19.5 C
Athens
Κυριακή 19 Μαΐου 2024

«Αγαπητή Ελένα», «Άγριος Σπόρος», «Miss Julie», «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» στο “Επί Κολωνώ”

Πρόγραμμα παραστάσεων του θέατρο Επί Κολωνώ (περίοδος 1η)

– Κεντρική Σκηνή

«Αγαπητή Ελένα»
της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, από την Ομάδα Νάμα
Συνεχίζεται για 2η χρονιά

Από 10 Οκτωβρίου, Πέμπτη έως Σάββατο στις 9:15 μ.μ., Κυριακή στις 6:30 μ.μ.

Μετά τη μεγάλη της επιτυχία την περσινή περίοδο, η παράσταση «Αγαπητή Ελένα» από την Ομάδα Νάμα θα συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά, στην Κεντρική Σκηνή του “Επί Κολωνώ” μέχρι τον Ιανουάριο του 2016. Το ρώσικο αυτό έργο της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια είναι γραμμένο την περίοδο του τέλους της σοβιετικής εποχής.

Έναρξη των παραστάσεων: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015.

Η «Αγαπητή Ελένα» της Ρωσίδας θεατρικής συγγραφέως Λ. Ραζουμόβσκαγια, είναι έργο γραμμένο στη Σοβιετική Ένωση του ’80, την περίοδο δηλαδή της αποσύνθεσής της, όπου ο μεγάλος κύκλος του σοσιαλιστικού πειράματος υπό το βάρος των αδιεξόδων και της διαφθοράς πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του, ενώ το άγνωστο μέλλον μιας μετά-εποχής ήταν προ των πυλών. Πρόκειται για ένα έργο που είναι άκρως επίκαιρο στην Ελλάδα του σήμερα, που εν μέσω κρίσης, αναζητά να προσδιορίσει τη μετά τη μεταπολίτευση εποχή, όντας στη δίνη γρήγορων εξελίξεων, πρωτόγνωρων συνθηκών, προσωπικών αδιεξόδων για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και ενός απίστευτου μωσαϊκού προτεινόμενων λύσεων.

Όπως τώρα στη χώρα μας έτσι και στον κόσμο του έργου, τον κόσμο της καταρρέουσας Σοβιετικής Ένωσης, η ούτως ή άλλως διαχρονική σύγκρουση μεταξύ των γενεών -βασική συνιστώσα στην υπόθεση του έργου- εγγράφεται στο ρευστό πλαίσιο που συνθέτουν το τελματωμένο παρόν και το άγνωστο μέλλον. Οι γενιές στο έργο της Λ. Ραζουμόβσκαγια παίρνουν θέση σύγκρουσης, με τους μεν νέους να αναζητούν λύσεις στις προσδοκίες τους και τους δε μεγαλύτερους να προβληματίζονται με γνώμονα την εμπειρία της ζωής τους. Μια σύγκρουση τέτοια όπου τα πρόσωπα, εκπροσωπώντας στη δεδομένη συγκυρία δύο εχθρικούς κόσμους, δεν θα καταφέρουν παρά να βιώσουν τις συνέπειες από τη σφοδρότητά της.

Ελένη Σκότη
* Η ιστορία διαδραματίζεται στο μικρό διαμέρισμα μιας δασκάλας σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των σχολικών εξετάσεων, με πρόσωπα τη δασκάλα και τέσσερις μαθητές της. Οι τέσσερις νέοι εμφανίζονται ξαφνικά με δώρα στο σπίτι της δασκάλας τους την ημέρα των γενεθλίων της. Ο στόχος όμως δεν είναι να της ευχηθούν αλλά να βρουν τρόπο να της πάρουν το κλειδί για να κλέψουν και να αλλάξουν τα γραπτά τους, που είναι κλειδωμένα στο σχολείο, ώστε να εξασφαλίσουν έτσι την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο. Στην απόφαση για την πράξη τους αυτή οδηγήθηκαν νιώθοντας θύματα ενός παράλογου και αρτηριοσκληρωτικού συστήματος. Όταν της αποκαλύπτουν τον πραγματικό λόγο της επίσκεψής τους, το μικρό διαμέρισμα θα μεταβληθεί σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης που θα αρχίσει με αντιπαράθεση αξιών, θα περάσει στη ψυχολογική βία, θα εξελιχθεί σε ομηρεία και θα καταλήξει…

Οι νέοι της «Αγαπητής Ελένας», όντας εγκλωβισμένοι στο ισχύον ασφυκτικό πλέγμα κανόνων, θα επιχειρήσουν με τη σειρά τους τον εγκλωβισμό – εκβιασμό της δασκάλας τους. Θα απαιτήσουν έτσι επιτακτικά λύσεις για τα προσωπικά τους αδιέξοδα. Όμως η απρόσμενη σθεναρή απάντηση που θα ορθωθεί μπροστά τους θα τους ξαφνιάσει. Δεν είχαν υπολογίσει το βάρος, τη σημασία και το βάθος των πιστεύω και των εμπειριών ζωής της αντιπάλου τους. Οι ακλόνητες απόψεις της, βασισμένες σε ένα ισχυρό σύστημα ιδεολογικών πεποιθήσεων και ηθικών κανόνων, γνώμονα για τη στάση ζωής μιας ολόκληρης γενιάς, δεν θα καταρρεύσουν παρά μόνο αν καταρρεύσει η ίδια της η υπόσταση. Μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων όμως δεν έχει ποτέ νικητές. Έχει μόνο νικημένους. Νικημένους, που -εν προκειμένω- θα συνειδητοποιήσουν για ακόμη μια φορά πως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο άτομο με προσωπικές φιλοδοξίες, ούτε μόνο κοινωνικό όν που επινοεί και εφαρμόζει κανόνες. Είναι πάντα και τα δύο και κυρίως είναι άνθρωπος.

Η «Αγαπητή Ελένα» είναι ένα ρεαλιστικό έργο κοινωνικού, πολιτικού και υπαρξιακού προβληματισμού, που με εύστοχο χειρισμό των δυνατοτήτων του ψυχολογικού θεάτρου, με βασική συνθήκη της υπόθεσης του έργου το χάσμα γενεών και τη συνεχή ανατροπή των ισορροπιών στη σύγκρουση των ηρώων, συνεγείρει το συναίσθημα και τη λογική του θεατή για τον ωθήσει να σκεφτεί ο ίδιος σε ένα ειδικό επίπεδο τι κάνουμε όταν οι κοινωνικές αξίες αντιπαρατίθενται με τις ανάγκες της προσωπικής μας επιβίωσης και σε ένα γενικότερο, πώς διαχειριζόμαστε το συγκρουσιακό στοιχείο μέσα μας που μας εμποδίζει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και απλά να συνεννοηθούμε χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε στα άκρα!

Η «Αγαπητή Ελένα», χωρίς να αντίκειται στα βασικά ιδεώδη του σοσιαλισμού, στην αρχή κρίθηκε από τη σοβιετική λογοκρισία απαγορευμένο έργο αφού η Λ. Ραζουμόβσκαγια, ανήκε στους λεγόμενους διαφωνούντες διανοούμενους. Στη φάση της περεστρόικα έγινε άρση της απαγόρευσης.

Το εκπληκτικό αυτό έργο είχε ξανά ανέβει από την Ομάδα Νάμα πριν από 15 χρόνια και μάλιστα με την Αριέττα Μουτούση στο ρόλο της δασκάλας, ανοίγοντας για πρώτη φορά την αυλαία του Επί Κολωνώ το 2000. Μια παράσταση σταθμός στην ιστορία της ομάδας και του θεάτρου, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποσπώντας 9 βραβεία κοινού του Αθηνοράματος: 5 πρώτα, ένα δεύτερο και δύο τρίτα!

Συντελεστές

Παραγωγή: Ομάδα Νάμα
Μετάφραση: Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου,
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη, Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου, Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης, Βοηθοί σκηνοθέτη: Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Βάλεια Τζανέτου
Διανομή
Ελένα Σεργκέγεβνα: Αριέττα Μουτούση
Βαλόντια: Γιάννης Λεάκος
Πάβελ: Δημήτρης Σαμόλης
Βίτια: Χρήστος Κοντογεώργης
Λιάλια: Ηρώ Πεκτέση

* Πρώτη παράσταση για την σεζόν 2015-2016: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016
Ημέρες – ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9:15 μ.μ., Κυριακή στις 6:30 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 16, 00€
Φοιτητικό – Ανέργων κάθε Πέμπτη/Παρασκευή: 10, 00€
Φοιτητικό – Ανέργων κάθε Σάββατο/Κυριακή: 12, 00€
Διάρκεια: 100’
Χώρος: Κεντρική Σκηνή

«Άγριος Σπόρος»
του Γιάννη Τσίρου, από την Ομάδα Νάμα

Από 25 Οκτωβρίου, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 9:15 μ.μ.

Η νέα επιλογή της Ομάδας Νάμα για τη φετινή σεζόν είναι το σύγχρονο ελληνικό έργο «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη στην Κεντρική Σκηνή του “Επί Κολωνώ”.

Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015.

Κοινωνικό δράμα με πικρό χιούμορ στο παρακμιακό πλαίσιο ενός ελληνικού επαρχιακού τοπίου. Ένα τοπίο όπου η ανυπακοή σε διατάξεις και νόμους αποτελεί καθημερινή άσκηση επιβίωσης, όπου οι τυχόν κατηγορούμενοι δεν κατανοούν ποτέ με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους κατηγορούνται και όπου οι προκαταλήψεις, όπως όλων μας άλλωστε, μετατρέπουν μισές αλήθειες σε ακράδαντα κατηγορητήρια.

* Με την αυτοσχέδια καντίνα που έστησε ο Σταύρος σε μια απόμερη παραλία προσπαθεί να φέρνει βόλτα τα χρέη που τον έχουν ζώσει πουλώντας σουβλάκια τα καλοκαίρια στους λιγοστούς τουρίστες. Όμως η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός νεαρού Γερμανού θα φέρει φέτος τα πάνω κάτω. Οι σε βάρος του υποψίες απ’ τους Γερμανούς που κατέφθασαν στην περιοχή διχάζουν στην αρχή το χωριό, αλλά όλοι σιγά σιγά θα θυμηθούν ότι η καντίνα είναι αυθαίρετη, το φυσικό τοπίο παραβιάζεται, η γεννήτρια δημιουργεί ηχορύπανση, το χοιροστάσι του, που βρωμάει, δεν έχει και άδεια και… πάει λέγοντας. Άσε που αυτός είναι κι ο σφάχτης της περιοχής. Οι υποψίες που με τα συμφραζόμενα και τις προκαταλήψεις έγιναν βεβαιότητες θα μείνουν μετέωρες όταν οι έρευνες θα στραφούν αλλού. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως πριν. Μόνο η ακλόνητη πεποίθηση του Σταύρου, που θα παλεύει αενάως με νύχια και με δόντια, πως οι άλλοι ευθύνονται για όλα.

Συντελεστές

Παραγωγή: Ομάδα Νάμα
Κείμενο: Γιάννης Τσίρος
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά, Κοστούμια, Δ/νση Παραγωγής: Γιώργος Χατζηνικολάου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Περίκλεια Χονδροπούλου

Διανομή
Σταύρος: Τάκης Σπυριδάκης
Χαρούλα: Ντάνη Γιαννακοπούλου
Αστυνομικός: Ηλίας Βαλάσης

* Πρώτη παράσταση: Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015
Τελευταία παράσταση: Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 9:15 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό: 16, 00€
Φοιτητικό – Ανέργων κάθε Δευτέρα/Τρίτη: 10, 00€
Φοιτητικό – Ανέργων κάθε Κυριακή: 12, 00€
Διάρκεια: 80’
Χώρος: Κεντρική Σκηνή

– Σκηνή Black Box

«Miss Julie»

του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, από την Ομάδα Marquis des Arts

Από 3 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 9:30 μ.μ. και Κυριακή στις 7:00 μ.μ.

Η Ομάδα Marquis des Arts ανεβάζει για λίγες μόνο παραστάσεις το έργο «Miss Julie» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, στη Σκηνή Black Box του “Επί Κολωνώ”.
Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο φετινό φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off Off Athens που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο θέατρο “Επί Κολωνώ”.
Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015.

“Η καταστροφή μιας τάξης, μπορεί να σημαίνει την άνοδο μιας άλλης που βρίσκει την ευκαιρία να επικρατήσει”.
August Strindberg. 1888.

* Η μις Τζούλι, μεγαλοαστή, έχει τα πάντα αλλά της λείπουν όλα.
Ο Ζαν, παιδί του λαού, ονειρεύεται την κορυφή και θα κάνει τα πάντα για να τη φτάσει. Η Κριστίν, επαρχιώτισσα, με βαθιά ριζωμένα στερεότυπα νομίζει πως πατάει στη γη.
Η εισβολή της μις Τζούλι στην κουζίνα αποδιοργανώνει το υπηρετικό προσωπικό.
Ο Ζαν, αρπάζει την ευκαιρία να επικρατήσει μέσα στη μάχη που ξεσπά. Ενώ οι ηθικολογίες της Κριστίν κερδίζουν έδαφος.
Μια μάχη ανάμεσα στην τάξη που σβήνει και σ’ αυτήν που έρχεται, ανάμεσα στον ανώτερο και τον κατώτερο, τον άντρα και τη γυναίκα.

Συντελεστές

Μετάφραση/Διασκευή: Δέσποινα Μαυρομανωλάκη
Σκηνοθεσία: Αμαλία Βλάχου
Σκηνικά/ Κοστούμια: Marquis des Arts
Φωτισμοί/Φωτογραφίες/Trailer: Έβαν Σακελλαράκης

Διανομή
Μις Τζούλι: Κατερίνα Λούβαρη – Φασόη
Ζαν: Δημήτριος Ντόκος
Κριστίν: Κατερίνα Πρωτονοταρίου

* Πρώτη παράσταση: Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή, Σάββατο στις 9:30 μ.μ. και Κυριακή στις 7:00 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό: 8, 00€, Φοιτητικό – Ανέργων: 5, 00€
Διάρκεια: 70’
Χώρος: Σκηνή Black Box

Δείτε το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=1_-su0Vv-vg

Σημείωμα Ομάδας Marquis des Arts

Στόχος της ομάδας Marquis des Arts είναι να γεφυρώσει το θέατρο -στηριζόμενο πάντα στις βασικές αρχές της αναπαράστασης του μύθου- με τον κάθε άνθρωπο, από όποια θέση και αν βλέπει τη δράση είτε γεωγραφικά στο χώρο του θεάματος είτε κοινωνικά και ιδεολογικά.
Αυτό ακριβώς επιδιώκεται να αναπαρασταθεί στη σκηνή, να γεφυρωθεί δηλαδή το σήμερα με τα αθάνατα ανθρωποκεντρικά ζητήματα. Σε μια εποχή όπου οι κάστες και η ταξική διαφορά στη χώρα μας μοιάζει με ηφαίστειο κεκαλυμμένο από μία φαινομενική νηνεμία.

Στην παράσταση επιδιώκουμε να φωτίσουμε τη σύνθεση τριών χαρακτήρων στην Ελλάδα του 2015, παραμονή Δεκαπενταύγουστου. Μια νύχτα από τη ζωή μιας γόνου πλούσιας οικογενείας που θέλει να ζήσει απλά, να έχει φίλους, να κυνηγάει όνειρα και να γευτεί τον έρωτα. Αποφασίζει να “διορθώσει” τον ίδιο της τον εαυτό ο οποίος βράζει και υστερία μέσα στην αρχοντική της μιζέρια. Όμως οι υπηρέτες του σπιτιού θα σταθούν τα πιο ανυπέρβλητα και ασυνήθιστα εμπόδια για εκείνη. Έχουν άλλους κανόνες και εντελώς διαφορετικές συνήθειες. Η σύγκρουση ανάμεσά τους δεν αργεί να ξεσπάσει. Ο υπηρέτης που στην αρχή φαντάζει στα μάτια της ως ο σωτήρας της θα γίνει ο θανάσιμος εχθρός της που δεν καταφέρνει να νικήσει και την οδηγεί στην αυτοχειρία κάτω από τη συνενοχή των ανθρώπων με τους οποίους ήθελε να ταυτιστεί.

«Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17»

Από 13 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 9:30 μ.μ.,
Σάββατο και Κυριακή στις 7:00 μ.μ.

«Λες σαν πεθαίνει κανείς να νιώθει την παγωμάρα του θανάτου; Και τι παγώνει πρώτα; Τα χέρια; Τα πόδια; Το κεφάλι; Η καρδιά; Όχι. Η καρδιά τελευταία. Δόλια καρδιά».
Σκέψεις σκόρπιες περνούν από το μυαλό της Αθηνάς το τελευταίο βράδυ στα κρατητήρια των φυλακών Χατζηκώστα. Μετρούσε πάντα στη ζωή της. Τώρα, όμως, μετράει τα λεπτά που τη χωρίζουν από την εκτέλεση στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Προσθέτει εικόνες στο παζλ των αναμνήσεων από τα Νέα Σφαγεία και τις παράγκες όπου μεγάλωσε. Διαιρεί τον πόνο της, με την ελπίδα πως η απελευθέρωση πλησιάζει. Πολλαπλασιάζει τους χτύπους της καρδιάς της, με τη σκέψη εκείνου… Όταν όμως η σφαίρα θα κόψει το νήμα της σύντομης ζωής της, στο μέτρημα που ξεκίνησε από παιδί, θα πρέπει άλλος να βάλει το πρόσημο της αφαίρεσης…

Η ιστορία της Αθηνάς Χατζηεσμέρ, παιδί προσφύγων από την Ιωνία, που έζησε στα προσφυγικά του Ταύρου και όπου εντάχθηκε από μικρή στην αντίσταση με την ΕΠΟΝ, έγινε αφορμή, σήμερα, να ερευνηθεί μέσα από την παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» ο αιώνια νέος άνθρωπος που αγωνίζεται για τη ζωή και το δίκαιο, φτάνοντας μέχρι το θάνατο. Η μνήμη και το βίωμα γίνονται το εφαλτήριο για να παρακολουθήσουμε τις τελευταίες στιγμές ενός επαναστατημένου ανθρώπου που αγωνιά, φοβάται, πανηγυρίζει και υμνεί τη ζωή.

Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει, η Ηλιάνα Μαυρομάτη -υποψήφια για το βραβείο Μερκούρη (Μάρτιος 2015). Συνοδοιπόρος της επί σκηνής θα είναι και ο μουσικός-συνθέτης Ισίδωρος Πάτερος.

Το έργο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά, γράφτηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παραγωγής και το υπογράφει η Θαλασσιά Αντωνοπούλου. Την κίνηση των ηθοποιών επιμελείται η Φαίδρα Σούτου. Για τη σκηνική εγκατάσταση και τα κοστούμια θα φροντίσει ο Ηλίας Παπανικολάου. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφει όλη η ομάδα των συντελεστών.

Συντελεστές

Κείμενο: Θαλασσιά Αντωνοπούλου
Σκηνοθεσία/Σύλληψη: όλη η ομάδα των συντελεστών
Κινησιολογία: Φαίδρα Σούτου
Σκηνική εγκατάσταση/Κοστούμια: Ηλίας Παπανικολάου
Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος
Φωτογραφίες: Μυρτώ Κουτούλια

Διανομή
Αθηνά Χατζηεσμέρ: Ηλιάνα Μαυρομάτη
Μουσικός: Ισίδωρος Πάτερος

* Πρώτη παράσταση: Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή, Σάββατο στις 9:30 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή στις 7:00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12, 00€
Κάθε Σάββατο απόγευμα γενική είσοδος: 8, 00€
Διάρκεια: 80’
Χώρος: Σκηνή Black Box

* Θέατρο “Επί Κολωνώ”
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός
Τηλ.: 2105138067
Στάση μετρό: Μεταξουργείο

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -