Φούξια – Fuchsia magellanica (Σκουλαρικιά)
Η Φούξια ή Σκουλαρίκι, όπως τη λέγαμε όταν ήμασταν παιδιά, είναι πολυετής ανθοφόρος θάμνος τροπικής καταγωγής και παλαιότερα, φυτεμένη συνήθως σε μεταλλικούς τενεκέδες ή κατάλευκες ασβεστωμένες γλάστρες, δεν έλειπε από καμιά αυλή ή μπαλκόνι, γι’ αυτό και για πολλούς είναι ταυτισμένη με τις αναμνήσεις από τις αυλές και τα μπαλκόνια των …γιαγιάδων.
Από τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά καλοκαιρινής ανθοφορίας, λόγω των πολύ ιδιόμορφων λουλουδιών που γέρνουν προς τα κάτω και μοιάζουν με κρεμαστό σκουλαρίκι, γι’ αυτό και η Φούξια είναι γνωστή και ως Σκουλαρικιά.
Οι παλιές – κλασικές ποικιλίες – έχουν άνθη σε έντονες αποχρώσεις του ροζ-μοβ, όμως πλέον υπάρχουν πάνω από 12.000 (!) υβριδικές καλλιεργήσιμες ποικιλίες που διαφέρουν τόσο στα χρώματα όσο και στο μέγεθος των λουλουδιών. Σπανιότερες οι ποικιλίες με άνθη σε πορτοκαλί και οι δίχρωμες σε λευκό-μοβ.
Η Φούξια φυτεύεται αποκλειστικά σε δοχεία φύτευσης και όχι απευθείας στο χώμα και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και για χρήση σε κρεμαστές γλάστρες-καλάθια.
Χρειάζεται φως αλλά όχι απευθείας έκθεση στον έντονο ήλιο, ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες. Διαλέξτε για τη Φούξια ημισκιερά σημεία, προστατευμένα και από τον αέρα, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να προφυλάσσεται και από το έντονο κρύο.
Στη διάρκεια του χειμώνα και έως την επόμενη ανθοφορία της μπορεί να διατηρηθεί και σε προστατευμένο – εσωτερικό χώρο, αρκεί να της εξασφαλίσετε συνθήκες σχετικής υγρασίας και πότισμα μόνον όταν το χώμα γύρω από τις ρίζες στεγνώνει εντελώς.
Μένει ανθισμένη σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού κατά το οποίο, ιδιαίτερα αν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, χρειάζεται τακτικό πότισμα ακόμη και καθημερινά και πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμήστε να μη χρησιμοποιείτε πιατάκι στη γλάστρα της Φούξιας και επιλέξτε ένα καλής ποιότητας φυτόχωμα εμπλουτισμένο με οργανικά στοιχεία.
Στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους τα νεαρά φυτά χρειάζονται ελαφριά στήριξη.
Ένα λίπασμα για καλλωπιστικά σε υγρή μορφή κάθε 20-25 ημέρες θα βοηθήσει πολύ την έντονη ανθοφορία της και τη γενική ευρωστία του φυτού.
Στα μέσα της άνοιξης, αν χρειάζεται, μπορείτε να κλαδέψετε “ενήλικα” φυτά, για να διατηρήσουν το σχήμα τους.
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους ή κυρίως με μοσχεύματα, όμως δεν είναι από τα ευκολότερα φυτά σε αυτή τη διαδικασία.
Από τα μέσα της άνοιξης θα βρείτε έτοιμα φυτά Φούξιας σε όλα τα φυτώρια.
Οδυσσέας ΕΛΥΤΗΣ
Ψαλμός και ψηφιδωτό για μια άνοιξη στην Αθήνα
Άνοιξη θρύψαλο μενεξεδί
Άνοιξη χνούδι περιστέρας
Άνοιξη σκόνη μυριόχρωμη
[…]
Άνοιξη πίκρισμα του σκίνου
Άνοιξη άζωτο της αμασχάλης
Άνοιξη σουσάμι αόρατο
[…]
Άνοιξη μυρμηγκιά της μέρας
Άνοιξη αίμα του βολβού
Άνοιξη οπλοπολυβόλο απύλωτο
Στων ωραίων γυναικών τα χέρια
Όπου τύχει
Ριπές θανάτου
Εκατομμύρια σπερματοζωάρια
Στων ωραίων γυναικών τα χέρια
Τα δυνατά λουλούδια με τον ήλιο μέσα τους
[…]
Άνοιξη τσίτι τσιτωμένο
Άνοιξη σφήκα του χεριού
Άνοιξη «μη» «θα μας δούνε τέρας»
[…]
Άνοιξη μούρο αδάγκωτο
Άνοιξη βιδωτό φιλί
Άνοιξη χάσμα της λιποθυμιάς
[…]
Άνοιξη 37 και 2
Άνοιξη Love Amour και Liebe
Άνοιξη no nein και non.
[…]
Άνοιξη δόντι λυσσαλέο
Άνοιξη φούξια του παροξυσμού
Άνοιξη αρτεσιανό ηφαίστειο
[…]
Άνοιξη σάλτο της ακρίδας
Άνοιξη μήτρα σκοτεινή
Άνοιξη πράξη ακατονόμαστη
[…]
Άνοιξη άνοιξη σαλπάροντας
Άνοιξη άνοιξη σημαιοστόλιστη
Άνοιξη «αντίο αντίο παιδιά!»
Ο. Ελύτης, Ποίηση (Τα ετεροθαλή), εκδ. Ίκαρος