Η Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens με δωρεάν μαθήματα τον Οκτώβριο

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens ξεκινάει την φθινοπωρινή σεζόν με ένα γιορτινό δεκαήμερο εκπαιδευτικών δράσεων στις αρχές Οκτωβρίου με ποικιλία δωρεάν, ανοιχτών μαθημάτων τα οποία απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό.
Τα μαθήματα με τα οποία θα συστηθεί για φέτος η ομάδα θα συνεχιστούν εβδομαδιαία μέσα στο έτος, αλλά και σε κύκλους σεμιναρίων που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Το πρόγραμμα του Fabrica Lab 2021-2022 έχει σκοπό τη πολυδιάστατη καλλιτεχνική και ειδικότερα θεατρική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση νέων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών καλλιτεχνών (performer, ηθοποιών) και εκπαιδευτών θεάτρου.
Παράλληλα όμως, στοχεύει σε μια διεπιστημονική και ολιστική τέχνη που έχει επίκεντρό της τον άνθρωπο, την κοινωνική και την προσωπική του ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα πρακτικών και μαθημάτων, η οποία αντικατοπτρίζει άμεσα το προφίλ δράσης της ομάδας (Performance, Θέατρο Δρόμου, Τσίρκο, Θέαμα – Ψυχαγωγία, Κοινωνικό Θέατρο, Εφαρμοσμένο Θέατρο).

Το δεκαήμερο των δωρεάν μαθημάτων του Fabrica Lab 2021-2022 αποτελεί μια προφεστιβαλική γιορτή, προάγγελο του 9th HRTFest. Μετά από μια μακρά περίοδο παύσης και πληγής για τον πολιτισμό, στη συγκεκριμένη περίπτωση των μικρών, εναλλακτικών καλλιτεχνικών – θεατρικών ομάδων, χώρων και θεσμών, η ομάδα προσκαλεί το κοινό να γιορτάσει μαζί της, να συμμετάσχει στις δράσεις του δεκαημέρου και να στηρίξει το χειροποίητο και ανακυκλώσιμο φεστιβάλ της Αθήνας, συνεισφέροντας κατά βούληση στο κουτί ενίσχυσής του.
Παρακάτω ακολουθεί το πρόγραμμα του δωρεάν δεκαήμερου ανοιχτών μαθημάτων του Fabrica Lab 2021-2022.
***
Dimensional Performer ǀ Θέατρο της Έρευνας
1, 2 και 3 Οκτωβρίου 17.00-19.30
Εισηγητής: Φάνης Κατέχος
Στον ετήσιο κύκλο μαθημάτων “Θέατρο της Έρευνας” οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν ως «Διαστατοί Ηθοποιοί / Καλλιτέχνες» (Dimensional Performers), δηλαδή Performer, οι οποίοι:
Αυτό-διαχειρίζονται την τέχνη τους
Μαθαίνουν πως να ερευνούν, να είναι ανεξάρτητοι δημιουργοί και εκπαιδευτές (trainer) παραστατικών τεχνών, αλλά και πως να είναι αποδοτικοί με την παρουσία τους μέσα σε μια ομάδα και στα χέρια ενός άλλου δημιουργού
Έχουν πολυδιάστατη οπτική των παραστατικών τεχνών και είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να ελίσσονται με ποικίλους ερμηνευτικούς τρόπους
Λαμβάνουν μια σφαιρική θεατρική εκπαίδευση και πολλαπλά ερεθίσματα με σκοπό να επιλέξουν την δική τους ειδίκευσή στις παραστατικές τέχνες. Γνωρίζουν πρακτικά και θεωρητικά το σωματικό θέατρο (physical theater), το θέατρο της επινόησης (devised theater), το θέατρο δρόμου (street theater / street performance), τη παράσταση σε δημόσιο χώρο (site specific performance) και το θέατρο ως κοινωνικό και ανθρωπολογικό εργαλείο (social theater).
Κατά την διάρκεια των 3 τριμήνων του ετήσιου θεατρικού εργαστηρίου, οι ασκούμενοι θα εκπαιδευτούν πάνω σε παγκοσμίως γνωστές μεθόδους και τεχνικές σωματικού θεάτρου (physical theater), αλλά και τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί μέσα από το ίδιο το μονοπάτι του Θεάτρου της Έρευνας. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στα ακροβατικά εδάφους, σε τεχνικές σωματικού Θεάτρου του Jerzy Grotowski και του Odin Teatret, στην πρακτική της yoga και του qigong, σε τεχνικές μιμικής και θεατρικού clown, καθώς και σε τεχνικές υποκριτικής της Susan Batson.
***
Πιο αναλυτικά ανά διδακτικό τρίμηνο:
***
Οκτώβριος ǀ Νοέμβριος ǀ Δεκέμβριος
«Κατάδυση»
Στο 1ο τρίμηνο οι συμμετέχοντες:

Επαναπροσδιορίζουν την παρουσία τους στο εδώ και τώρα.
Ανακαλύπτουν τα εργαλεία που διαθέτουν ως performer / ερμηνευτές (σώμα, νους και συναίσθημα).
Επεκτείνουν τα όρια της σωματικής και νοητικής τους αντοχής και μαθαίνουν να διαχειρίζονται την ενέργεια σε ποικίλες σωματικές πράξεις.
Εντοπίζουν τις ορατές και αόρατες μάσκες τους και εργάζονται στο να φέρουν τον εαυτό τους στο «σημείο μηδέν» ή «λευκό πανί», όπου όλα καταγράφονται από την αρχή.
Εργάζονται εντατικά με το κέντρο του σώματος για την διεύρυνση της συνειδητότητας στην κίνηση και την απελευθέρωση της αναπνοής.
***
Ιανουάριος ǀ Φεβρουάριος ǀ Μάρτιος
«Αλαλαγμός»
Κατά το 2ο τρίμηνο,

Γίνεται εισήγηση των συμμετεχόντων στη σχέση του σώματος με τον ήχο που αυτό παράγει (σωματοποιημένος ήχος).
Οι ασκούμενοι ανακαλύπτουν τον φυσικό – πρωτόγονό τους ήχο και εργάζονται στην ενδυνάμωση του αναπνευστικού συστήματος και των σωματικών τους ηχείων.
Δημιουργούνται αδιάσπαστοι δεσμοί του ατόμου με το σύνολο και δημιουργούν εκ νέου σχέσεις με τον περιβάλλοντα χώρο και τα αντικείμενα / σώματα που περιλαμβάνει.
***
Απρίλιος ǀ Μάιος ǀ Ιούνιος
«Παραγωγή»
Στο τελευταίο τρίμηνο του εργαστηρίου οι ασκούμενοι:

Οργανώνουν το πρακτικό και θεωρητικό υλικό που έχουν συλλέξει και έχει παραχθεί από τους ίδιους.
Δημιουργούν το προσωπικό τους training, το οποίο καλούνται να μοιραστούν με την ομάδα.
Παρουσιάζουν το παραστατικό υλικό που έχουν δημιουργήσει μέσα σε μια σκηνοθετημένη σύνθεση.
***
HoopDance
2 Οκτωβρίου 15.00-16.30
4 Οκτωβρίου 18.00-19.30
Εισηγήτρια: Τζοβάννα Μιχαλιάδη Σάρτι
Για όσους και όσες τους αρέσει ο χορός, τα ακροβατικά, τα ζογκλερικά ή και τα τρία, το HoopDance είναι ο ιδανικός συνδυασμός αυτών σε ένα μάθημα! Διαδεδομένο κυρίως, στις Η.Π.Α., αλλά και σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, το Hoopdance (ο χορός με στεφάνι – hula hoop), είναι ένα ξεχωριστός τρόπος έκφρασης, γυμναστικής και διασκέδασης.

Το HoopDance απευθύνεται σε όσους βαριούνται να χορεύουν μόνοι τους, σε εκείνους που τους αρέσει ο χορός και τα ακροβατικά στοιχεία σε αυτόν και σε αυτούς που τους αρέσουν να μαθαίνουν τον εαυτό τους μέσα από την σύνδεσή τους με κάτι έξω από τους ίδιους. Επιπλέον, απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες performer – καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών και του θεάματος (τσίρκο, θέατρο, χορός κ.α.), οι οποίοι αναζητούν τον πειραματισμό και την κατάκτηση νέων δεξιοτήτων.

Το συγκεκριμένο μάθημα είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα. Γίνεται ομαδική και προσωπική δουλειά με τον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, ανάλογα το επίπεδο και τις ανάγκες του. Μέσα σε μιάμιση ώρα οι hoopdancers εξασκούνται σε διάφορες αρχές του HoopDance και μαθαίνουν κόλπα με το στεφάνι, τα οποία στο τέλος εντάσσουμε σε μια χορογραφία (hoopography).

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να φοράνε άνετα, αθλητικά ρούχα, ενώ όσοι έχουν δικό τους στεφάνι να το έχουν μαζί τους.
***
Ακροβατικός Χορός
5 Οκτωβρίου 11.00-13.00
7 Οκτωβρίου 18.00-20.00
Εισηγήτρια: Νατάσσα Αραμπατζή
Στη διάρκεια των μαθημάτων θα ερευνήσουμε το κινητικό λεξιλόγιο του σύγχρονου χορού και θα δουλέψουμε τόσο τις σωματικές δυνατότητες (τεχνική, δυναμική, ροή, ισορροπία και ακροβασία) όσο και τη διεύρυνση της χορευτικής μας μνήμης. Θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες αλληλουχίας μικρών και μεγαλύτερων χορευτικών/κινητικών συνδυασμών, και τη λειτουργικότητά τους στο χώρο. Θα παίξουμε με τις εναλλαγές στη σύνθεση αυτών των συνδυασμών (αλληλουχία, ποιότητα και ταχύτητα).

Στόχος του μαθήματος είναι να βρούμε τη μηχανική κάθε κίνησης και τις πιθανές εναλλαγές της, να παίξουμε τα όρια μιας τρισδιάστατης κίνησης στο χώρο και να αναπτύξουμε ενα χορογραφικά πολύπλοκο αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα από απλούστερα κινητικά υλικά.

Το μάθημα απευθύνεται σε άτομα όλων των επιπέδων στο σύγχρονο χορό.
***
Ξυλοπόδαρα
5 και 6 Οκτωβρίου 17.00-19.30
Εισηγητής: Φάνης Κατέχος
Ένα εργαστήριο εκμάθησης ξυλοπόδαρων για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη τέχνη του Stiltwalking και επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα. Προϋποθέτει μόνο καλή διάθεση και αποφασιστικότητα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν μαζί τους αναπαυτικά, αθλητικά παπούτσια, επιγονατίδες (εφόσον διαθέτει κάποιος) καθώς και μακριά αθλητική φόρμα ή κολάν.
***
Tai Chi
6 Οκτωβρίου 20.00-21.00
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος
***
Yoga
8, 9 και 10 Οκτωβρίου 10.30-12.00
Εισηγήτρια: Τζοβάννα Μιχαλιάδη Σάρτι
Τα μαθήματα Yoga είναι μια προσωπική συνάντηση με την αναπνοή, το σώμα και τον νου.
Τον χώρο και ότι αυτός περιλαμβάνει.
Συνάντηση με το μέσα, το έξω και το μεταξύ τους διάστημα.
Με το παιχνίδι και τη γνώση που αναδύεται από την ικανοποίηση της πηγαίας μας ανάγκης και περιέργειας.
Με την παύση και την ησυχία.
Μια σύνδεση με το Είμαι Αυτό.
Ένα βήμα προς την Αληθινή Φύση.

Τα μαθήματα βασίζονται σε κλασσικές πρακτικές της Yoga, όπως αυτές της Yengar Yoga, Nada Yoga και Hatha Yoga. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούμε προοδευτικά από σωματικές δράσεις (asana) και αναπνευστικές ασκήσεις (pranayama) στο διαλογισμό (dhyana) και θα αγγίξουμε κομμάτια της ανατομίας του σώματος για μια πιο αποτελεσματική και κατανοητή πρακτική. Κάθε μάθημα θα είναι αυτοτελές. Μεταξύ των μαθημάτων θα υπάρχει σύνδεση και συνέχεια προς.

Στόχος των συγκεκριμένων μαθημάτων είναι να αποτελέσουν ένα μικρό retreat ή αλλιώς μια μικρή παύση μέσα στην καθημερινότητα. Να δημιουργήσει ο καθένας χώρο και χρόνο για προσωπική εκγύμναση και χαλάρωση του σώματος και του νου, έτσι ώστε να επανέλθει αναζωογονημένος ο ασκούμενος στο σύνολο. Επιπλέον, σε γενικότερο πλαίσιο, τα μαθήματα έχουν σκοπό:

Να συνδεθεί ο ασκούμενος με την παρούσα στιγμή.
Να επαναπροσδιορίσουμε τον άξονα, το κέντρο και τα όρια μας.
Να ενθαρρύνουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας.
Να ανακαλύψει – δημιουργήσει ο καθένας την προσωπική του καθημερινή πρακτική εξάσκησης (sadhana), για να επιτύχει τους στόχους του.
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα παρακαλούνται να φορούν άνετα, αθλητικά ρούχα, ενώ όσοι έχουν το προσωπικό τους στρώμα yoga μπορούν να το έχουν μαζί τους.

Το μάθημα απευθύνεται σε όλους όσους έχουν ανάγκη και όρεξη για μια ενεργητική παύση ευεξίας μέσα στην ημέρα τους.
***
Site Specific Performance & Κινητικός Αυτοσχεδιασμός
8, 9 και 10 Οκτωβρίου 17.00-21.00
Εισηγήτρια: Νατάσσα Αραμπατζή
Η βασική ιδέα του σεμιναρίου είναι να κινηθούμε, να χορέψουμε και να επικοινωνήσουμε, αφήνοντας τον εαυτό μας να επηρεαστεί από τον ίδιο το χώρο και ό,τι αυτός περιέχει. Σχήμα, όγκο, φως, ήχους, υφές, ζώα, ανθρώπους. Αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Με κάθε κίνηση/μετακίνηση, με κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή, ο χώρος αλλάζει και μαζί του και ο τρόπος που υπάρχω και κινούμαι σε αυτόν.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να εξερευνήσουν κινητικά το αστικό τοπίο γύρω από τον πολυχώρο Fabrica Athens και να τον αλλάξουν/επηρεάσουν με κύριο υλικό τους τα σώματά τους και ό,τι οι ίδιοι φέρουν. Οι ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει ο ίδιος ο εξωτερικός χώρος. Αυτά που «εγώ» θέλω να «πω» ή να προσθέσω συνειδητά (εσωτερικός χώρος) με το σώμα. Και οι άλλοι.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να δημιουργήσουμε μαζί, από το μηδέν και μέσα σε 3 (τρεις) μέρες, μια μικρή performance εξωτερικού χώρου με όλα τα παραπάνω υλικά. Στα μαθήματα θα δοθούν ασκήσεις που θα ζεστάνουν και θα λύσουν το σώμα μας κινητικά, χορευτικά και σε επαφή (σωματική ή μη) με τα υπόλοιπα άτομα που θα συμμετάσχουν.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς κάποια εμπειρία στο χορό, αλλά με καλή σχέση με το σώμα τους και την κίνηση. Απαραίτητο είναι να φοράτε αθλητικά παπούτσια και άνετα ρούχα, και να έχετε μαζί σας μαντηλάκια, αντισηπτικό και μια αλλαξιά ρούχα για μετά.
***
Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών
9 και 10 Οκτωβρίου 13.00-15.00
Εισηγητής: Φάνης Κατέχος
***
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Για τη συμμετοχή στα ανοιχτά μαθήματα είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης, καθώς τα τμήματα θα είναι ολιγομελή και θα διατηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που αφορούν τον Covid-19.

ενώ για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα ακόλουθα στοιχεία:
*Φάνης Κατέχος: 6973597570 [Dimensional Performer -Θέατρο της Έρευνας], Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών, Ξυλοπόδαρα, Tai Chi.
*Τζοβάννα Μιχαλιάδη Σάρτι: 6949409474 [HoopDance, Yoga]
*Νατάσσα Αραμπατζή: 6983188790 [Ακροβατικός Χορός, Site Specific Performance & Κινητικός Αυτοσχεδιασμός].