«Φιλική Εταιρεία». Πώς βοήθησαν δυο γυναίκες στον ξεσηκωμό του ’21

Οδησσός, 1814. Τρείς διανοούμενοι, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος προσπαθούν να προσφέρουν στον σκλαβωμένο Ελληνικό λαό.
Αποφασίζουν να ιδρύσουν την Φιλική Εταιρεία. Καταφύγιο τους γίνεται η αποθήκη του δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή, ανθρώπου που προσέφερε πολλά στην πολιτική κατάσταση του τόπου του και τιμήθηκε πολλάκις στην Ιστορία.
Συζητήσεις, συγκρούσεις, προτάσεις, μυστικοί χαιρετισμοί και ο διάσημος όρκος της Φιλικής Εταιρείας είναι λίγα μόνο από αυτά που γνωρίζουμε για τις μαζώξεις που γίνονταν μυστικά, σε εκείνη την αποθήκη. Αποτέλεσμα εκείνης της ιστορικής βραδιάς; Τα θεμέλια για την επανάσταση του 1821.
Άγνωστες σελίδες πριν τον ξεσηκωμό του 1821: Η μυσταγωγική τελετή, που αποτέλεσε το εφαλτήριο και την αρχή, ο όρκος των μελών της Φιλικής εταιρείας, που ψιθυρίστηκε απ τα χείλη όλων, όσων μυήθηκαν ως μέλη της.
Ακολουθούν οι προσπάθειες να βρουν ηγέτη, ξεκινώντας από τον Καποδίστρια. Παράλληλα αναζητούν μέλη που θα στελεχώσουν τον αγώνα, όταν θα έρθει η ώρα.

Από αριστερά: Γιώργης Κοντοπόδης, Κωνσταντίνος Πεσλής, Δημήτρης Τοπαλίδης και Νικόλας Μπράβος.

Το πείσμα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων αυτών στα 6 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι να σημάνει ο ήχος της επανάστασης και η αρχή του αγώνα για την απελευθέρωση.

*Η Ελισάβετ Υψηλάντη – Βακαρέσκου, μητέρα του πρίγκηπα Υψηλάντη, η λεγόμενη και «μάνα της Επανάστασης», τι ρόλο έπαιξε πριν καν ο γιος της βγει να πολεμήσει τους Τούρκους στο πλευρό των Ελλήνων;

*Η Ζωή, γυναικά του Γρηγορίου Μαρασλή, πόσο και πως βοήθησε στην επανάσταση, μέσα απ την αγάπη της για την Τέχνη, φιλοξενώντας θιάσους στο αρχοντικό της και προωθώντας τις πρώτες καλλιτεχνικές συντεχνίες αφυπνίζοντας την σκέψη των Ελλήνων, στα χρόνια που προετοιμαζόταν η επανάσταση;
Και η επιστροφή των Φιλικών στο ίδιο μέρος, 6 χρόνια μετά, λίγο πριν την έναρξη της επανάστασης. Οι έξι αυτοί άνθρωποι, θέτουν τους κομβικούς άξονες και προετοιμάζουν το έδαφος για την μέρα που ξημερώνει για το έθνος των Ελλήνων.

***

Ένα έργο, για όλες τις ηλικίες, που μάς μαθαίνει τις λεπτομέρειες της σπουδαίας Φιλικής Εταιρείας και της σημαντικής συνεισφοράς της στην προετοιμασία του αγώνα κατά των Τούρκων. Παρακολουθούμε την πρώτη συνάντηση των τριών Φιλικών. Στη συνέχεια φτάνουμε μέχρι και το 1820, ένα βήμα πριν την Ελληνική Επανάσταση, που θα φωτίσει όλα αυτά που δεν γνωρίζουμε για την προσφορά αυτών των ανθρώπων στον αγώνα για την λευτεριά του γένους.

***

Από αριστερά: Klaidi Kagia, Γωγώ Φάκου, ο σκηνοθέτης Άλεξ Λιακόπουλος, Νικόλας Μπράβος, Δημήτρης Τοπαλίδης, Κωνσταντίνος Πεσλής και Μαρσώ Φίλη. Μπροστά ο Γιώργης Κοντοπόδης.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Marossoulis Productions παρουσιάζει ένα έργο αφιερωμένο στην Ελληνική επανάσταση του 1821.

«Φιλική Εταιρεία. Φιλίας Ελληνικός Δεσμός Άλυτος»

Των Γιώργου Κοζυράκη – Νεκτάριου Παλαιολόγου
Σκηνοθεσία: Άλεξ Λιακόπουλος
Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Γιάννης Παυλίδης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Μουσική επένδυση: Γιώργης Κοντοπόδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρσώ Φίλη
Φωτογραφίες: Γιάννης Παυλίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργης Κοντοπόδης, Νικόλας Μπράβος, Δημήτρης Τοπαλίδης, Κωνσταντίνος Πεσλής, Γωγώ Φάκου, Μαρσώ Φίλη, Klaidi Kagia.

Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

Στο «Θερινό Θέατρο Αθηνά»

Διεύθυνση: Δεριγνύ 10, Αθήνα 104 34
Τηλέφωνο: 210-823.73.30
Τιμές εισιτηρίων: 15 και 12 ευρώ

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»