11.4 C
Athens
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Eric Vuillard – «Ημερήσια διάταξη» (απόσπασμα)

Η ημερήσια διάταξη στις 20 Φεβρουαρίου 1933: Η αφήγηση μιας συνηθισμένης μέρας, σε αυτόν τον βαρύ χειμωνιάτικο μήνα στο Βερολίνο, κατά την οποία λαμβάνει χώρα, στα άνετα σαλόνια του Ράιχσταγκ, η μυστική σύσκεψη είκοσι τεσσάρων βαρόνων της γερμανικής βιομηχανίας με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ναζιστικού καθεστώτος. Στόχος, να «περάσουν από το ταμείο» για να χρηματοδοτήσουν την άνοδο και σταθεροποίηση στην εξουσία του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και του αποτρόπαιου αρχηγού του. Είμαστε στον «παράδεισο της βιομηχανίας και των χρηματοοικονομικών», μαζί με τους Krupp, Opel, Siemens, Telefunken, Agfa, 1C Farben…
12 Μαρτίου 1938: Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η προσάρτηση της Αυστρίας. Τα επίκαιρα απαθανάτισαν μια εικόνα μηχανοκίνητων στρατευμάτων, τρομερής ισχύος, την εικόνα μιας σύγχρονης εκδοχής της ειμαρμένης. Ωστόσο, πίσω από τη στομφώδη προπαγάνδα του Γκαίμπελς υπήρξε ένας πόλεμος-αστραπή της συμφοράς, με τα πάντσερ ακινητοποιημένα, λόγω μηχανικής βλάβης, στους αυστριακούς δρόμους… Βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον μύθο! Η ιστορία των παρασκηνίων της εγκαθίδρυσης του ναζιστικού καθεστώτος, ένα σύμφυρμα από πραξικοπηματικές ενέργειες και ωραία λόγια, μια σειρά από οργίλες τηλεφωνικές κλήσεις και χονδροειδείς απειλές, φανερώνει μια εντελώς διαφορετική πλευρά, πολύ λιγότερο ένδοξη. Η σκωπτική παρουσίαση αυτής της πραγματικότητας είναι αριστουργηματική. Η ορμητική αφήγηση συγκλονίζει. Η γραφή του Eric Vuillard αποκαθιστά στην αλληλουχία των γεγονότων το πραγματικό (ευτελές και αξιοθρήνητο) συναισθηματικό της φορτίο, το εύθραυστο της στιγμής. Ο συγγραφέας θέλει να μας θυμίσει ότι τις περισσότερες φορές αυτό που καθιστά κάποιον αήττητο δεν είναι οι περιστάσεις, αλλά η δική μας συναίνεση και οι συμβιβασμοί των ισχυρών. Γιατί η καταστροφή δεν είναι πάντοτε μοιραία…

***

«Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, νιώθεις σαν να μπαίνεις στην Ιστορία παίρνοντας μέρος σε μια διάρρηξη, σαν να συνοδεύεις τον κλέφτη και να ζεις μαζί του το γεγονός. Τα αφηγήματα του Eric Vuillard ρίχνουν στο χθες ένα διαφορετικό φως, με τη βοήθεια μιας γραφής έντονης και πυκνής, που ισορροπεί ανάμεσα στην κόψη του ξυραφιού και μια απέραντη τρυφερότητα για τους ανθρώπους» (Olivier Pascal-Moussellard, Telerama)

«Ένα μικρό αριστούργημα» (Gregoire Lemenager, L’Obs)

«Ο Ερίκ Βυϊγιάρ ερευνά χωρίς φόβο, και με λόγο ανελέητο, αυτό που η επίσημη ιστορία κρύβει κάτω από το χαλί» (Muriel Steinmetz, L’Humanite)

***

O Eric Vuillard αφηγείται το παρασκήνιο της προσάρτησης της Αυστρίας από τα στρατεύματα του Χίτλερ.
Το μυθιστόρημα «Ημερήσια διάταξη» τιμήθηκε πέρσι με το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο Goncourt.

 

Αυστρία, 1936. Η προσάρτηση της χώρας στη ναζιστική Γερμανία γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τους Αυστριακούς. Στο βιβλίο «Ημερήσια Διάταξη» του Eric Vuillard, όμως, συναντάμε Πάντσερ ακινητοποιημένα λόγω μηχανικής βλάβης, τεχνίτες που δεν έρχονται, τον Χίτλερ να τρέχει και να μη φτάνει στην ώρα του.

 

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα:

«Εκείνη τη στιγμή, ο Σουσνίγκ, ο Αυστριακός δικτατορίσκος, παίζει το τελευταίο του χαρτί. Ω, θα έπρεπε, όμως, να ξέρει ότι σε κάθε παρτίδα υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο πέρα από το οποίο γίνεται πια αδύνατον να ρεφάρεις· το μόνο που σου μένει να κοιτάζεις τον αντίπαλο να ανοίγει τα δυνατά χαρτιά του το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο και να μαζεύει όλες τις μπάζες: τις ντάμες, τους ρηγάδες, όλα όσα δεν ήξερες να τα παίξεις την κατάλληλη στιγμή και που τα κράτησες αγωνιωδώς πάνω σου, με την ελπίδα να μην τα χάσεις.

Γιατί ο Σούσνιγκ δεν είναι τίποτα. Δεν φέρνει μαζί του τίποτα, δεν είναι φίλος κανενός, δεν είναι ελπίδα κανενός.

Έχει μάλιστα όλα τα πιθανά ελαττώματα, ο Σούσνιγκ, την έπαρση της αριστοκρατίας και πολιτικές αντιλήψεις εντελώς οπισθοδρομικές. Όποιος τέθηκε επικεφαλής, οχτώ χρόνια πριν, μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης καθολικών νέων, όποιος χόρεψε πάνω στο πτώμα της ελευθερίας, δεν μπορεί να ελπίζει ότι αυτή θα σπεύσει ξαφνικά να τον βοηθήσει! Ούτε μια ηλιαχτίδα δεν θα τρυπήσει ξάφνου το σκοτάδι του, ούτε ένα χαμόγελο δεν θα σχηματιστεί στο πρόσωπο του φαντάσματος, ώστε να τον ενθαρρύνει να εκπληρώσει το τελευταίο του καθήκον. Ούτε μια μαρμάρινη λέξη δεν θα βγει από το στόμα του, ούτε ίχνος ευμένειας, ούτε σταγονίτσα φωτός, τίποτα. Τα δάκρυα δεν θα πλημμυρίσουν το πρόσωπό του. Δεν είναι παρά ένας χαρτοπαίχτης ο Σούσνιγκ, ένας αποτυχημένος μηχανορράφος· φαίνεται, μάλιστα, ότι πίστεψε στην ειλικρίνεια του γείτονά του, του Γερμανού, στην εντιμότητα της συμφωνίας, την οποία, εντούτοις, μόλις του είχαν αποσπάσει. Κάπως αργά τον πιάνει η ανησυχία· επικαλείται τις θεές που χλεύασε, διεκδικεί γελοίες υποσχέσεις για μιαν ανεξαρτησία ήδη νεκρή. Δεν θέλησε να δει την αλήθεια κατάματα. Αλλά να την τώρα που έρχεται εκείνη σ’ αυτόν, σε απόσταση αναπνοής, φριχτή, αναπόφευκτη. Και του πετάει στα μούτρα το οδυνηρό μυστικό των συμβιβασμών του».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Eric Vuillard γεννήθηκε το 1968 στη Λυόν της Γαλλίας. Σπούδασε νομικά, πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα και μυθιστορήματα κι έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες. Το μυθιστόρημα «Ημερήσια Διάταξη» τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Goncourt 2017.

***

Πληροφορίες

ΤΙΤΛΟΣ: Ημερήσια Διάταξη / ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Eric Vuillard / Μετάφραση: Μανώλης Πιμπλής / Εκδόσεις Πόλις / Σελ.: 160 / Τιμή: 14,00 ευρώ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -