23.3 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Φωτεινή Πιπιλή: «Σώστε το πέτρινο γεφύρι της Νέδας πριν το γκρεμίσουν τα τζιπάκια που περνούν»…

«Η σωζομένη σήμερον γέφυρα, είναι έργον των τουρκικών χρόνων, αρχούντως δε στερεώς κατεσκευασμένη και ουσιωδώς την συγκοινωνίαν των μερών διευκολύνουσα. Εν καιρώ χειμώνος και κυρίως εν έτεσι πολυομβρίας η Νέδα έχει ορμητικόν το ρεύμα, υπερπηδά ενίοτε τας όχθας αυτής και κατακλύζει τα ταπεινότερα μέρη. Το ύδωρ της είναι διαυγέστατον και ευχάριστον εις την πόσιν».

Τα παραπάνω έγραφε μεταξύ των άλλων άρθρον με τον τίτλο «Η Νέδα, ποταμός εν Αρκαδία». Το κείμενο αυτό μιλάει για το μονότοξο γεφύρι των Πλατανίων, για το οποίο υπάρχει εικόνα με το σχέδιό του.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Έσπερος», κατά το έτος 1881. Η έκδοση του περιοδικού γινόταν στη Λειψία και κυκλοφορούσε με κείμενα για την Ελλάδα, τον πολιτισμό της, τα μνημεία της.
Το συγκεκριμένο γεφύρι μαζί με τα υπόλοιπα του Νέδα αποτελούσαν τον βασικό δρόμο επικοινωνίας μεταξύ των ορεινών χωριών της Μεσσηνίας και της Ηλείας. Τα γεφύρια αυτά έδιναν ζωή στους κατοίκους και στην οικονομία αυτών των περιοχών.

 

Αυτό πριν από 139 χρόνια…

 

Σήμερα – όπως καταγγέλλει η δημοσιογράφος και βουλευτής της Νέα Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή – τουρίστες και ντόπιοι με βαριά οχήματα χρησιμοποιούν αυτά τα γεφύρια για πέρασμα, με άμεσο τον κίνδυνο να προκαλέσουν την κατάρρευσή τους.

Ξεχνούν ότι τα πέτρινα μονότοξα γεφύρια της Νέδας αποτελούν αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα που όμως σήμερα είναι χαμένα μέσα στα βάτα και με πολλές φθορές.
Περπατώντας μέσα στο ποτάμι, όταν πλησιάζεις στα πέτρινα γεφύρια, εντυπωσιάζεσαι από την ομορφιά τους, το περίτεχνο χτίσιμό τους, το πώς «δένουν» με την πολύ πλούσια πανίδα, το πώς έχουν «σφηνωθεί» μέσα στις βραχώδεις χαράδρες, και νιώθεις έναν απέραντο θαυμασμό και σεβασμό για τους χτίστες αυτών των έργων.

 

***

 

Το γεφύρι του Κούβελα είναι ψηλό, έχει πολύ ωραία αρχιτεκτονικά στοιχεία και ενώνει δύο βραχώδεις χαράδρες.

Πιο εντυπωσιακό, είναι το πέτρινο γεφύρι του Μαυρομματίου, κάτω από το χωριό Κούβελα. Είναι ψηλό, έχει πολύ ωραία αρχιτεκτονικά στοιχεία και ενώνει δύο βραχώδεις χαράδρες, πάνω στις οποίες ήταν σμιλεμένα μονοπάτια προς το Κούβελα της Μεσσηνίας και το Δραγώγι της Ηλείας.
Ωστόσο, είναι ένα γεφύρι εντελώς εγκαταλελειμμένο. Για να ανέβει κανείς σε αυτό πρέπει να καταφέρει να περάσει μέσα από απροσπέλαστα σχεδόν βάτα, τα μονοπάτια έχουν χαθεί και γκρεμιστεί, ενώ χαλασμένο είναι και το μονοπάτι από την όχθη του ποταμού προς το γεφύρι. Πολλές πλάκες από το τοιχίο πάνω στο γεφύρι έχουν πέσει και έχουν χαθεί, ενώ σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει και η άγρια βλάστηση που βγαίνει μέσα από τις πέτρες.
Το θαυμάζουν καθημερινά τα καλοκαίρια εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι περνούν είτε από πάνω του για να μεταβούν στο μονοπάτι που οδηγεί στους καταρράκτες και στις κολυμπήθρες είτε από κάτω του, ακολουθώντας τον ποταμό που σε λίγο οδηγεί στη σήραγγα του Στομίου.
Υπάρχει ακόμη το εντυπωσιακό γεφύρι του Μαυρομματίου, αλλά και τα απομεινάρια του παλιού γεφυριού κάτω από το χωριό Κακαλέτρι, δίπλα στον μύλο του Καράμπελα.
Αυτά τα γεφύρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν μνημεία της κληρονομιάς των παραποτάμιων χωριών, τα οποία και θα προσέδιδαν μεγαλύτερη φήμη στη Νέδα, ως προορισμό των περιηγητών που μαγεύονται από την ομορφιά της φύσης και τον παραδοσιακό πλούτο των περιοχών που επισκέπτονται. Είναι έργα που μπορούν να συντηρηθούν χωρίς να χρειάζονται τα υπέρογκα ποσά που απαιτούν άλλες παρεμβάσεις, ενώ θα αποδώσουν πολλά περισσότερα από όσα θα κοστίσουν.

 

***

 

Τον κίνδυνο να γκρεμιστούν τα πέτρινα γεφύρια της Νέδας, μνημεία του πολιτισμού, της παράδοσης, της τεχνικής, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Τριφυλίας και κάνει ειδική αναφορά στο γεφύρι του χωριού Νέδα, τονίζοντας ότι αν δεν επισκευαστεί σωστά και γρήγορα τότε ο επόμενος χειμώνας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μνημείο…
Σε κείμενο της Ομοσπονδίας, το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της, Κωνσταντίνος Καράμπελας και Ευθύμιος Τζώρτζης αντίστοιχα, σημειώνονται σχετικά τα εξής: «Το πέτρινο γεφύρι κοντά στο χωριό Νέδα Μεσσηνίας κινδυνεύει να γκρεμισθεί. Η μία βάση του έχει πάθει σημαντική ζημιά και είναι απαραίτητη η γρήγορη επισκευή του, πριν έρθει ο επόμενος χειμώνας. Ο Δήμος Οιχαλίας έχει ενημερωθεί από το 2016 για τη ζημιά, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα ούτε η μελέτη».

 

***

 

 

Το πιο γνωστό πέτρινο γεφύρι της Νέδας είναι το μονότοξο των Πλατανίων.

 

 

 

«Σώστε το πέτρινο γεφύρι της Νέδας»

 

Η βουλευτής της Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή.

Αυτόν τον τίτλο έβαλε η κυρία Φωτεινή Πιπιλή στην έκκλησή της με την Ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Στην Ερώτηση καταγράφει τους κινδύνους της καταστροφής του παραδοσιακού πέτρινου γεφυριού – από το 19ο αιώνα – που γεφυρώνει δύο νομούς, την Ηλεία με τη Μεσσηνία αλλά και τη μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας ομορφιά του φαραγγιού της Νέδας.
Στη συνέχεια η κυρία Πιπιλή αναφέρει: «Το να αναφέρεις σε μια αρχαιολόγο – όπως η κυρία Μενδώνη – τη σπουδαιότητα της μυθικής παρουσίας της Νέδας, ίσως να είναι υπερβολή, αλλά καταδεικνύει την αγωνία μου και τη διαχρονική προσπάθειά μου για να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού, με την αυστηρότητα που απαιτείται, όχι μόνον για να το συντηρήσει μέσω της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, αλλά και για να απαλλάξει το πέτρινο γεφύρι από τους επιπόλαιους και ανάγωγους «τζιπάτους» τουρίστες ή ντόπιους αγρότες, που εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως οδική πάροδο»!
Και με τη βεβαιότητα ότι η έκκλησή της θα πιάσει τόπο η κυρία Πιπιλή τονίζει:
«Είναι τραγικό, στην εποχή μας να χρειαζόμαστε ολόκληρο Υπουργείο να παρέμβει – παρά τις πολλαπλές και οικονομικά ανεξάρτητες Αρχές, π.χ. Περιφέρεια, ώστε να διασωθεί ένα ακόμη μνημείο του μοναδικού Πολιτισμού του Νερού».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -