23.5 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Επικίνδυνες Σχέσεις». Παραπλάνηση και αποπλάνηση με τη μαγεία του γνήσια κλασικού

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Η εξαιρετική ηθοποιός Βίκυ Βολιώτη εισβάλλει δυναμικά στο χώρο της σκηνοθεσίας παρουσιάζοντάς μας το καταιγιστικό, τολμηρό και ιντριγκαδόρικο «Επικίνδυνες σχέσεις» και στο πλάι της πέντε θαυμάσιοι ηθοποιοί δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα από τα πιο ερωτικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Τέσσερις υπέροχες και ταλαντούχες κυρίες του θεάτρου μας, διαφορετικών ηλικιών, ένας ηθοποιός μεγάλου βεληνεκούς με θαυμαστή σταδιοδρομία, ένας από τους πιο επιδραστικούς θεατρικούς συγγραφείς του 18ου αιώνα (Σοντερλό ντε Λακλό), ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του σύγχρονου θεάτρου, μια σκηνοθέτις που κάνει αίσθηση με την καθοδήγησή της, ένα πανέμορφο ανθισμένο σκηνικό κι ένα αγαπημένο αθηναϊκό θέατρο (Πολυχώρος VAULT) συνθέτουν αυτή την υπέροχη παράσταση η οποία αποθεώνεται από το κοινό για τις ερμηνείες και την αισθητική της.

«Έλα! Με το χέρι στην καρδιά!/Εσύ δείχνεις αυτό που πραγματικά είσαι;/ Εσύ λες πάντα την αλήθεια;/ Εσύ δεν έχεις προσπαθήσει ποτέ να παίξεις με το μυαλό του άλλου;». Το έργο του ντε Λακλό, γραμμένο στο ύφος των φιλοσοφικών διαλόγων του 1700-1800, έχει πέντε πρωταγωνιστικά πρόσωπα: Ο θεατής μπαίνει στα άδυτα της σκέψης τους προσπαθώντας να μάθει τι ακριβώς αφορά η συνάντησή τους, ποιο είναι το αντικείμενο του πόθου τους και ποιο το διακύβευμά τους. Καθένας τους βλέπει τα πράγματα όπως τα πιστεύει. Κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Ίσως γιατί κάτι ανείπωτο ελλοχεύει πίσω από τις πράξεις τους. Αυτό το ανείπωτο αγγίζει η σκηνοθεσία της Βίκυς Βολιώτη, παίρνοντας το υλικό από τη διάσημη διασκευή του Christopher Hampton σε μετάφραση των Γεωργίας Ζάχου – Αντώνη Γαλέου.

Είναι επικίνδυνος τελικά ο έρωτας; Είναι καταστροφικός; Είναι αυτοκαταστροφικός και μεθυστικός; Είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, τακτικής, ολοκληρωτικής επίθεσης ή κλειστής άμυνας;
– Πόσο επιδέξια μπορούμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι και να αποφύγουμε τους κινδύνους, όταν πρυτανεύουν το φλογερό πάθος, η απεγνωσμένη ανάγκη και η επιθυμία που κοχλάζει;
– Και τι μπορούμε να μάθουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό αν δοθούμε ολοκληρωτικά σε αυτό το πάθος;
Οι “Επικίνδυνες Σχέσεις”, το κλασικό αριστούργημα του Σοντερλό ντε Λακλό, κυκλοφόρησαν την άνοιξη του 1782 σε μια Γαλλία που υπογείως προετοιμαζόταν για μια κολοσσιαίων διαστάσεων πολιτική, κοινωνική και φιλοσοφική εντέλει, ανατροπή. Οι αριστοκράτες ήρωές τους πλήττουν θανάσιμα μέσα στην τρυφηλή τους ζωή, επιδιδόμενοι σε ένα ανελέητο κυνηγητό της καρδιάς και της σάρκας χωρίς να γνωρίζουν ότι βιώνουν το λυκόφως της ακμής τους.
Ο σημερινός θεατής της παράστασης μπορεί να βρει στο έξοχο αυτό έργο κάτι από τον χειρότερο ή από τον καλύτερο εαυτό του, κάτι από τις φαντασιώσεις και τη μοναξιά του, τις ανομολόγητες επιθυμίες και τους απόκρυφους φόβους του, “ταξιδεύοντας” την ίδια στιγμή στην ανήσυχη και τελματωμένη, εξωτική για εμάς σήμερα, ατμόσφαιρα της προεπαναστατικής Γαλλίας.
Η σαγήνη των “Επικίνδυνων Σχέσεων” δεν εξαντλείται μόνο στις εκπληκτικές λογομαχίες, στις μηχανορραφίες των ηρώων, στις ανατροπές στην πλοκή και στις διεισδυτικές σκιαγραφίες των χαρακτήρων αλλά και στην ταύτιση που έρχεται κάθε τόσο με τα πάθη και τις επιθυμίες. Αυτή, εξάλλου, είναι η μαγεία του γνήσια κλασικού.

Οι «Επικίνδυνες Σχέσεις» ξεκινούν ως η αφήγηση μιας ίντριγκας, μιας επιχείρησης παραπλάνησης και αποπλάνησης για να καταλήξουν σε μια οξυδερκή μελέτη της αιφνιδιαστικά απρόσμενης ανθρώπινης ψυχής. Η Μερτέιγ και ο Βαλμόν είναι δύο ευφυέστατοι, πνευματώδεις αλλά αδίστακτοι και κυνικοί άνθρωποι που αποφασίζουν να στήσουν ένα παιχνίδι, ένα σχέδιο εκδίκησης, προκειμένου να τιμωρήσουν αυτούς που  τόλμησαν να αμφισβητήσουν την υπεροχή τους. Στη φρενήρη και ερεθιστική πορεία προς την υλοποίηση του ματαιόδοξου σχεδίου τους δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν και να καταστρέψουν αθώους και καλοπροαίρετους ανθρώπους. Όμως η παρτίδα που παίζουν είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, όχι μόνο για όσους άθελά τους μπαίνουν στο δρόμο τους αλλά και για τους ίδιους.

Σταδιακά αποκαλύπτονται πολλές παλιές, αλλά και νέες, υποθέσεις, σκοτεινοί πόθοι, αδυναμίες, υπεκφυγές, αξιόποινες πράξεις κι ένα υποσυνείδητο όπου συμβαίνουν πολλά περισσότερα. Οι χαρακτήρες επιδίδονται σε μια γλωσσική μονομαχία, όπου φωλιάζουν τόσο ο ρεαλισμός όσο και η ποίηση. Παρακολουθούμε δύο φιγούρες (Μερτέιγ και Βαλμόν) να αντιμάχονται σ’ έναν τεταμένο, συναισθηματικό και περίπλοκο διάλογο. Είναι ο διάλογος του κάθε ατόμου με τις δικές του κρυφές επιθυμίες και τους δικούς του φόβους… Είναι η ιστορία της ανθρώπινης πολυπλοκότητας. Ανεπιθύμητο, ακατάλληλο, άσεμνο, σκληρό, εφιαλτικό, θεσπέσιο!

Ο Δημήτρης Αλεξανδρής στο ρόλο του σκοτεινού εραστή, του αξεπέραστου Βαλμόν, είναι ευρηματικός, φλεγματικός κι ευθύβολος. Ένας ωραίος ηθοποιός, με ποικίλες ποιότητες, με πολλές δυνατότητες, που απολαμβάνεις να παρακολουθείς. Εκρηκτική βεβαιότητα, φιλοσοφική ενατένιση κι ένα προσωπικό ύφος απολύτως εμφανές.

Η Άντρια Ράπτη με επάρκεια υποδύεται τη σατανική Μερτέιγ, την ώριμη καλλονή με το σκοτεινά ανεξερεύνητο βλέμμα και τη μάσκα της εξουσίας. Η απογοήτευση, η ερημιά του μάταιου ήταν εκεί, πάνω της, μ’ ένα βλέμμα απύθμενης θλίψης και κενότητας να κατοικεί στο μοιραίο της πρόσωπο.

Στην περίπτωση της Έλενας Τυρέα έχουμε το κύρος μιας ηθοποιού που εντάσσεται άψογα, που εναρμονίζεται με το σκηνοθετικό ζητούμενο, δημιουργεί εύστοχες αναλογίες με τη συγγραφική αφήγηση, παράλληλα όμως διαμορφώνει και μια παιγνιώδη ατμόσφαιρα. Γνωστή στο εκλεκτικό κοινό πού παρακολουθεί θέατρο στη χώρα μας. Η πολυμέρεια είναι διαφανής όχι μόνο σ’ αυτόν αλλά και σε κάθε της ρόλο. Μια αληθινή καλλιτέχνιδα η οποία συγκινεί, αστράφτει και ξέρει να δεσπόζει στη σκηνή.

Η αισθαντική Ευσταθία Τσαπαρέλη έχει μια παρουσία που κάνει το θεατή να ξανοίγεται προς το όνειρο και το απέραντο. Στο ρόλο της ενάρετης κυρίας που ερωτεύεται, ύστερα από ανηλεή πολιορκία, τον Βαλμόν και υποκύπτει στον πειρασμό του πάθους, πλάθει κι εκφράζει εικόνες και συναισθηματικές καταστάσεις οι οποίες αποτελούν την πύλη που οδηγεί στη συνάντησή μας με τον Σοντερλό ντε Λακλό μέσα από ατραπούς που προτείνει η οξυδερκής σκηνοθεσία.

Μαριλένα Μπαρταλούτσι.

Η νεότατη και γλυκύτατη Μαριλένα Μπαρταλούτσι, στην πρώτη της εμφάνιση, επιβεβαιώνει τη χαρά της ζωής. Ένα πλάσμα ταλαντούχο και λαμπερό, με διερευνητικό βλέμμα, με μια ανεμελιά που αναβλύζει φως και βαδίζει προσεκτικά στο εύθραυστο άδυτο του έρωτα. Την καλωσορίζουμε με χαρά στον κόσμο του θεάτρου.

Όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης αστράφτουν, σα νά θέλουν να πλάσουν ή να φωτίσουν έναν καινούργιο κόσμο, ιδανικό, χαριτωμένο. Ένα δεμένο σύνολο ηθοποιών που με το σώμα και την κίνησή τους έδωσαν τη μέγιστη δυναμική στην ερμηνεία των ρόλων τους.

Αρμονική και ευφρόσυνη η σύμπλευση και η συνεργασία των μελών του θιάσου, εύρυθμη η μετάφραση των Γεωργίας Ζάχου – Αντώνη Γαλέου, εξαιρετική η δουλειά της Βίκυς Βολιώτη στη σκηνοθεσία /δραματουργική επεξεργασία, τα συναρπαστικά κοστούμια και τη μουσική επιμέλεια, που κατέστησε τόσο γλαφυρό τον ερμηνευτικό κώδικα της παράστασης, το σκηνικό των Μαρίτας Αμοργιανού – Βίκυς Βολιώτη, τους φωτισμούς του Σίμου Σαρκετζή και της Χριστίνας Φυλακτοπούλου, που εναρμονίζονται απόλυτα με το σύνολο.

Μια φετιχιστικής ομορφιάς παράσταση, ένα άλμα στη φαντασία.

•Η παράσταση «Επικίνδυνες Σχέσεις» στην πολυβραβευμένη διασκευή του Christopher Hampton (βραβεία Olivier και Evening Standard για καλύτερο θεατρικό έργο), που βασίζεται στο διάσημο μυθιστόρημα του Choderlo de Laclos, σε σκηνοθεσία Βίκυς Βολιώτη, παρουσιάζεται στον Πολυχώρο VAULT.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Christopher Hampton
Μετάφραση: Γεωργία Ζάχου – Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία /Δραματουργική Επεξεργασία / Κοστούμια /Μουσική επιμέλεια: Βίκυ Βολιώτη
Σκηνικό: Μαρίτα Αμοργιανού – Βίκυ Βολιώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σίμος Σαρκετζής – Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Φωτογραφίες Παράστασης: Μαρίτα Αμοργιανού
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Δημήτρης Αλεξανδρής, Άντρια Ράπτη, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Έλενα Τυρέα, Μαριλένα Μπαρταλούτσι

Διαβάστε επίσης:

Οι «Επικίνδυνες σχέσεις» του Σοντερλό ντε Λακλό: Το βιβλίο που χαρακτηρίστηκε «έργο εξοργιστικής ανηθικότητας»

Η Βίκυ Βολιώτη σκηνοθετεί τις «Επικίνδυνες Σχέσεις» στην πολυβραβευμένη διασκευή του Christopher Hampton

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -