13.3 C
Athens
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Οι συμπεριφορές της γάτας που μαρτυρούν ότι έχει έντονο άγχος και πώς θα το περιορίσουμε

Μια γάτα μπορεί να εκδηλώσει άγχος για πολλούς λόγους. Το ζήτημα είναι, να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχει άγχος, και να τη βοηθήσουμε να το ξεπεράσει.

«Οι γάτες, αντίθετα με τη γενικότερη αντίληψη, είναι πολύ ευαίσθητες υπάρξεις και πολύ διακριτικά πλάσματα.

Λατρεύουν τη ρουτίνα τους και οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτήν, δεν τις βρίσκει σύμφωνες.

Η οποιαδήποτε αλλαγή στις καθημερινές τους συνήθειες μπορεί να τις αποσυντονίσει και να τις στρεσάρει.

Η γάτα μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα άγχους, είτε από αλλαγές στη ρουτίνα της, είτε από σωματικό ή ψυχικό πόνο

Οι δυνατοί ήχοι, αλλά και ο ερχομός ενός νέου μέλους μπορούν να αγχώσουν μια γάτα.

«Θα πρέπει, όμως, να μπορέσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις συμπεριφορές της γάτας μας, που ενδέχεται να κρύβουν άγχος. Έτσι, ώστε να ανταποκριθούμε, προτού δυσχεράνουν πολύ την καθημερινότηά τους, καθώς και τη δική μας», επισημαίνει η κυρία Εύα Καψάλη, πρώην πιστοποιημένη εκτροφέας γατών Βεγγάλης και Burmese.

Οι λόγοι που μπορεί να εκδηλώσει άγχος η γάτα

Μια γάτα μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα άγχους, όπως λέει η κυρία Καψάλη, είτε από αλλαγές στη ρουτίνα της, είτε από σωματικό ή ψυχικό πόνο.

Πρωταρχικά, θα πρέπει να αποκλείσουμε τον σωματικό παράγοντα.

Για παράδειγμα, μια γάτα που έχει πονόδοντο ή πόνο κατά την ούρηση, ενδέχεται να αναπτύξει ανεπιθύμητες συμπεριφορές (ούρηση ή και αφόδευση εκτός αμμολεκάνης, λόγω άγχους ή και νευρικότητας).

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πριν προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε την οποιαδήποτε συμπεριφορά της, απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο, προκειμένου να αποκλειστεί κάποια παθολογική αιτία.

Άλλες πηγές άγχους για μια γάτα είναι: α) οι δυνατοί ήχοι, όπως η ηλεκτρική σκούπα ή το πιστολάκι, β) ο ερχομός ενός νέου μέλους, είτε κατοικιδίου, είτε μωρού, χωρίς να έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία, γ) μια μετακόμιση ή ανακαίνιση, δ) η επιθετική συμπεριφορά άλλων κατοικιδίων απέναντί της, ε) η βρώμικη αμμολεκάνη ή μια αμμολεκάνη τοποθετημένη σε λάθος σημείο, ζ) η μη σωστή κοινωνικοποίηση της γάτας τις πρώτες εβδομάδες της ζωής της, η οποία είναι και άκρως καθοριστική για τη μετέπειτα συμπεριφορά της.

Γατάκια που δεν είχαν επαρκή κοινωνικοποίηση με άλλα κατοικίδια και με ανθρώπους, εξελίχθηκαν σε ενήλικες γάτες γεμάτες άγχος και φόβο.

«Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που οι γάτες αναπτύσσουν το λεγόμενο «άγχος αποχωρισμού».
Η γάτα δεν αντέχει την απουσία του ιδιοκτήτη της, ούσα πολύ δεμένη μαζί του. Αποτέλεσμα, να παρουσιάζει συμπτώματα άγχους και να έχει συμπεριφορές που χρήζουν προσοχής. Για παράδειγμα, κάνει την ανάγκη της εκτός αμμολεκάνης, ή νιαουρίζει υπερβολικά, μέχρι να ξανασμίξει μαζί του», διευκρινίζει η κυρία Καψάλη.

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι η γάτα διανύει μια περίοδο έντονου άγχους

Αν διαπιστώσουμε ότι η γάτα μας έχει γίνει ξαφνικά επιθετική ή φοβική απέναντί μας, ή σε κάποιο άλλο μέλος του σπιτιού, καλό είναι να ψάξουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτής της αλλαγής. Όπως, επίσης, εάν δούμε τη γάτα μας να ξύνει με μανία τα έπιπλα, όταν δεν έκανε κάτι ανάλογο στο πρόσφατο παρελθόν.

Η Εύα Καψάλη, πρώην πιστοποιημένη εκτροφέας γατών Βεγγάλης και Burmese.

Σύμφωνα με την κυρία Καψάλη, η ούρηση ή και αφόδευση εκτός αμμολεκάνης αποτελεί συμπεριφορά που σχετίζεται με αύξηση του άγχους στη γάτα.

Γάτες που σταματούν να περιποιούνται τον εαυτό τους ή εμφανίζουν έντονη τριχόπτωση, είναι πολύ πιθανό να εμφανίζουν συμπτώματα άγχους.

Αντιθέτως, σύμπτωμα άγχους μπορεί να είναι και όταν μια γάτα καλλωπίζεται υπερβολικά, σε σημείο να χάνει πολύ τρίχωμα σε συγκεκριμένα μέρη του σώματός της.

Οι γάτες μπορεί να αναπτύξουν το λεγόμενο «άγχος αποχωρισμού»

Επιπροσθέτως, τα εντερικά (διάρροια) και γαστρεντερικά (εμετός) προβλήματα, καθώς και το υπερβολικό νιαούρισμα, ενδέχεται να είναι ενδείξεις που σχετίζονται με το άγχος.

Πώς θα περιορίσετε το άγχος της γάτας σας

Οι τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας για να περιορίσει το άγχος, σύμφωνα με την κα Καψάλη, είναι οι εξής:

1. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι όλα τα απαραίτητα, όπως νερό, φαγητό και αμμολεκάνη, είναι προσβάσιμα στη γάτα σας. Αυτό τη βοηθά να νιώθει ασφάλεια και οικειότητα. Η αμμολεκάνη θα πρέπει να είναι πάντα καθαρή.

2. Τοποθετήστε τα μπολ φαγητού και νερού της σε ήσυχο μέρος, προκειμένου να μην αποσπάται από θορύβους, που ενδεχομένως θα την αγχώσουν.

3. Αγοράστε της ένα ψηλό ονυχοδρόμιο με κρυψώνα, ώστε να απομονώνεται όποτε το χρειάζεται. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που έχετε επισκέπτες, γεγονός που μπορεί να τη στρεσάρει. Άλλωστε, είναι γνωστό, πως οι γάτες αγαπούν τα ψηλά σημεία, γιατί νιώθουν ασφαλείς και ηρεμούν.

4. Εάν φέρατε στο σπίτι κάποιο νέο κατοικίδιο, καλό θα είναι, η γνωριμία του με τη γάτα σας να γίνει πολύ σταδιακά, προκειμένου να μη νιώσει απειλή ή παραγκώνιση.

5. Αγοράστε της καινούργια παιχνίδια και παρακινήστε την να παίξει.

6. Δώστε της -ανά διαστήματα- την αγαπημένη της λιχουδιά.

7. Βάλτε χαλαρωτική μουσική. Ενδέχεται να την ωφελήσει.

8. Δοκιμάστε τεχνητές φερομόνες ή catnip. Σε κάποιες γάτες λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά.

9. Το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης, επίσης, έχει βοηθήσει πολλά κατοικίδια να μειώσουν τα επίπεδα άγχους τους.

10. Δείξτε ενσυναίσθηση, αφουγκραστείτε τη, ασχοληθείτε και παίξτε μαζί της. Να νιώσει ότι είστε ουσιαστικά εκεί για αυτήν.

Τέλος, η κυρία Καψάλη επισημαίνει: «Δυστυχώς, δεν είναι πάντοτε εύκολο να βρούμε την πηγή άγχους της γάτας μας. Και αυτό μπορεί να δημιουργεί και σε εμάς τεράστιο στρες. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να αποκωδικοποιήσουμε όσο μπορούμε την εκάστοτε συμπεριφορά και, αφού αποκλείσουμε πιθανούς λόγους υγείας, να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, που θα τη βοηθήσουν».

Πηγή: In.Gr / Ιουλία Τούντα

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -