Στη γνωστή παραλία Χιλιαδού της Εύβοιας πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «Το τρίγωνο της θλίψης», που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών.
Η παραγωγή της ταινίας πραγματοποιήθηκε από την ελληνική εταιρεία Heretic films του Κωνσταντίνου Κοντοβράκη και του Γιώργου Καρναβά.
«Ήταν αρχικά να γίνει στην Ταϊλάνδη, τελικά τους πείσαμε μέσα σε δύο μήνες είχαν έρθει εδώ – το πιστέψανε, στήσαμε ένα πολύ περίπλοκο γύρισμα», λέει σχετικά ο παραγωγός Γιώργος Καρναβάς. «Είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Ρούμπεν – θεωρείται προβοκατόρικη», συμπληρώνει ο ίδιος.
Η Heretic films ιδρύθηκε το 2013 από τους δύο Έλληνες που στο ξεκίνημά τους δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μια δική τους παραγωγή θα κατακτούσε το Χρυσό Φοίνικα.
Ο μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ Κανών, ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ, μίλησε για τα γυρίσματα στην Ελλάδα.
«Τα γυρίσματα ήταν φανταστικά και πραγματικά δεν υπερβάλλω. Για εμένα η περίοδος που πέρασα στην Ελλάδα ήταν μία από αυτές τις εμπειρίες που με έκαναν να αγαπήσω τη δουλειά μου ακόμη περισσότερο. Το συνεργείο ήταν έμπειρο και πρόθυμο, ενώ οι ντόπιοι ήταν φιλικοί και μας διευκόλυναν. Οι τοποθεσίες στη Χιλιαδού είναι μοναδικές», ανέφερε.
«Τιμή και χαρά, πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά – Έγινε γνωστή η Εύβοια», είπε σχετικά ο δήμαρχος Γιώργος Ψαθάς.
Σημειώνεται ότι εκτός από τους Έλληνες της Heretic, η ταινία αποτελεί μια συμπαραγωγή Σουηδίας, Γερμανίας, Τουρκίας και Γαλλίας.
Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα
***
Η πανέμορφη Χιλιαδού
Μια από τις γνωστότερες παραλίες της Εύβοιας είναι η πανέμορφη Χιλιαδού η οποία απέχει μόλις 1,5 ώρα από τη Χαλκίδα.
Η ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι (Παναγία της Χιλιαδούς) που βρίσκεται κοντά στην παραλία. Πρόκειται για βυζαντινό σταυρεπίστεγο ναό. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Παναγία της Χιλιαδούς ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα.
Η Χιλιαδού βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, στην πλευρά που βλέπει προς το Αιγαίο. Έχει βόρειο προσανατολισμό, οπότε συχνά είναι εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα κύματα πλημμυρίζουν την παραλία και αρκετές φορές φτάνουν ως το χωματόδρομο που προσεγγίζει την παραλία και τα λίγα σπίτια του διπλανού οικισμού.
Είναι μια απλωτή παραλία με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους που συνδέεται με τους πρόποδες του βουνού Δίρφη.
Διάφορα βράχια είναι σπαρμένα μέσα και έξω από τη θάλασσα, χωρίζοντας την ακτή σε μικρότερες παραλίες.
Περιφερειακά της παραλίας η βλάστηση είναι πυκνή: πλατάνια, καστανιές και φτέρες περιτριγυρίζουν ένα μικρό ποτάμι το οποίο τελικά χύνεται στη θάλασσα.
Σε ένα κομμάτι της παραλίας είναι καθιερωμένο να κάνουν το μπάνιο τους γυμνιστές (πρόκειται για το βόρειο άκρο της παραλίας). Στα βράχια γύρω από την παραλία της Χιλιαδούς συχνά εξασκούν τις ικανότητ;eς τους αθλητές της αναρρίχησης.
Παρόλο που απαγορεύεται, η παραλία της Χιλιαδούς είναι πόλος έλξης πολλών ανθρώπων που αγαπάνε τη ελεύθερη κατασκήνωση. Επίσης σε όλο το μήκος της παραλίας υπάρχουν υπαίθριες ντουζιέρες που χρησιμοποιούνται από τους κατασκηνωτές.
Στην παραλία της Χιλιαδούς, θα βρείτε ταβερνάκια με θαλασσινά και ψάρια αλλά και με κρεατικά. Επίσης θα βρείτε καφετέριες, μπαράκια, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας.
Π;vς θα πάτε: Από την Εθνική οδό φτάνουμε στη Χαλκίδα. Μέσω Νέας Αρτάκης ανηφορίζουμε για το ορεινό χωριό Στενή. Συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε πάντα με καλή ασφάλτινη οδό ως το διάσελο της Δίρφης. (Υψόμετρο 1.000 μ).
Εκεί ανάμεσα στα έλατα της Δίρφης αντικρίζουμε το Αιγαίο. Ακολουθεί κατηφορικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος ως τους Στρόπωνες.
Λίγο πριν από το επόμενο χωριουδάκι, τη Λάμαρη, ο δρόμος γίνεται σχετικά βατός χωματόδρομος (10 Χλμ.) με ατέλειωτες στροφές ως τη Χιλιαδού. (Χαλκίδα – Χιλιαδού 60 περίπου χλμ.). Συνολικά 2 – 3 ώρες από την Αθήνα.
Πηγή: eviaportal.gr
***
Φεστιβάλ Κανών 2022: Ποιοι κέρδισαν τα βραβεία
Χρυσός Φοίνικας: Ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ θριάμβευσε στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών με την ταινία «Το τρίγωνο της λύπης» (Triangle of Sadness), μια όξινη σάτιρα των υπερπλούσιων και των ταξικών σχέσεων στις δυτικές κοινωνίες. Αυτός είναι ο δεύτερος Χρυσός Φοίνικας για τον 48χρονο σκηνοθέτη που το 2017 είχε πρωτεύσει και πάλι με την ταινία «Το τετράγωνο» (The square).
Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix): Το μοιράστηκαν δύο ταινίες, το «Stars at Noon» και το «Close».
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Στον 58χρονο Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Τσαν Γουκ Πάρκ για την ταινία «Heojil Kyolshim» (Απόφαση φυγής).
Γυναικείος ρόλος: Η Ιρανή ηθοποιός Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι, η οποία αναγκάστηκε να φύγει από το Ιράν για τη Γαλλία το 2008 έπειτα από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, κατέκτησε το βραβείο για την ερμηνεία της στο θρίλερ του Αλί Αμπάσι «Holy Spider».
Ανδρικός ρόλος: Ο 55χρονος Νοτιοκορεάτης σταρ Σονγκ Κανγκ-χο βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στην ταινία «Broker» του Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε-Εντα.
Οι υπόλοιποι νικητές
Βραβείο της Επιτροπής (εξ ημισείας): «ΕΟ» (Γιέρζι Σκολιμόφσκι), «Οκτώ Βουνά» (Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν, Σαρλότ Βερντερμίρς)
Σενάριο: Ταρίκ Σαλέχ («Boy From Heaven»)
Ειδικός Χρυσός Φοίνικας των 75 Χρόνων: Ζαν – Πιέρ και Λικ Νταρντέν («Τόρι και Λοκίτα»)
Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «The Water Murmurs» (Τσιανγκίνγκ Τσεν)
Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Lori» (Αμπινάς Mπικράμ Σαχ)
Χρυσή Κάμερα: «War Pony» (Τζίνα Γκαμέλ, Ράιλι Κίου)
Βραβείο τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα»: «Les Pirs» (Λιζ Ακοκά και Ρομάν Γκερέ)
Βραβείο τμήματος «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών»: «Un Beau Matin» (Μία Χάνσεν – Λαβ)
Βραβείο τμήματος «Εβδομάδα Κριτικής»: «El Jauria» (Αντρές Ραμίρεζ Πουλίδο)
Βραβείο FIPRESCI (Διαγωνιστικό πρόγραμμα): «Οι Αδελφοί της Λέιλα» (Σαΐντ Ρουσταΐ).