21.2 C
Athens
Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Φεστιβάλ Ηρακλείου: «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»

Αρχίζει την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 το Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί». Συμπεριλαμβάνει θεατρικές, μουσικές παραγωγές, λαϊκή όπερα καθώς και μουσικοχορευτική παραγωγή.

***

Συνοπτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Δευτέρα 23.8.2021
Αισχύλου, Προμηθεύς Δεσμώτης – Θέατρο των VIVI
Τετάρτη 25.8.2021
Μεσόγειος, τραγούδια από την ευλογημένη θάλασσα. Συμμετέχουν: Σόνια Θεοδωρίδου, ensemble και η Μεικτή Χορωδία Ηρακλείου.
Πέμπτη 26.8.2021
Βαλκανικές Μουσικές Γέφυρες
Παρασκευή 27.8.2021
Lamia Bedioui, Τραγούδια από τη Σαρδηνία
Σάββατο 28.08.2021
Ψαρογιώργης «Πέτα στο ένα σου φτερό» / Ριζίτικα
Δευτέρα 30.8.2021
Τα Μουσικά Ταξίδια του Μάρκο Πόλο
Τρίτη 31.8.2021
Η Βοσκοπούλα, Πρωτότυπη όπερα
Τετάρτη 1.9.2021
Star Wound – Making Journeys
Παρασκευή 03.9.2021
Καπετάν Μιχάλης, Δημήτρης Μαραμής – Λαϊκή όπερα βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη
Σάββατο 11.09.2021
How to be Invisible – Μουσικοχορευτική Παραγωγή

 

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Δευτέρα 23.8.2021|Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Θεατρική Παραγωγή / Theatre Production Αισχύλου, Προμηθεύς Δεσμώτης Θέατρο των VIVI
Με εξαιρετικές κριτικές σε έγκριτες εφημερίδες, το έργο εκπροσώπησε τον Δήμο Ηρακλείου στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν, [Avignon off] με δώδεκα επιτυχημένες παραστάσεις.
Η σκηνοθετική άποψη του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, βασισμένη στην πλαστική των σωματικών κινήσεων, στην ποιητική μετάφραση του ίδιου και στην πρωτότυπη μουσική της Μαρίας Συμεών, παραδίδει έναν Προμηθέα φορτωμένο με όλα τα βάρη των επιλογών του και υφιστάμενο με πλήρη συνείδηση, κάθε συνέπεια των πράξεων του.
Μετάφραση, σκηνοθεσία, κοστούμια: Τηλέμαχος Μουδατσάκις
Μουσική: Μαρία Συμεών
Σκηνικά: Χάρης Σεπεντζής
Μάσκες: Κώστας Παγωμένος
Φωτισμοί: Βαγγέλης Γεραρχάκης
Κοστούμια: Οίκος υψηλής ραπτικής Τρανούλη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιάσων Παπαματθαίου, Νίνα Ακτύπη, Θεοδόσης Φυλακτός, Δημήτρης Τσιούγκος, Θανάσης Καφενταράκης, Σταμάτης Μανής
***
Τετάρτη 25.8.2021|Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης. Ώρα 20:30
Μουσική Παραγωγή / Music Production
Μεσόγειος, τραγούδια από την ευλογημένη θάλασσα
Σόνια Θεοδωρίδου και ensemble
Με τη συμμετοχή της Μεικτής Χορωδίας Ηρακλείου
Ένα ρεσιτάλ από την Διεθνούς φήμης Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, αφιερωμένο στην μαγική Μεσόγειο και στους ανθρώπους της. Με την υπέροχη φωνή της θα μας τραγουδήσει σε έντεκα γλώσσες, όπως εβραϊκά, πορτογαλικά, αραβικά κ.α. και θα εκφράσει τους πόθους και τα πάθη, τις μνήμες και τις προσδοκίες, τους έρωτες και τους ξενιτεμούς των μεσογειακών λαών.
Σύντροφοι σε αυτό το μουσικό ταξίδι ένα τετραμελές σύνολο κλασικών καταξιωμένων μουσικών. Σημαντική είναι και η συμμετοχή της Μεικτής Χορωδίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου που εμπλουτίζει με τις φωνές των χορωδών της αυτό το ρεσιτάλ. Πρόκειται για μία ανθολογία τραγουδιών από τις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο…
Τραγούδι: Υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου.
Πιάνο: Σπύρος Σουλαδάκης || Κιθάρα-Μαντολίνο: Μιχάλης Σουρβίνος, || Κοντραμπάσο: Κωνσταντίνος Σαρδέλης || Κρουστά: Νικόλαος Νταρίλας
Και με την συμμετοχή της Μεικτής Χορωδίας Ηρακλείου||Διεύθυνση Χορωδίας: Λένα Χατζηγεωργίου || Παραγωγή: Όμορφη Ελλάδα, ΑΜΚΕ
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
***
Πέμπτη 26.8.2021|Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης. Ώρα 20:30
Μουσική Παραγωγή / Music Production – Βαλκανικές Μουσικές Γέφυρες / Balkans – Music as a bridge
Μια μουσική σύμπραξη πέντε κορυφαίων μουσικών από τα Βαλκάνια, σε μια πρωτότυπη συναυλία, ειδικά φτιαγμένη για το Φεστιβάλ «Κρήτη, Μια ιστορία,5 + 1 Πολιτισμοί2021».
Τρεις χώρες προέλευσης με τόσες διαφορές, αλλά και τόσα κοινά στοιχεία, ειδικά στο κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού. Πέντε σολίστες διεθνούς κύρους. Σε αυτή τη μοναδική συνεύρεση, θα ακουστούν μουσικές του προσωπικού τους ρεπερτορίου αλλά και παραδοσιακά κομμάτια, μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση. Τόσο σε σόλο εκτελέσεις όσο και ως σύνολο, ανταλλάσσουν τις μουσικές τους εμπειρίες και αυτοσχεδιάζουν επί σκηνής.
Παίζουν οι μουσικοί:
Theodosii Spassov (Βουλγαρία): καβάλ, σύνθεση
Vasko Atanasovski (Σλοβενία): κιθάρα, σύνθεση
Θάνος Σταυρίδης: ακορντεόν, σύνθεση
Γιώτης Κιουρτσόγλου: μπάσο, σύνθεση
Χρήστος Τάσιος: κρουστά
***
Παρασκευή 27.8.2021|Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης. Ώρα 20:30
Μουσική Παραγωγή / Music Production
Lamia Bedioui, Τραγούδια από τη Σαρδηνία
Lamia Bedioui, Canti di Sardegna
Η Lamia Bedioui παρουσιάζει τραγούδια από την πλούσια και πρωτότυπη παράδοση της Σαρδηνίας. Ερμηνεύει σε διασκευή κομμάτια διαχρονικά που σχετίζονται με την καθημερινότητα των ανθρώπων: νανούρισμα (anninia), χορός (ballo), τραγούδι πηδηχτό (duruduru), μοιρολόι (attitu), θρησκευτικό τραγούδι (gosos), τραγούδι σε ποιητική φόρμα (mutettus), κ.ά. Τραγούδια που εκφράζουν τη χαρά της ζωής, τη ζωντάνια, τις ελπίδες αλλά και την αίσθηση του τραγικού ενός μεσογειακού λαού που διατηρεί ισχυρές ρίζες με την παράδοσή του και βαθιά αγάπη για την ελευθερία.
Λίγα λόγια για τη Lamia Bedioui. Η Lamia Bedioui είναι ερμηνεύτρια και αφηγήτρια που γεννήθηκε στην Τυνησία. Έκανε σπουδές στη μουσική και το τραγούδι στη Μουσική Σχολή της Τύνιδας και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και από το 1992 ζει στην Ελλάδα, όπου συμμετείχε στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά και αποφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Ερμηνεύει τραγούδια από διάφορες παραδόσεις της Μεσογείου, έντεχνα ελληνικά, γαλλικά και ξένα. Συνεργάστηκε με αξιόλογους μουσικούς, τραγουδιστές και performers στο χώρο της ethnic, της jazz και της παραδοσιακής μουσικής και έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Βουρνά. Σπούδασε κλασσική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο και τη Λίζα Ζωή, έκανε σπουδές θεάτρου στο Θέατρο Τομή της Μαρίας Πανούτσου και μελέτησε παραδοσιακά μουσικά όργανα (ούτι, νέυ, κ.ά.). Συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως είναι η Lamia Bedioui, η Ειρήνη Δασκαλάκη, ο Άλκης Κόλλιας και ο Λεωνίδας Μαριδάκης.
Λίγα λόγια για τον Σόλη Μπαρκή. Γεννημένος στην Αθήνα, ο Σόλης Μπαρκή, είναι μουσικός και κωμικός ηθοποιός που ασχολείται επιπλέον με την εικονογράφηση και τα κόμικς. Έχει διδαχθεί Μεσογειακά, Περσικά και Αφρικανικά κρουστά από τους Μιχάλη Κλαπάκη και Λευτέρη Γρηγορίου και ειδικεύεται σε μια ποικιλία κρουστών οργάνων (frame drums, udu, ντζέμπε, καντζίρα, dumbek, bells, singing bowls, άρπες στόματος) και άλλους τύπους μουσικών οργάνων (ντιντζεριντού, μπεριμπάου). Υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων «Μαγικό Χαλί», «Θέρος», «Dingo», «ΛυρΑυλός» και έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως: Ross Daly, Omar Faruk, Νένα Βενετσάνου, Μίμης Πλέσσας, Νίκος Ξυδάκης, Zohar Fresco και άλλους, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
***
Σάββατο 28.08.2021 | Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης. Ώρα 20:30
Μουσική Παραγωγή / Music Production
Ψαρογιώργης «Πέτα στο ένα σου φτερό» / Ριζίτικα
Από την παράδοση της Σαρδηνίας, στην Κρήτη. Ο Γιώργης Ξυλούρης θα μας παρουσιάσει ριζίτικα τραγούδια με κοινή αναφορά στην αντίσταση κατά της φθοράς, της λήθης και της κάθε μορφής καταπίεσης.
Ο παραδοσιακός στίχος του ριζίτικου με την ιδιαίτερη ποιητική, με το κρητικό γλωσσικό ιδίωμα, βγαλμένος μέσα από τις εμπειρίες της καθημερινότητας και του πολέμου, άλλοτε τραγικός, άλλοτε επικός, βαρύνεται με όλη τη λαϊκή σοφία του άγνωστου λαϊκού δημιουργού του. Απομονωμένοι στίχοι ενός ριζίτικου τραγουδιού, πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως παροιμιώδεις εκφράσεις. Το μέλος είναι λιτό και στακάτο, δωρικό θα έλεγε κάποιος, καθώς δεν επιτρέπει παιγνιώδη γυρίσματα και «στολίδια». Το ριζίτικο, είτε της τάβλας, είτε της στράτας, σε αντίθεση με τη μαντινάδα, επιμένει σταθερά στη λιτή σοβαρότητα του στίχου του και της μουσικής του.
Είναι πραγματικά συγκλονιστική η ερμηνεία του Ψαρογιώργη στο ριζίτικο, φορτωμένη με μια οικογενειακή παράδοση πλούσια και γνήσια, προικισμένη με εμπειρίες από άλλα είδη μουσικής, καθώς αναδύεται μέσα από τους ήχους του λαούτου του και από μια φωνή με την ιδιαίτερη εκφορά λόγου μιας ορεινής περιοχής της Κρήτης, με δικά της χαρακτηριστικά. Και η «συνομιλία» με το κοντραμπάσο του Γιάννη Πολυχρονάκη, κάνει τη συναυλία να αποκτά τη δική της άποψη, να ανοίγεται και να προβάλλεται στο μέλλον.
Μια μουσική παράσταση με τον ήχο του λαούτου και του κόντρα μπάσου συγκλίνουν σε ένα άκουσμα όπου το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού συνδιαλέγεται με μοτίβα κυρίως από την Κρητική μουσική αλλά και από τις συνθέσεις και τα τραγούδια του Γιώργου Ξυλούρη (Ψαρογιώργη).
Συμμετέχουν:
Γιώργης Ξυλούρης, Λαούτο, φωνή
Γιάννης Πολυχρονάκης, κοντραμπάσο
***
Δευτέρα 30.8.2021 | Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης. Ώρα 20:30
Μουσική Παραγωγή / Music Production
Τα Μουσικά Ταξίδια του Μάρκο Πόλο
The Musical Voyages of Marco Polo
Ο Μάρκο Πόλο γεννήθηκε στη Βενετία το 1254. Την άνοιξη του 1269 ξεκινάει από την Ιερουσαλήμ μαζί με τον πατέρα του Νικολό και τον θείο του Μαφέο το ταξίδι τους προς την Κίνα. Έφτασαν στο παλάτι του Κουμπλάι Χάν στα 1277 φέρνοντάς του το αγιασμένο λάδι και τις επιστολές του Πάπα Γρηγορίου που ο ίδιος είχε ζητήσει. Ο Μάρκο έζησε περίπου δεκαεπτά χρόνια στην μακρινή χώρα, και με τον καιρό κέρδισε την εύνοια του αυτοκράτορα και εξελίχθηκε στον πιο πιστό σύμβουλό του. Στα 1290 ξεκινούν το επεισοδιακό ταξίδι της επιστροφής τους και φτάνουν στη Βενετία στα 1295 όπου τον βρήκε ένας ήσυχος θάνατος στα 1324. Στα ταξίδια του περνάει από πολλούς τόπους ερχόμενος σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς. Το πολιτιστικό μωσαϊκό τον εντυπωσιάζει και παράλληλα του ανοίγει τους εσωτερικούς του ορίζοντες. Έτσι τα ταξίδια γίνονται εμπειρία αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού.
Στην παράσταση ακούγονται παραδοσιακές μουσικές από τον αχανή γεωγραφικά χώρο που διέσχισε ο Μάρκο και συνθέσεις του Κυριάκου Καλαϊτζίδη ειδικά για την παράσταση, εμπνευσμένες από τις ποικίλες εσωτερικές διαδρομές του Βενετού ταξιδευτή, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι νησίδες λόγου της Βασιλικής Νευροκοπλή συνθέτοντας μαζί με τις μουσικές μία μαγευτική περιπλάνηση στον χώρο και τον χρόνο.
Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο ήταν μία ανάθεση του Hong Kong Arts Festival, όπου και παρουσιάστηκε το 2009. Ακολούθησαν συναυλίες σε εμβληματικούς χώρους και φεστιβάλ ανά τον κόσμο: Berlin Philharmonie, SallePleyel–Philharmonie de Paris, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Aθήνα), Maison Symphonique (Mόντρεαλ), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Beiteddine Festival (Βηρυτός), Trinity St. Paul’s Center (Tορόντο), Palais Montcalm (Κεμπέκ), Institut du Monde Arabe (Παρίσι), Malta International Arts Festival, Festival de Carthage, Festival d’Île-de-France, Almaty Festival (Kαζακστάν), Enescu Festival (Βουκουρέστι), Stimmen Festival (Lörrach, Γερμανία), Sori Festival (Jeonju, Ν.Κορέα) και Bozar (Βρυξέλλες).
Lingling Yu(Κίνα): pipa || Marco Rosa Salva (Ιταλία): φλάουτο με ράμφος ||Amartuvshin Baasandorj (Μογγολία): φωνή, tobshuur || Kiya Tabassian (Ιράν): setar, τραγούδι || Didem Basar (Τουρκία): κανονάκι || Mathilde Gomas (Γαλλία): violadagamba || Κυριάκος Πετράς: βιολί || Κυριάκος Καλαϊτζίδης: ούτι || Πέτρος Παπαγεωργίου: τουμπελέκι, ντέφι, daff || Νίκος Ανδρίκος: τραγούδι || Δημήτρης Παναγούλιας: tombak, νταφ Λεωνίδας Παλάσκας: επιμέλεια ήχου || Βασιλική Νευροκοπλή: αφήγηση Κυριάκος Καλαϊτζίδης: Καλλιτεχνική διεύθυνση με τη συνεργασία του KiyaTabassian.
***
Τρίτη 31.8.2021 | Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Μουσική Παραγωγή / Music Production
Η Βοσκοπούλα, Πρωτότυπη όπερα
Voskopoula (The Shepherdess), Original opera
Το Λυρικό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει για πρώτη φορά τη μονόπρακτη όπερα «Η Βοσκοπούλα», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο έργο της κρητικής αναγέννησης. Πρόκειται για ένα ποιμενικό ειδύλλιο, με κύρια πρόσωπα τη βοσκοπούλα και το βοσκό. Γνωρίζονται στην εξοχή και ερωτεύονται. Ζουν τον έρωτά τους στο σπήλαιο που ζει η βοσκοπούλα, όμως έρχεται η στιγμή που ο βοσκός πρέπει να φύγει. Δίνει στη βοσκοπούλα την υπόσχεση ότι θα γυρίσει σύντομα, αλλά δεν καταφέρνει να την τηρήσει γιατί αρρωσταίνει. Η βοσκοπούλα θεωρεί ότι την ξέχασε και πληγωμένη πέφτει άρρωστη στο κρεβάτι και από τον καημό της πεθαίνει. Όταν ο βοσκός επιστρέφει, βρίσκει τον πατέρα της, ο οποίος του ανακοινώνει το θάνατό της και τον πηγαίνει στο μνήμα της. Εκεί ο βοσκός, συντετριμμένος, καταριέται τον εαυτό του.
Η βουκολική ποίηση συνδέθηκε από την αρχή της δημιουργίας της όπερας με τη θεματολογία της. Εάν η ανάπτυξη της όπερας που έλαβε χώρα στην Ευρώπη είχε συμβεί και στην Κρήτη, η Βοσκοπούλα κάλλιστα θα μπορούσε να έχει αποτελέσει το λιμπρέτο για μια όπερα.
Με την συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συμμετέχουν:
Διονύσης Παπαμήτσος – Σύνθεση
Γιάννης Πρωτόπαπας – Μουσική Διεύθυνση
Μάνος Χριστοφακάκης – Σκηνοθεσία / Βοσκός
Θεανώ Παπαδάκη – Βοσκοπούλα
Γιώργος Ψαρουδάκης – Πατέρας
Αλέξανδρος Πολιτάκης – Σχεδιαστής Φωτισμών – Σκηνικού
Όλια Λυδάκη – Επιμέλεια Κινησιολογίας

Ορχήστρα Δωματίου του Λυρικού Θεάτρου Κρήτης αποτελούμενη από κουιντέτο εγχόρδων, τρία πνευστά και πιάνο.
***
Τετάρτη 1.9.2021 | Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης. Ώρα 20:30
Μουσική Παραγωγή / MusicProduction
Star Wound – Making Journeys
Οι Star Wound, έρχονται στο Κηποθέατρο Ηρακλείου για πρώτη φορά, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από την θεματική του Φεστιβάλ «Σαν ένα καράβι που ταξιδεύει».
Η εναλλακτική αγγλόφωνη μπάντα, έχοντας ταξιδέψει τη μουσική της σε 7 χώρες, θα παρουσιάσει μία συναυλία με τραγούδια – προσωπικά και διασκευές – που είναι συνδεδεμένα με οποιαδήποτε μορφή μετακίνησης ή μετάβασης. Ταξίδια με τρένα που πραγματοποιήθηκαν, ταξίδια με αεροπλάνα που δεν πραγματοποιήθηκαν, ταξίδια προς την άλλη πλευρά, ταξίδια προς το «μέσα μας». Τραγούδια σε πρώτη ζωντανή παρουσίαση και νέος ήχος υπογραμμίζουν την μοναδικότητα αυτής της συναυλίας.
Οι Star Wound είναι:
Κωνσταντίνα Σταυροπούλου (Φωνή, συνθεσάιζερ)
Πέτρος Μπούρας (πιάνο, πλήκτρα)
Δημήτρης Αζοράκος (ντραμς)
Ηχοληψία: Νίκος Καραπιπέρης
***
Παρασκευή 3.9.2021 | Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης. Ώρα 20:30
Λαϊκή όπερα
«Καπετάν Μιχάλης», Δημήτρης Μαραμής. Λαϊκή όπερα βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Η πρωτότυπη σύγχρονη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, βασισμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, θα αποτελέσει την κεντρική παραγωγή της Περιφέρειας, για τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Το λιμπρέτο, το οποίο υπογράφει ο συνθέτης, στηρίζεται στο πρωτότυπο κείμενο του συγγραφέα, ενώ οι στίχοι των χορικών ανήκουν στον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά. Τη σκηνοθεσία της λαϊκής όπερας υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.
Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη.
Η Κρήτη συνδέεται άρρηκτα με τους αγώνες για την ελευθερία και τις επαναστάσεις κατά του τουρκικού ζυγού. Η έννοια της ελευθερίας και το νόημα της επανάστασης δεν απαντώνται άλλωστε σε άλλο λογοτεχνικό έργο τέτοιου επιπέδου σε ολόκληρη την ελληνική γραμματεία.
Ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Νίκος Καζαντζάκης, στον πρόλογο του μυθιστορήματος ορίζει το σκοπό που τον ώθησε στη συγγραφή του Καπετάν Μιχάλη με τα παρακάτω λόγια: «Όταν άρχισα, τώρα στα γεράματα, να γράφω τον Καπετάν Μιχάλη, ο κρυφός σκοπός μου ήταν τούτος: να σώσω, ντύνοντάς το με λέξες, τ’ όραμα του κόσμου όπως το δημιούργησαν τα παιδικά μου μάτια. Κι όταν λέω τ’ όραμα του κόσμου, θέλω να πω τ’ όραμα της Κρήτης».
Ο συνθέτης ταυτίζεται με το όραμα της Κρήτης που προτείνει ο συγγραφέας. Ένα όραμα για την ελευθερία που εξελίσσεται σε πανελλήνιο και καταλήγει πανανθρώπινο.
Με αυτό το πρωτότυπο, οικουμενικό έργο που συνθέτει ο Δημήτρης Μαραμής στη φόρμα του μουσικού θεάτρου, επιδεικνύοντας βαθιά γνώση και ανάλογο σεβασμό στην κρητική γραμματεία, ιστορία και παράδοση, με την οποία καταπιάνεται χρόνια τώρα, έρχεται ν’ αναδείξει σημαντικές πτυχές του επικού μυθιστορήματος του Καζαντζάκη: το αιώνιο πάθος των Κρητικών για την ελευθερία, την αγωνία και το μαρτύριο του απαγορευμένου έρωτα, το πάλεμα της ψυχής του ανθρώπου για το δίκαιο, για την τιμή, για τους προγόνους, για την επανάσταση, για τη ζωή και τον θάνατο.
Συντελεστές
Σύνθεση, Λιμπρέτο: Δημήτρης Μαραμής
Στίχοι χορικών: Σωτήρης Τριβιζάς
Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου
Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Μουσική Διδασκαλία: Μάτα Κατσούλη
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Χατζάκης
Ερμηνεύουν
Καπετάν Μιχάλης: Τάσος Αποστόλου
Καπετάν Πολυξίγκης: Χάρης Ανδριανός
Νουρή μπεης: Θοδωρής Βουτσικάκης
Εμινέ: Fide Koksal
Ρηνιώ: Χριστίνα Μαξούρη
Κατερίνα: Αγγελική Τουμπανάκη
Μανούσακας: Βασίλης Δημακόπουλος
Μπερτόδουλος: Νίκος Ζιάζιαρης
Εφεντίνα Καβαλίνα, Ιωάννης Κοντέλλης, Βεντούζος: Χρήστος Ραμμόπουλος
Φουρόγατος: ΜαρίνοςΤαρνανάς
Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου.
Σολίστ o Στέλιος Πετράκης στη λύρα.
Το έργο αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε συνεργασία με τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και είναι σε οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής της πολιτιστικής εταιρείας Τεχνότροπον – Artway.
***

Σάββατο 11.09.2021 | Στοά Μακάσι Ώρα 20:30
Μουσικοχορευτική Παραγωγή / Performance
How to be Invisible
Η κρητικής καταγωγής Abyss X προτείνει την περφόρμανς – εγκατάσταση πολυτομεακής προσέγγισης How to be Invisible, προσκαλώντας τον θεατή να την ακολουθήσει μέσα από ένα οπτικοακουστικό τούνελ στη Στοά Μακάσι, καταλήγοντας στο ξέφωτο της ανατολικής χαμηλής πλατείας του προμαχώνα Μαρτινέγκο. Η καλλιτέχνης θα δημιουργήσει σε συνεργασία με τη γνωστή Γερμανίδα εικαστικό και σχεδιάστρια φωτισμών και βίντεο Theresa Baumgartner μία εγκατάσταση που θα περιλάβει τη χρήση φωτισμών λέιζερ, προβολών βίντεο, καθώς και σενσόρων με σκοπό τη δημιουργία μιας προσωπικής ατμόσφαιρας, όπου το σώμα, οι μνήμες και οι αισθήσεις συναντώνται. Ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα με τη χρήση των ακουστικών του να συμμετάσχει σε έναν ηχητικό περίπατο (sound walk),όπου η φωνή της Abyss X, άλλοτε μόνη, άλλοτε περιστοιχισμένη από εξωτερικούς ήχους και άλλοτε σε συνδυασμό με μουσικές συνθέσεις της καλλιτέχνιδας, ντύνει το οπτικό υλικό που εμφανίζεται σε διαφορετικά σημεία κατά μήκος της στοάς. Το οπτικό υλικό που θα προβληθεί προκύπτει από μία μεγάλη συλλογή προσωπικών βίντεο «ημερολογίων» καταγεγραμμένων από την Abyss X μέσα στην τελευταία δεκαετία από ταξίδια και περιοδείες της, συμπεριλαμβανομένων πλάνων που έχουν γυριστεί στην Κρήτη. To How to be Invisible αποτελεί μια ανασκόπηση εμπειριών που φαντάζουν από άλλη ζωή μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των επιβαλλόμενων περιορισμών πάνω στην ελεύθερη μετακίνηση σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω κορονοϊού. Σε βαθύτερο επίπεδο, οι θεματικές που πραγματεύεται το προβαλλόμενο οπτικό υλικό, περιλαμβάνουν τις αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης, τις τάσεις φυγής, τα συστήματα πεποιθήσεων, το «ερωτικό» (the erotic) ως καθοριστική πηγή της γυναικείας ενδυνάμωσης στην κοινωνία, την απομόνωση, τη διαδικτυακή ζωή και την αμοιβαία σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου πνεύματος και της φύσης.
Εφόσον φτάσει στο τέρμα του οπτικοακουστικού «τούνελ», ο θεατής καλείται να παρακολουθήσει τη μουσικοχορευτική περφόρμανς που θα λάβει χώρα στον ανοιχτό χώρο που ξανοίγεται μπροστά του, περιστοιχισμένος από τα μεγαλοπρεπή τείχη του ιστορικού προμαχώνα. Η κινησιολογική κατεύθυνση της περφόρμανς θα εστιάσει στην έντονη πλευρά της γλώσσας του σώματος, τη συναισθηματική παγίδευση και την αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων, φτάνοντας σε ένα σημείο εξάντλησης και κάθαρσης. Στο κομμάτι της κίνησης η Abyss X θα συνεργαστεί με την Εσθονή χορογράφο και χορεύτρια Carmel Koster. Η μουσική επιμέλεια της περφόρμανς θα περιλάβει καινούργιες καθώς και παλαιότερες μουσικές συνθέσεις και παραγωγές της Abyss X με ζωντανή ενορχήστρωση που περιλαμβάνει ηλεκτρονικό ήχο και φωνή από την Abyss X, κρητική λύρα από τη Μαρία Σκουλά και άρπα από την Αθηνά Κουμάνταρου. Η βραδιά θα κλείσει με το σβήσιμο των φώτων και την τοποθέτηση του κοινού σε κατάσταση διαλογισμού και έντονης χαλάρωσης μέσω ηχητικού λουτρού (sound bath). Ο θεατής καλείται να ξαπλώσει σε ειδικά στρώματα, να κλείσει τα μάτια του και να αφεθεί στην επίδραση της φωνής της Abyss X, η οποία συνοδευόμενη από τα μουσικά όργανα καθώς και προηχογραφημένους ήχους της φύσης (field recordings), θα τον οδηγήσει σε μία διάθεση στοχασμού.

Ευαγγελία Χρηστάκου (Abyss X): Σκηνοθεσία, Σύλληψη, Χορογραφία, Ερμηνεία, Επιμέλεια Μουσικής, Σχεδιασμός Βίντεο Προβολών
Theresa Baumgartner: Φωτισμοί, Σκηνικά, VJ
Μαρία Σκουλά: Μουσικός
Carmel Koster: Ερμηνεία
Αθηνά Κουμάνταρου: Μουσικός
Μαρία Παπαδομανωλάκη: Σχεδιασμός ηχητικού περιπάτου και τεχνική υποστήριξη

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»
του Δήμου Ηρακλείου
23 Αυγούστου -11 Σεπτεμβρίου 2021
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα κηποθέατρα «Νίκος Καζαντζάκης» και «Μάνος Χατζιδάκις», καθώς και στη Στοά Μακάσι.
Η Είσοδος είναι Ελεύθερη (με ηλεκτρονικά δωρεάν εισιτήρια που εκδίδονται μέσα από την TicketServices

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

Τα εισιτήρια που θα εκδοθούν ηλεκτρονικά μέσω της TicketServices.gr θα είναι σε ισχύ μέχρι και την ώρα έναρξης της παράστασης.
***
Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Για την είσοδο του κοινού δεν απαιτείται rapidtest ή selftest ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού.
***
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται και φέτος με τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν και στόχο έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία COVID 19.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -