρυβο.
Το γρύλισμα, το φτύσιμο, το σφύριγμα και το ξεφωνητό είναι όλα επιθετικές ή αμυντικές φωνές. Συνήθως είναι πολύ σαφές αν μια γάτα είναι θυμωμένη ή φοβισμένη. Παρομοίως, το γουργούρισμα δε χρειάζεται πολλή εξήγηση. Η γάτα σας είναι απλώς ευχαριστημένη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αν έχετε μια ήσυχη γάτα που ξαφνικά νιαουρίζει, ή μια θορυβώδη γάτα που ξαφνικά σταματάει, μπορεί να υποδεικνύει ότι η γάτα σας είναι άρρωστη. Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τις γάτες που αρχίζουν να νιαουρίζουν συνεχώς ενώ χρησιμοποιούν το αμμοδοχείο τους, όταν αυτο-καθαρίζονται ή τρώνε. Οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι η γάτα σας είναι ανήσυχη.
Ακούστε και απολαύστε τη φλυαρία της γάτας σας. Θέλει να την καταλάβετε. (Πηγή: Hill’s)

Γάτα, σαρκοφάγο ζώο

Λούσιαν Φρόιντ. Γάτα που κοιμάται

Σε αντίθεση με τον άνθρωπο που είναι παμφάγος, η γάτα είναι αυστηρά σαρκοφάγο ζώο με σώμα που προσαρμόζεται ιδανικά στη διατροφή της. Η σίτισή της με υγιεινή διατροφή κατάλληλη για την ηλικία, το μέγεθος, τον τρόπο ζωής, τις ειδικές ευαισθησίες ή ακόμα και τη φυλή της, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της.
Με σιαγόνες σχεδιασμένες για να κόβουν, όχι για να μασούν, τα 30 κοφτερά δόντια της, το σάλιο της που δεν περιέχει πεπτικά ένζυμα, το στομάχι που είναι σχεδιασμένο ώστε να αφομοιώνει γρήγορα τα “θηράματα” που έχει καταπιεί, η γάτα χαρακτηρίζεται από μια πολύ ειδική διατροφική συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, η γάτα μπορεί να απολαμβάνει 12 με 18 γεύματα την ημέρα, συνολικής διάρκειας λιγότερο από 30 λεπτών σε ένα 24ωρο, προσλαμβάνοντας μόνο μερικά γραμμάρια φαγητού κάθε φορά. Η τροφή φτάνει στο στομάχι της σε μεγάλα κομμάτια.
Επομένως, η κάλυψη των διατροφικών αναγκών της γάτας υποδηλώνει μια ειδική διατροφή που θα τη συνοδεύει σε όλη της τη ζωή και η οποία διαμορφώνεται σύμφωνα με τον τρόπο ζωής, την ηλικία, την υγεία, το φύλο, τα ειδικά χαρακτηριστικά της φυλής της και τις ειδικές ευαισθησίες της, όπως για παράδειγμα πεπτικές ή δερματικές.

Γάτα που ζει μέσα ή έξω από το σπίτι;

Μια γάτα που δεν βγαίνει έξω, καταναλώνει λίγη ενέργεια. Η φυσιολογική πρόσληψη τροφής για μια γάτα 3, 5 κιλών, που δεν είναι υπέρβαρη, είναι περίπου 50 γρ. κροκέτας την ημέρα, με την ξηρά τροφή να περιέχει περίπου 350 θερμίδες / 100 γρ.
Για ορισμένες γάτες με τάση να τρώνε για να απασχολούνται, είναι σημαντικό να ρυθμίζετε την ποσότητα που θα είναι διαθέσιμη καθημερινά. Ταυτόχρονα, η επιλογή μιας τροφής με μέτρια περιεκτικότητα σε ενέργεια είναι σημαντική για την πρόληψη της ανάπτυξης υπερβολικού βάρους, ενώ τις περισσότερες φορές η διαβίωση μιας γάτας στο σπίτι συνοδεύεται και από στείρωση. Η μείωση όμως της έκκρισης των σεξουαλικών ορμονών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης της γάτας. Το βάρος της μπορεί να αυξηθεί κατά 30% στους μήνες που ακολουθούν τη στείρωση.
Μια γάτα που βγαίνει έξω τακτικά έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις ενέργειας, περίπου 70 θερμίδες/κιλό/ημέρα. Η ανάγκη αυτή αυξάνεται σύμφωνα με το χρόνο που περνά έξω από το σπίτι, την έκταση χώρου που είναι διαθέσιμος και το εύρος των κλιματικών αλλαγών καθ’ όλο το έτος. Ωστόσο, η διατροφή της γάτας δεν ρυθμίζεται μια για πάντα: πολλές από τις γάτες που θεωρούνται “εξωτερικού” χώρου, γίνονται πραγματικά “σπιτόγατες” όταν έρχεται ο χειμώνας!
Μια ενήλικη γάτα, που ζει μέσα στο σπίτι, καταναλώνει περίπου το 30% του χρόνου της, όταν είναι ξύπνια, γλείφοντας το τρίχωμά της. Οι τρίχες που καταπίνει αποβάλλονται από το έντερο, αλλά αυτή η δραστηριότητα καλλωπισμού αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το σχηματισμό μαζών από τρίχες στην πεπτική οδό. Η φυσική αποβολή των τριχών αυτών μπορεί να διευκολυνθεί ενεργοποιώντας την εντερική μετάβαση με τροφή εμπλουτισμένη με μη ζυμώσιμες ίνες.

Ανάλογα με τη φυλή της

Λούσιαν Φρόιντ. Κορίτσι με τη γάτα του

Παρόλο που οι γάτες καθαρόαιμων φυλών είναι πιο πρόθυμες να ζουν μέσα στο σπίτι, οι ανάγκες τους είναι όσο διαφορετικές είναι η εσωτερική τους δομή και η εξωτερική τους εμφάνιση. Οι διατροφικές ανάγκες δεν συνεπάγονται και την ίδια υγιεινή διατροφή, π.χ. για μια Maine Coon 10 κιλών με μεσαίο μήκος τριχώματος και δυνατές σιαγόνες, μια δραστήρια, μυώδη κοντότριχη Siamese, μια μακρύτριχη βραχυκέφαλη Persian και μια άτριχη Sphynx.
Έτσι, για παράδειγμα, η Sphynx θα χρειαστεί διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια για να διατηρήσει το βάρος της, ενώ η Persian πρέπει να λαμβάνει τροφή της οποίας το σχήμα είναι κατάλληλο για τις σιαγόνες της και τα θρεπτικά συστατικά της να συμβάλλουν στην καλή υγεία του τριχώματός της.

Ανάλογα με την ηλικία της

Ο μέσος όρος ζωής της γάτας είναι 14 έτη, αλλά δεν αποτελούν σπάνιες περιπτώσεις οι γάτες που ξεπερνούν τα 20 έτη. Η καλύτερη φροντίδα και η κατάλληλη διατροφή μπορούν να συμβάλουν στην ποιότητα και την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής της γάτας.
Η γήρανση συνοδεύεται με παρακμή του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας αφομοίωσης, καθώς και με απώλεια της όρεξης. Η μάσηση της τροφής γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Μπορείτε τότε να βοηθήσετε τον οργανισμό τους με διατροφή που είναι κατάλληλη για γηραιές γάτες. Μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών της, έχει πιο μαλακή υφή, εμπλουτισμένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και υπερενισχυμένη γευστικότητα.

Ιδιαίτερες ευαισθησίες

Το 70% των γατών άνω των 3 ετών υποφέρουν από οδοντικές παθήσεις. Οι παθήσεις αυτές συχνά περνούν απαρατήρητες ενώ οι πόνοι που δημιουργούν μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τη γενικότερη υγεία της γάτας. Η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών.
Πράγματι, η χρήση κροκέτας της οποίας το μέγεθος και η υφή ενθαρρύνουν τη γάτα να μασήσει, καθιστούν δυνατό το μηχανικό βούρτσισμα των οδοντικών επιφανειών και επιβραδύνουν την ανάπτυξη πλάκας. (Πηγή: Royal Canin)

Διάφορες φυλές γάτας

Υπάρχουν πολλές (γύρω στις 30-40) αναγνωρισμένες φυλές γάτας σε όλο τον κόσμο, δασύμαλλες και κοντόμαλλες, όπως επίσης και φυλές με σχεδόν καθόλου ή και καθόλου τρίχωμα. Πολλές από αυτές προήλθαν έπειτα από διασταυρώσεις μεταξύ φυλών. Η μοναδική ίσως ράτσα που είναι ιθαγενής στην Ελλάδα είναι η Γάτα του Αιγαίου. Στην Ευρώπη, γνωστά είδη γάτας είναι η βρετανική κοντόμαλλη (British Shorthair), η οποία αποτελεί την αρχαιότερη φυλή γάτας στην Αγγλία και η ευρωπαϊκή κοντόμαλλη, με καταγωγή από τη Σουηδία.
Στην ασιατική ήπειρο, απαντώνται πολλά είδη, με γνωστότερα την Περσική γάτα, δασύμαλλη (που εισήχθη από την Περσία στην Ιταλία το 1620), τη Σιβηρική γάτα (η οποία εισήχθη για πρώτη φορά το 1990), τη Γάτα Αγκύρας, φυλή στην οποία συχνά εμφανίζεται ετεροχρωμία (το ένα μάτι να έχει διαφορετικό χρώμα από το άλλο), που τελεί υπό την προστασία της τουρκικής κυβέρνησης, τη Γάτα του Σιάμ, για την οποία υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες από το 18ο αιώνα περίπου και η οποία μεταφέρθηκε από το Σιάμ στη Βρετανία το 1884, τη Βιρμανική γάτα και τη γάτα του Μπαλί.
Ράτσες που προέρχονται από την Αφρική είναι η γάτα Αβησσυνίας και η σομαλική γάτα. Η αιγυπτιακή γάτα Μάου (Egyptian Mau) αποτελεί τη μοναδική φυλή με κυκλικά στίγματα, η οποία δεν προέρχεται από διασταύρωση. Είναι άγνωστη η προέλευσή της. Συχνά θεωρείται ότι κατάγεται από τις αφρικανικές αγριόγατες και απόγονος αυτών των γατών που απεικονίζονται σε τοιχογραφίες της αρχαίας Αιγύπτου. Η σύγχρονη Μάου θεωρείται ότι έχει ιταλική προέλευση (από το 1953). Μια γάτα Αβησσυνίας με το όνομα “Κανέλα” (Cinnamon), ήταν η πρώτη γάτα της οποίας αποκρυπτογραφήθηκε εξ ολοκλήρου το γενετικό της γονιδίωμα.
Στην αμερικανική ήπειρο απαντώνται επίσης πολλές φυλές γάτας, όπως η αμερικανική δασύμαλλη και η αμερικανική κοντόμαλλη. Η τελευταία πιστεύεται ότι προήλθε από αγγλικές φυλές, προγόνους της σημερινής βρετανικής κοντόμαλλης, οι οποίες μεταφέρθηκαν από Βρετανούς που ήρθαν στη Βόρεια Αμερική. Εξάλλου, στη Νότια Αμερική συναντάται η κοντόμαλλη της Βραζιλίας (Brazilian shorthair).
Μερικές από τις ασυνήθιστες φυλές είναι η Γάτα της Νήσου Μαν, πολλά είδη της οποίας δεν έχουν ουρά, η ιαπωνική με την κοντή ουρά (Japanese bobtail), της οποίας η ουρά μοιάζει με εκείνη του κουνελιού, η Αμερικανική σγουρή (American Curl) με ασυνήθιστα αυτιά, η αμερικανική πολυδάκτυλη (American Polydactyl, πιο γνωστή ως Hemingway Cat ή Mitten Cat) και η Καναδέζικη άτριχη (Sphynx ή Canadian Hairless), η οποία δεν έχει καθόλου γούνα.
Στην Ωκεανία η γνωστότερη ίσως φυλή είναι η αυστραλιανή (Australian mist), που εκτρέφεται στην Αυστραλία από το 1976.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -