Ένας χρόνος από τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα

 

Επιμέλεια: Ειρήνη Αϊβαλιώτου

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα, η οποία είχε αποκαλύψει ισχυρά κυκλώματα διαφθοράς. Στις 16 Οκτωβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τιμώντας τη μνήμη της, οργάνωσε σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Εμπορίου και Ισότητας των Φύλων, Bέρα Γιούροβα, εξέφρασε, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Guardian”, την οργή της για το μη εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών. «Γνωρίζουμε όλοι την αξία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Εάν οι δημοσιογράφοι φιμωθούν, όλοι μας θα βρεθούμε στην κόλαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Υπενθυμίζεται ότι η συνάδελφος είχε αναδείξει σειρά υποθέσεων διαφθοράς μέσω των Panama Papers και σήμερα στη μνήμη της λειτουργεί η ομάδα «The Daphne Project», μία συνεργασία 18 δημοσιογραφικών οργανισμών από 15 χώρες, που συνεχίζουν το ερευνητικό της ρεπορτάζ.

Στα θέματα, εξάλλου, της ελευθεροτυπίας και των διώξεων των δημοσιογράφων, τόσο στις εμπόλεμες ζώνες όσο και σε καιρό ειρήνης θα εστιάσει –μεταξύ άλλων– το διεθνές συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα (4-6 Νοεμβρίου 2018), υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ, με τη συμμετοχή των δημοσιογραφικών ενώσεων-μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου και για πρώτη φορά των δημοσιογραφικών Ενώσεων από τις αραβικές χώρες.

H Δάφνη Ανν Καρουάνα Γκαλιζία ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος. Ήταν γνωστή για το την αποκάλυψη αμφιλεγόμενων και ευαίσθητων πληροφοριών που σχετίζονται με τα Έγγραφα του Παναμά. Δολοφονήθηκε σε επίθεση με βόμβα αυτοκινήτου τον Οκτώβριο του 2017. Το όχημα που οδηγούσε τυλίχθηκε στις φλόγες και εκτινάχθηκε σε ένα γειτονικό χωράφι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η 53χρονη γυναίκα.

Η Μαλτέζα μπλόγκερ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για διαφθορά και συνέβαλε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα. Σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο από μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της. Την ανακοίνωση είχε κάνει ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο Μουσκάτ, το στενό περιβάλλον του οποίου είχε κατηγορηθεί από την Καρουάνα Γκαλιζία, κατήγγειλε τη «βάρβαρη» δολοφονία και είχε δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

***

Η 53χρονη Καρουάνα Γκαλιζία είχε εργαστεί ως χρονογράφος σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της. Ήταν όμως γνωστότερη για το μπλογκ της, στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. Στις αρχές Ιουνίου το Εργατικό Κόμμα του Μουσκάτ κέρδισε με άνεση τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν στενοί συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργού. Στις αποκαλύψεις αυτές έπαιξε κεντρικό ρόλο η Καρουάνα Γκαλιζία.

Το περιοδικό Politico είχε συμπεριλάβει τη Μαλτέζα μπλόγκερ στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη», γράφοντας για αυτήν ότι είναι «ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».