Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 με έναν πολυθεματικό περίπατο.
Ο περίπατος αυτός θα γίνει στον κήπο της Πινακοθήκης και ξεναγοί θα είναι οι επιστήμονες που τον διαμόρφωσαν.
Τίτλος του περιπάτου: «Πολλαπλές αφηγήσεις του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης. Αρχιτεκτονική, Γεωπονία, Υπαίθρια Γλυπτική». Θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις, στις 11:00 και 13:00.
Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, αρχιτέκτονες τοπίου, γεωπόνοι, συντηρητές έργων γλυπτικής, ιστορικοί της τέχνης, θα συζητήσουν με το κοινό για τα πολλαπλά ζητήματα χώρου, τοπίου και κλίματος που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, αλλά και για τις λύσεις που από κοινού σχεδίασαν και υλοποίησαν.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού ατόμων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην διεύθυνση για τις 11.00:
και για τις 13.00:
Ο περίπατος έχει διάρκεια 1 ώρας και 30′.
Σε επιλεγμένα σημεία του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης έχουν τοποθετηθεί οκτώ γλυπτά.
«Το αποτέλεσμα, σε διαρκή συνάρτηση με την ανάδειξη τόσο της αρχιτεκτονικής του κτιρίου και των υπαίθριων γλυπτών όσο και της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, είναι ένα τοπίο που απεικονίζεται ως ζωντανός φυτικός κάνναβος από τις υφές και τα χρώματα περίπου 100 διαφορετικών φυτικών ειδών.
Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται επίσης η ανάμνηση του ποταμού Ιλισού, όπως και η διά ζώσης σύνδεση με φυτικά είδη που απεικονίζονται σε πίνακες ζωγραφικής της μόνιμης έκθεσης του μουσείου».