13.3 C
Athens
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Επιτυχία υπό το «Φως Ήχων και Λέξεων» για το 20ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

***

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 20ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, με τον διακριτικό τίτλο «Φως Ήχων και Λέξεων», το οποίο πραγματοποιήθηκε και φέτος στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, ένα χώρο που συνταιριάζει άψογα με τη μουσική.
Η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου αποτέλεσε ένα μοναδικό σκηνικό για το φως ήχων και λέξεων που οι συντελεστές του Φεστιβάλ μάς χάρισαν απλόχερα. Οι θεατές τίμησαν με την παρουσία τους το ξεχωριστό αυτό Φεστιβάλ, ενώ αξίζει να αναφερθεί και η πολυπληθής παρουσία ξένων επισκεπτών.

Άλλωστε, η οικουμενικότητα της μουσικής αναδείχτηκε ξεκάθαρα μέσα από τις επιλογές των καλλιτεχνικών διευθυντών Σωτήρη Δεσπότη και Τάνιας Σικελιανού που αποτύπωσαν τη μυσταγωγία της θρησκευτικής μουσικής και την ταίριαξαν με διαφορετικά ακούσματα.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν από την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και περιλάμβαναν ένα ευρύ μουσικό φάσμα.

*Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο, με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού να κερδίζει τους θεατές και να ζεσταίνει την ατμόσφαιρα, υπό την καθοδήγηση του πλωτάρχη Αντωνίου Καραγουδάκη και με τις εξαίσιες φωνές της Μαρίζας Σακελλαρίου και των ναυτών Ανδρέα Καραούλη και Μανώλη Κοκκώνη.

*Τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, οι Ιλισιώτες Ψάλτες απέδωσαν άψογα μουσικά σπαράγματα από τον πλούτο της αρχαίας και βυζαντινής παράδοσης. Τον Γρηγόριο Αναστασίου που αδυνατούσε να παρευρεθεί, αντικατέστησε επάξια στη χοραρχία ο πρωτομαθητής του, πρωτοψάλτης και ο ίδιος, Σωτήριος Κουτσούρης. Μελωδήματα, ψαλμωδίες και άσματα από την Πάτμο και τη Σμύρνη που με την ιδιαίτερη έντασή τους δημιούργησαν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης. Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας από ένα μικρό σχήμα μουσικών και τους τρυφερούς ήχους του λαούτου και του κανονακίου να συγκινούν το κοινό.

*Την τρίτη ημέρα, η Χορωδία Χίου, μια τετράφωνη χορωδία υπό τη Διεύθυνση της Φαίδρας Γιαννέλου και τη συνοδεία πιάνου, κοντραμπάσου και κρουστών, ταξίδεψε το κοινό στα 40 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της, μέσα από παραδοσιακά τραγούδια, ορατόρια και χορωδιακά από όπερες, καθώς και έργα των Χατζιδάκι και Θεοδωράκη.

*Την τέταρτη μέρα, ο Κωνσταντίνος Δεστούνης καθήλωσε τους θεατές στον κατάμεστο χώρο του Φεστιβάλ με το ρεσιτάλ πιάνου που έδωσε. Συνθέσεις του Chopin, του Ravel, του Liszt, του Κωνσταντινίδη και του Beethoven, καθώς και το εκπληκτικό encore (“Fireworks/Πυροτεχνήματα” του Debussy), ερμηνεύθηκαν άψογα αποδεικνύοντας πως το μέλλον του ανήκει.

Ο Alexandre Brussilovsky (βιολιστής) και η Aleksandra Dzenisenia (τσιμπαλίστρια) / Photo @Phivos Pentes

*Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, οι Cordes Sensibles, το ντουέτο του βιολιστή Alexandre Brussilovsky και της τσιμπαλίστριας Aleksandra Dzenisenia, μας ταξίδεψαν στο χρόνο με έργα από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους και τις παρευρισκόμενες με τις μελωδίες τους να χαρίζουν φως, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο διακριτικός τίτλος του Φεστιβάλ.

Φέτος, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου Φεστιβάλ, οι μικροί κάτοικοι της Πάτμου παρακολουθούσαν με μεγάλο ενθουσιασμό και συμμετείχαν καθημερινά στα θεατρικά εργαστήρια που πραγματοποιούνταν στο Πνευματικό Κέντρο “Πάτμιον”, υπό την καθοδήγηση της κ. Δέσποινας Σαρόγλου, ηθοποιός, σκηνοθέτης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια Εργαστηρίων της Ανώτατης Σχολής Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς, και της κ. Χριστίνας Σεραφειμίδου, ηθοποιός, καθηγήτρια εργαστηρίων της Ανώτατης Σχολής Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς.

Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιμανδρίτης Πατέρας Ισίδωρος, ο κ. Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Λευτέρης Πέντες, Δήμαρχος Πάτμου, ο κ. Νίκος Κουτούζος, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου και Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού και Παιδείας, όπως και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών. Επίσης, παρευρέθηκε η κ. Μαρίνα Λουϊζίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΔΕΔΔΗΕ.

Η ζωγράφος κυρία Μαρίνα Καρέλλα / Photo @Phivos Pentes

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσία της διεθνούς φήμης ζωγράφου κ. Μαρίνας Καρέλλα η οποία δημιούργησε την επετειακή αφίσα της 20ής διοργάνωσης αποδίδοντας εικαστικά το φως των ήχων και των λέξεων.

Ο Νίκος Κουτούζος (Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου και Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού και Παιδείας) / Photo @Phivos Pentes

Ο κ. Νίκος Κουτούζος, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου και Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού και Παιδείας, σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση του 20ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου με κάνει και νιώθω μια μεγάλη χαρά. Χαρά γιατί είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε τους επισκέπτες μας και όλους τους παρευρισκομένους σε τόπους μουσικούς, φωτός και πνευματικότητας»

Από αριστερά προς τα δεξιά: Τάνια Σικελιανού (Καλλιτεχνική Διευθύντρια 20ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου), Νίκος Κουτούζος (Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου και Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού και Παιδείας), Μανώλης Κουτουλάκης (Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής), Βίκυ Φλέσσα (παρουσιάστρια 20ου Φεστιβάλ, δημοσιογράφος), Λευτέρης Πέντες (Δήμαρχος Πάτμου), Σωτήρης Δεσπότης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής 20ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου), Ιλισιώτες Ψάλτες / Photo @Phivos Pentes

Το Φεστιβάλ παρουσίασε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στρατηγικοί εταίροι της διοργάνωσης ήταν η Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου και ο Δήμος Πάτμου. Χορηγοί ήταν ο ΔΕΔΔΗΕ, η Blue Star Ferries και η COSMOTE. Υποστηρικτής ήταν η Dodekanisos Seaways και η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ. Τη διοργάνωση είχε υπ’ ευθύνη της η εταιρεία Bespoke Communications.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -