11.4 C
Athens
Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Φωτεινή Πιπιλή: Ισόβια κάθειρξη για το κακούργημα του ομαδικού βιασμού

Γράφει η Φωτεινή Πιπιλή [*]

«Ομαδικός Βιασμός – Μαστροπεία. Το χάϊδεμα επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο πέλεκυς της Νέας Δημοκρατίας»

Η υποκρισία είναι άθλια πολιτική πρακτική, τη συνηθίζει όπως γνωρίζετε ο κύριος Τσίπρας και το κόμμα του, ειδικότερα στις εξωφρενικές περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών εις βάρος των γυναικών. Με αφορμή τις επώνυμες καταγγελίες της 24χρονης από τη Θεσσαλονίκη, της κας Γεωργίας Μπίκα, θέλω δημόσια να υπενθυμίσω στους “ευαίσθητους” και τα μάλα “αυστηρούς” κριτές των πράξεων αυτών, πως θα πρέπει να κρύβονται πίσω από τα ράφια που φιλοξενούν ακόμη τον κατάπτυστο Ποινικό τους Κώδικα που, άρον άρον, τον ψήφισαν – θυμάστε – μία ακριβώς ημέρα πριν κλείσει η Βουλή των Ελλήνων για τις εκλογές του 2019.
Τα γράφω αυτά εξοργισμένη, γιατί, αν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν είχαμε προτάξει το αίτημα για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και ειδικότερα την πλήρη αυστηροποίηση στις ποινές για βαρύτατα εγκλήματα, όπως π.χ. ο ομαδικός βιασμός, η εμπορία ανθρώπων και η μαστροπεία, το θύμα της τωρινής επικαιρότητας αλλά και άλλα από το πρόσφατο παρελθόν και – απεύχομαι- και στο κοντινό μέλλον θα είχαν και τα ίδια κρυφτεί πίσω από τον πολυσέλιδο ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία ελπίδα για την πλήρη δικαίωση.
Με τις πρόσφατες αλλαγές στον ν.4855/12112021, για το κακούργημα του ομαδικού βιασμού (άρθρο 336, παράγραφος 3 του ΠΚ), μοναδική ποινή πλέον είναι η ισόβια κάθειρξη. Ο ομαδικός βιασμός επί ΣΥΡΙΖΑ τιμωρείτο δίνοντας τη δυνατότητα στο δικαστήριο για την πρόσκαιρη κάθειρξη, τουλάχιστον 10 ετών έως 15! Με τις αλλαγές επί ΝΔ και ο βιασμός ανηλίκου προβλέπει ισόβια κάθειρξη.
Επισημαίνω πως, εάν δεν είχαν γίνει οι πρόσφατες αλλαγές σε διατάξεις του Π.Κ., η Δικαιοσύνη δεν θα μπορούσε, καν, να αρχίσει, επιπλέον, ξεχωριστή έρευνα για υπόθεση μαστροπείας από κυκλώματα στη Θεσσαλονίκη, επειδή με τον Π.Κ. του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργηθεί το αδίκημα της μαστροπείας του άρθρου 349, ως προς τη μαστροπεία ενηλίκων γυναικών. Πλέον, η μαστροπεία επαναφέρθηκε ως αξιόποινη πράξη, όχι μόνο σε βάρος ενηλίκων γυναικών αλλά και εν γένει σε βάρος ανηλίκων.
Σας παραθέτω για την ενημέρωση σας τις αλλαγές για τον 1) ομαδικό βιασμό 2) την εμπορία ανθρώπων και τη 3) μαστροπεία
1. Ομαδικός Βιασμός (άρθρο 336 παρ. 3 ΠΚ)
Με την αλλαγή του νόμου 4855/2021 (άρθρο 71) μοναδική ποινή πλέον είναι η ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού. Ο ομαδικός βιασμός πριν την αλλαγή που επέφερε ο νέος νόμος τιμωρείτο διαζευκτικά με την ποινή είτε της ισόβιας είτε της πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών (δηλαδή από 10 έως 15 έτη). Περαιτέρω προβλέφθηκε ρητά και ο βιασμός ανηλίκου με προβλεπόμενη ποινή αυτή της ισόβιας κάθειρξης.
2. Εμπορία ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ)
Με την αλλαγή του άρθρου 323Α (άρθρο 69 του ν. 4855/2021) αναδιαμορφώθηκαν τα πλαίσια των ποινών σε όλες τις μορφές τέλεσης του αδικήματος. Έτσι στην απλή του μορφή τιμωρείται πλέον με κάθειρξη (από 5-15 έτη) ενώ μέχρι την αλλαγή το νόμου τιμωρείτο με κάθειρξη έως δέκα έτη (από 5-10 έτη).
Περαιτέρω η εμπορία ανθρώπων στην επιβαρυντική της μορφή, ήτοι όταν: α) τελείται κατ’ επάγγελμα, β) τελείται από υπάλληλο ο οποίος κατά την άσκηση της υπηρεσίας του ή επωφελούμενος από την ιδιότητά του αυτή διαπράττει ή συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην πράξη, γ) συνδέεται με την παράνομη είσοδο, παραμονή ή έξοδο του παθόντος από τη χώρα ή δ) είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του παθόντος, τιμωρείται πλέον με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών (από 10 έτη έως 15 έτη) και χρηματική ποινή ενώ αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη ως μόνη προβλεπόμενη ποινή.
Το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων έως και την 12-11-2021 στην επιβαρυντική του μορφές τιμωρείτο με την ποινή της κάθειρξης (από 5-15 έτη) και χρηματική ποινή ενώ αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών (από 10-15 έτη).
3. Μαστροπεία (άρθρο 349 ΠΚ)
Εκτός των περιπτώσεων της εμπορίας ανθρώπων ο ν. 4855/2021 ήλθε με το άρθρο 81 να αποκαταστήσει την αστοχία που επέφερε η προηγούμενη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα στο αδίκημα της μαστροπείας του άρθρου 349, στο οποίο καταργήθηκε η μαστροπεία ενηλίκων γυναικών. Πλέον επαναφέρθηκε ως αξιόποινη πράξη η μαστροπεία όχι μόνο σε βάρος ενηλίκων γυναικών αλλά εν γένει σε βάρος ενηλίκων και έτσι όποιος κατ’ επάγγελμα ή από κερδοσκοπία προάγει ή εξωθεί ή εξαναγκάζει άλλον στην πορνεία ή εκμεταλλεύεται τα έσοδα από την πορνεία άλλου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) μηνών και με χρηματική ποινή».

[*] Η κυρία Φωτεινή Πιπιλή είναι βουλευτής της ΝΔ. Το παραπάνω κείμενο είναι από την σελίδα της στο Facebook.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -