29.3 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Αρχίζουν τα εργαστήρια υποκριτικής της Ομάδας Νάμα με την Ελένη Σκότη

Αρχίζουν και φέτος για το θεατρικό έτος 2016-17 τα εργαστήρια υποκριτικής στο Studio ΝΑΜΑ με την Ελένη Σκότη.

Η διάρκεια των μαθημάτων είναι από 20 Σεπτεμβρίου 2016 έως 31 Μαΐου 2017.

Το θεατρικό εργαστήριο Studio NAMA ιδρύθηκε το 1992 από την Ελένη Σκότη και αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες των δραστηριοτήτων του θεάτρου Επί Κολωνώ.
Οι βασικές αρχές της μεθόδου που ακολουθείται στο Studio Νάμα από την Ελένη Σκότη, είναι βασισμένη στο σύστημα του Στανισλάφσκι, όπως έχει εξελιχθεί σήμερα στην Αμερική και στην Αγγλία.

• Υποκριτική 1ο έτος
Η βασική παλέτα των συναισθημάτων

Έναρξη από 22/9 – κάθε Πέμπτη (20:00-22:30 / α’ τμήμα)
& από 26/9 – κάθε Δευτέρα (19:00-21:30 / β΄τμήμα)

Όπως ένας ζωγράφος χρειάζεται να είναι γνώστης των βασικών χρωμάτων πριν ξεκινήσει να πειραματίζεται με τις διαφορετικές αποχρώσεις στην παλέτα του, έτσι και ο ηθοποιός θα πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή και να βιώσει τα πέντε θεμελιώδη ανθρώπινα συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, αγάπη/έρωτας).

Μέσω εντατικών ασκήσεων υποκριτικής βασισμένες στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού με λόγο σε δοσμένες συνθήκες, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη δική τους συναισθηματική εμπειρία. Έμφαση, σ’ αυτό το προκαταρκτικό στάδιο της εκπαίδευσης θα δοθεί στην παρότρυνση των μαθητών να ξεπεράσουν τα όρια που έχουν θέσει οι ίδιοι, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στο να ρισκάρουν υπερνικώντας φόβους για τυχόν «λάθη». Με την κατανόηση των πέντε βασικών συναισθημάτων, οι μαθητές θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία για την αναζήτηση της βαθιάς και αυθεντικής εκφραστικότητας της αλήθειας που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία πολυδιάστατων χαρακτήρων στο θέατρο.

Το μάθημα απευθύνεται σε αρχάριους μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική.

• Υποκριτική 2ο έτος
Ουδέτερο Κείμενο

Έναρξη από 21/9 – κάθε Τετάρτη (19:00-21:30)

Στο δεύτερο έτος της υποκριτικής οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πρακτικά ότι έμαθαν στο μάθημα Υποκριτική 1 εστιάζοντας και δουλεύοντας πάνω σε κείμενο. Η έμφαση δεν θα δοθεί στο να βρεθεί η ερμηνεία του κειμένου αλλά στο να μάθουν μία τεχνική υποκριτικής που θα τους βοηθάει να ζωντανέψουν ένα κείμενο.
Με την εφαρμογή του «Ενεργητικού Ρήματος» στο κείμενο, ως μέσο ενεργοποίησης, οι μαθητές θα βρεθούν μπροστά σε μια ποικιλία επιλογών για την κατανόησή του. Θα μάθουν επίσης πώς να φτιάχνουν το βιογραφικό του χαρακτήρα που θέλουν να ερμηνεύσουν. Έτσι, οι σπουδαστές αυτού του τμήματος θα μάθουν βασικές αρχές δημιουργίας ενός ρόλου καθώς και τη λειτουργία της πρόβας.
Το τμήμα απευθύνεται σε μαθητές που έχουν παρακολουθήσει το Υποκριτική 1, αλλά μπορούν να ενταχθούν και μαθητές ύστερα από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο [email protected]).

• MASTER/SLAVE
Κυρίαρχος/Υποτασσόμενος

Έναρξη από 26/9 – κάθε Δευτέρα (21:30-24:00)

Στο παγκόσμιο θέατρο, οι συγγραφείς πολύ συχνά εμπνέονται και γράφουν για χαρακτήρες που είναι αυταρχικοί, αδίστακτοι, σκληροί, σε αντίθεση με άλλους χαρακτήρες που είναι αδύναμοι, αναποφάσιστοι και φοβισμένοι. Μέσα από την εικοσαετή πείρα στη διδασκαλία υποκριτικής, η Ελένη Σκότη έχει αναπτύξει και επικεντρωθεί λεπτομερώς στη δυναμική που δημιουργείται επί σκηνής ανάμεσα στον χαρακτήρα που ονομάζουμε Master (κυρίαρχος) και αντίστοιχα στον χαρακτήρα που ονομάζουμε Slave (υποτασσόμενος).
Στη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πιο σκοτεινά σημεία του εαυτού τους χωρίς ντροπή ή συστολή και τελικά να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που ενώνει και χωρίζει τους ανθρώπους που είναι εύθραυστοι και καταστροφικοί.
Στο πρώτο τετράμηνο, μέσα από την ανάλυση αλλά και τις ασκήσεις υποκριτικής οι σπουδαστές θα εξοικειωθούν με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά τύπου Master και τύπου Slave που ενυπάρχουν στην προσωπικότητά τους.
Στο δεύτερο τετράμηνο η μελέτη πάνω στον Αύγουστο Στρίντμπεργκ και συγκεκριμένα στο έργο του «Miss Julie» καθώς και η σκηνική εφαρμογή της τεχνικής Master/Slave σε αυτό, θα ολοκληρώσουν την κατανόηση της. Επιλεγμένες σκηνές από το έργο θα παρουσιάζονται στη τάξη. Για την διαμόρφωση του τμήματος θα επιδιωχθεί να συμμετάσχουν 7 άντρες και 7 γυναίκες.
Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν μαθητές που έχουν παρακολουθήσει τα έτη σπουδών Υποκριτική 1 & Υποκριτική 2. Μαθητές που δεν έχουν παρακολουθήσει τον παραπάνω κύκλο σπουδών μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα ύστερα από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο [email protected]).

• Υποκριτική με βάση τα Αρχέτυπα

Έναρξη από 20/9 – Τρίτη (19:00-21:30)

Οι αρχαίοι θεοί και θεές, ως αρχετυπικές οντότητες, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ιδιότητες της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Το πάνθεον των αρχαίων θεοτήτων και των δύο φύλων, ενυπάρχει σε όλους μας ως ένα σύμπλεγμα αρχετύπων, αν και οι θεές αντικατοπτρίζουν πιο έντονα τη γυναικεία προσωπικότητα, ενώ οι θεοί την ανδρική. Μέσα απ’ αυτούς ο μαθητής μπορεί να συνδέσει δικές του συμπεριφορές με συγκεκριμένες εικόνες και λέξεις. Μελετώντας τα αρχέτυπα, ο μαθητής υποκριτικής αναλύει μέσα από ασκήσεις πολλά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, που θα τον βοηθήσουν στην ολική συνειδητοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν επαγγελματίες ηθοποιοί και μαθητές που έχουν διδαχτεί την υποκριτική τέχνη είτε σε επίπεδο σεμιναρίων είτε είναι απόφοιτοι δραματικών σχολών (αποστολή βιογραφικών στο [email protected]).

Τελικό Πρόγραμμα Μαθημάτων στο Studio NAMA

Μαθήματα – ωράριο – έναρξη

α. Υποκριτική 1ο έτος α’ τμήμα: Δευτέρα 19:00 – 21:30 από 26/9/16
α. Υποκριτική 1ο έτος β’ τμήμα: Πέμπτη 20:00 – 22:30 από 22/9/16
β. Υποκριτική 2ο έτος: Τετάρτη 19:00- 21:30 από 21/9/16
γ. Αρχέτυπα: Τρίτη 19:00 – 21:30 από 20/9/16
δ. Master/Slave: Δευτέρα 21:30 – 24:00 από 26/9/16

Πληροφορίες

– Τα μαθήματα είναι ετήσια και διαρκούν από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το τέλος Μαΐου του 2017
– Τα μαθήματα παραδίδονται από την Ελένη Σκότη
– Τα δίδακτρα για κάθε ένα μάθημα από τα παραπάνω είναι 100 € ανά τέσσερις εβδομάδες
– Προβλέπονται ειδικές τιμές για όποιον παρακολουθήσει παραπάνω από ένα μάθημα.
– Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του θεάτρου στο 210-5138067 για κράτηση θέσεων καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
– Αποστολή βιογραφικών για συμμετοχή στα σεμινάρια [email protected]
– Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν στο Επί Κολωνώ μαθήματα «Θεατρικής Γραφής» με τον Ανδρέα Φλουράκη, Σεμινάριο «Τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και βιωματικής εμψύχωσης ομάδων» με τον Τάσο Καρακύκλα καθώς και το σεμινάριο «Υποκριτική σε Κείμενα In Progress» με την Πέπη Μοσχοβάκου.
– Πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του θεάτρου Επί Κολωνώ

http://www.epikolono.gr
Στις σελίδες του θεάτρου στο facebook
Θέατρο Επί Κολωνώ https://www.facebook.com/epikolono.gr?fref=ts και
Studio NAMA https://www.facebook.com/search/str/studio+NAMA/keywords_top.

* Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα Υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος. Εργάστηκε επίσης ως καθηγήτρια υποκριτικής στο Ωδείο Αθηνών. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (studio Υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο.
Στο Επί Κολωνώ με την Ομάδα Νάμα έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα μεταξύ των οποίων «Αγαπητή Ελένα» (για το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα»), «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ, «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ, «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο, το έργο «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας ΝΑΜΑ, το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος αποσπώντας το γ’ βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας, «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα, «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο, «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ, «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου.
Τα τελευταία χρόνια στο Θέατρο Εμπορικόν έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του Avery Corman, «Ολεάννα» του Ντέηβιντ Μάμετ, «Η εκδοχή του Μπράουνιγκ» του Τέρενς Ράτινγκαν, «Η Συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ, «Ο Χορός του Θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ και «Ο Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς.

Xρήσιμα στοιχεία

Επί Κολωνώ

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Αναματερού
τηλ: 210-5138067
Fax: 210-5146169
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός
e-mail: [email protected]
site: www.epikolono.gr
facebook: Epi Kolono B

* Ελένη Σκότη – συνέντευξη

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -