31.5 C
Athens
Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
 

«Εναλλακτικοί Τρόποι Αξιοποίησης του Χώρου Σας» από τους Seamonkeys στο Off – Off 12

Του Παναγιώτη Μήλα

Για 12η χρονιά φέτος το Θέατρο Επί Κολωνώ διοργανώνει το Off-Off Athens, ένα από τα πρώτα φεστιβάλ που απέδειξε πως υπάρχει ανοιχτός χώρος και διάθεση για πειραματισμό.

 

 

 

Είχα τη διάθεση λοιπόν να πειραματιστώ συνομιλώντας με τους συντελεστές των θεατρικών ομάδων που θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ.
Σκέφτηκα επομένως να κάνω ένα «παιχνίδι» με τα «Τα Πέντε W»: Γιατί; (Why?). Πού; (Where?). Τι; (What?). Πότε; (When?). Ποιος, ποιο; (Who, Which?).

***

Απέναντί μου είναι η Ομάδα Seamonkeys: Η Ελωρίς Αλπανίδου, η Κωνσταντίνα – Βαλεντίνη Χελιουδάκη, ο Γιάννης Λιόκαρης, η Βασιλική Χρυσικού και ο Δημήτρης Κολλιός.

Ο τίτλος του έργου τους είναι: «Εναλλακτικοί Τρόποι Αξιοποίησης του Χώρου σας» και η συζήτησή μας – στην ανοιξιάτικη φιλόξενη αυλή του «Επί Κολωνώ» – αρχίζει…

***

*ΓΙΑΤΙ αποφασίσατε εν μέσω πανδημίας να δημιουργήσετε αυτήν την παράσταση;

-Μέσα στην πανδημία η καλλιτεχνική δημιουργία που σχετίζεται με το θέατρο είχε να κάνει με το live streaming την πρώτη περίοδο του lockdown και το διάστημα που μας πέρασε με το φόβο ενός κλεισίματος για κάποιες μέρες, αν κάποιος από το θίασο νοσούσε. Ήταν έντονη η ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι από το μηδέν, να δουλέψουμε μαζί με άλλους ανθρώπους, να θυμηθούμε πώς είναι η διαδικασία των προβών, η επαφή με τον συνάδερφο, η επαφή με τον κόσμο. Παράλληλα, μέσα στην πανδημία το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου το περάσαμε στα σπίτια μας, έτσι η πανδημία μάς ώθησε να μελετήσουμε λίγο καλύτερα το πώς λειτουργούμε με άλλα μέλη που κατοικούν μαζί μας στο ίδιο σπίτι και γενικότερα το κατά πόσο είμαστε ανοιχτοί στην επικοινωνία με κάποιον που μένει μαζί μας.

*ΠΟΥ θέλετε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή ο θεατής του έργου σας;

-Οι «Εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης του χώρου σας» είναι μια ιστορία που μιλά για τη συγκατοίκηση τριών αδερφών, οι οποίες νοικιάζουν ένα δωμάτιο του σπιτιού μέσω Airbnb. Παρότι μένουν στο ίδιο σπίτι, έχουν κρυφές ζωές. Είναι διαφορετικές μεταξύ τους: Η μία επιθυμεί διακαώς την επαγγελματική ανέλιξη ως ηθοποιός, η δεύτερη έχει λογαριασμό σε σελίδα LiveSexCam και η τρίτη ζει μέσα από τις ζωές των άλλων δύο. Τις συνδέει με έναν ιδιαίτερο τρόπο ο νέος ενοικιαστής του δωματίου, όπου η επαφή του με εκείνες, θα οδηγήσει όλα τα πρόσωπα σε μια προσπάθεια ουσιαστικής επικοινωνίας.
Ο θεατής μπορεί εντελώς ελεύθερα να δώσει προσοχή σε ό,τι εκείνος διαλέξει. Το ζήτημα της κρυφής ζωής, της δυσκολίας επικοινωνίας με τον απέναντί μας παρότι μπορεί να μένουμε καιρό μαζί του, το πώς βλέπουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε ψυχολογική στήριξη όταν έχουμε φτάσει σε σημείο που κανείς δεν μας καταλαβαίνει, είναι όλα ζητήματα που ίσως προβληματίσουν και τον ίδιο το θεατή σχετικά με τη δική του ζωή, βλέποντας την παράσταση. Επίσης, το θέμα του άγχους γύρω από τη δουλειά του ηθοποιού, είναι ένα ζήτημα που λίγο πολύ απασχολεί τους περισσότερους ηθοποιούς, κάτι που συζητάμε συχνά με τους ηθοποιούς της ομάδας. Το ότι συνυπάρχεις όμως με ανθρώπους που έχεις κοινούς κώδικες, σου παίρνει ένα μεγάλο μέρος από το άγχος που μπορεί να ‘χει κάθε ηθοποιός. Για παράδειγμα, οι ηθοποιοί μας, είναι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου και τη χημεία και την όμορφη ατμόσφαιρα που είχαν από τα χρόνια της σχολής, την περνάνε και στη δουλειά, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν το άγχος και την πίεση.

*ΤΙ σας ώθησε στο να επιλέξετε το Off Off ως «όχημα» για την προβολή της δημιουργίας σας;

-Οι έντεκα προηγούμενες άρτιες διοργανώσεις του Off Off στο Επί Κολωνώ, μας έκαναν αυτόματα να στείλουμε την πρότασή μας στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ. Το ότι διαθέτουν έναν χώρο ανοιχτό, με πραγματική διάθεση για πειραματισμό και πολυφωνία, σε συνδυασμό με το ότι δεν είναι κάτι απρόσωπο, αλλά από την πρώτη στιγμή υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους για τις σκέψεις μας και τις ιδέες μας, μας κάνουν να νιώθουμε καλλιτεχνική χαρά που δουλεύουμε σε έναν τέτοιο χώρο. Ειδικά μετά την πανδημία οι δυνατότητες που δίνονται σε νέες ομάδες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους είναι ελάχιστες. Η δυνατότητα πολυφωνίας που δίνει το Επί Κολωνώ, σε συνδυασμό με μια άρτια από μεριάς τους διοργάνωση, μας κάνει να το επιλέγουμε και το προτείνουμε σε κάθε νέα ομάδα, καθώς είναι πολύ απελευθερωτικό για τη δουλειά μας να εργαζόμαστε σε ανοιχτούς χώρους δημιουργίας.

*ΠΟΤΕ θ’ αρχίσετε να υλοποιείτε το επόμενο σχέδιό σας;

-Με μεγάλη χαρά περιμένουμε να ξεκινήσει το ταξίδι αυτής της παράστασης. Δουλεύουμε καιρό το έργο αυτό, το κείμενο είναι καινούργιο και έχουμε ανυπομονησία να δούμε και να ακούσουμε τις αντιδράσεις των θεατών του έργου, πάντα με την αίσθηση ότι θα μάθουμε άλλα τόσα πράγματα, γιατί όταν ξεκινά μια παράσταση, φεύγει από μας και έχει απίστευτο ενδιαφέρον να πάρεις την αίσθηση που αφήνει το δημιούργημα της ομάδας. Η ομάδα μας δούλεψε πολύ όμορφα και θα θέλαμε πάρα πολύ η παράσταση να συνεχιστεί και το χειμώνα. Μακάρι η κατάσταση με την πανδημία να παραμείνει σε ομαλά επίπεδα και ο Πολιτισμός να είναι ανοιχτός καθ’ τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

*ΠΟΙΟ είναι το όραμα σας για την ευρύτερη οικογένεια του Πολιτισμού;

-Είτε πρόκειται για θέατρο, είτε για κινηματογράφο, είτε για οποιαδήποτε μορφή τέχνης, το όραμα του κάθε καλλιτέχνη, της κάθε μιας ομάδας πρέπει να είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο. Γι’ αυτό προσπαθούμε όλοι να κάνουμε πολιτισμό, να επικοινωνήσουμε με τον απέναντι, να ξεχάσει τον πόνο του, να δώσουμε “ορατότητα” σε ανθρώπους που δεν είχαν την ίδια “ορατότητα” στο παρελθόν, πάντα με σκοπό να είμαστε όλοι μαζί. Ουσιαστικά μαζί, με σεβασμό στο όραμα του καθενός, κάτι που βασίζεται στον πλουραλισμό της τέχνης. Θα ήταν σπουδαίο αν όλοι είχαν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης στο να δείξουν τη δουλειά τους, για να βλέπει και το κοινό νέες φόρμες έκφρασης και όχι μόνο παγιωμένες αντιλήψεις για το πώς γίνεται η τέχνη. Μόνο με ανοιχτή διάθεση θα πετύχουμε το σεβασμό στον απέναντι, στον Πολιτισμό και στη ζωή γενικότερα.

*Ελωρίς, Κωνσταντίνα – Βαλεντίνη, Γιάννη, Βασιλική και Δημήτρη σας ευχαριστώ που πήρατε μέρος σε αυτή τη συζήτηση και δώσατε ζωή στον πειραματισμό μου με «Τα Πέντε W».

-Κι εμείς σας ευχαριστούμε για το χρόνο και το χώρο που μας δίνετε για να παρουσιάσουμε το έργο μας.

***

Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 20:15 και Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 22:00

«Εναλλακτικοί Τρόποι Αξιοποίησης του Χώρου σας»

Τρεις αδελφές, η Βαλεντίνη, η Ελωρίς και η Βασιλική, συγκατοικούν και νοικιάζουν ένα δωμάτιο του σπιτιού μέσω Αirbnb. Η Βαλεντίνη αναζητά καταξίωση στο θέατρο, η φοιτήτρια Ελωρίς έχει λογαριασμό σε σελίδα LiveSexCam και η Βασιλική ζει μέσα από τις ζωές των άλλων. Τρεις τελείως διαφορετικές προσωπικότητες που ζουν κρυφές ζωές.

Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Seamonkeys
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσιμίρης
Κείμενο: Δημήτρης Κατσιμίρης, Bασίλης Σταυρόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταυριανή Γκιζώρη
Σκηνικά/Κοστούμια: Κατερίνα Μαργαρίτη
Φωτισμοί: Βασίλης Σταυρόπουλος
Video: Βασίλης Σταυρόπουλος
Χορογράφος: Δήμητρα Αλπανίδου

Ερμηνεύουν:
Ελωρίς Αλπανίδου, Δημήτρης Κολλιός, Γιάννης Λιόκαρης, Κωνσταντίνα Βαλεντίνη Χελιουδάκη, Βασιλική Χρυσικού

***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Θέατρο Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12, Αθήνα 10444
Τηλέφωνο 2105138067
***

Διάρκεια Φεστιβάλ
Από 25 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2022 με συμμετοχή 27 θεατρικών σχημάτων.
Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.
Η διάρκεια κάθε παράστασης δεν θα υπερβαίνει τα 70 λεπτά.
Ώρα έναρξης: Καθημερινά στις 20:15 για την πρώτη παράσταση
και στις 22:00 για τη δεύτερη παράσταση.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30
Το μπαρ και η αυλή του θεάτρου λειτουργεί καθημερινά από τις 19:30 ως αργά το βράδυ.
Εισιτήριο: Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ για τη μία παράσταση
και 6 ευρώ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς.
Εισιτήριο διαρκείας: 27 ευρώ για 27 παραστάσεις
Εισιτήριο διαρκείας: 20 ευρώ για 20 παραστάσεις

Προπώληση εισιτηρίων:

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
695ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art