Αρχική Παράλληλη τέχνη 'Hχος και φως Έλβις Πρίσλεϊ. Γεννήθηκε 8 Ιανουαρίου 1935. Στα 10 αγόρασε μια μεταχειρισμένη κιθάρα

Έλβις Πρίσλεϊ. Γεννήθηκε 8 Ιανουαρίου 1935. Στα 10 αγόρασε μια μεταχειρισμένη κιθάρα

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

Ο Έλβις Άαρον Πρίσλεϊ γεννήθηκε στο Ιστ Τουπέλο του Μισισίπι – στις 8 Ιανουαρίου 1935 – σε ένα σπίτι με δύο δωμάτια. Γονείς του ήταν ο Βέρνον Πρίσλεϊ και η Γκλάντις Λαβ Σμιθ. Ο δίδυμος αδελφός του Έλβις, ο Τζέσι Γκάρον, πέθανε κατά τη γέννα, αφήνοντας έτσι τον Έλβις να ζήσει ως μοναχοπαίδι. Ο Έλβις, στη μνήμη του πρόωρα χαμένου αδελφού του, χρησιμοποιούσε ως μεσαίο όνομα το Άρον αντί του Ααρόν που ήταν και το κανονικό.

19 Ιουλίου 1954 στα στούντιο της Sun ηχογραφεί το πρώτο δισκάκι που θα κυκλοφορήσει επίσημα και στα δισκοπωλεία.

Η μητέρα του Γκλάντις ήταν 4 χρόνια μεγαλύτερη από τον άντρα της, Βέρνον. Και οι δύο πέθαναν από συγκοπή καρδιάς.
Το 1941, όταν ήταν 6 χρονών, ο Έλβις ξεκίνησε το σχολείο. Οι συμμαθητές του τον πείραζαν συνεχώς καθώς έδειχνε ξένος σε σχέση με αυτούς. Ο ψυχολογικός εκφοβισμός (μπούλινγκ, bullying) ήταν από τότε της μόδας. Σύμφωνα με τους καθηγητές του, ο Έλβις ήταν καλό παιδί και μέτριος μαθητής. Η μητέρα του Γκλάντις τον γέννησε στα 23 της. Εκείνη ήταν ισχυρός χαρακτήρας και υπερπροστατευτική.

Το 1945, όταν έγινε 10 χρονών, ο Έλβις αγόρασε την πρώτη του κιθάρα η οποία ήταν μεταχειρισμένη. Το 1946, ο Πρίσλεϊ αλλάζει σχολείο, ενώ το 1948 η οικογένεια μετακομίζει στο Μέμφις του Τενεσί, όπου και πάλι έμειναν σε μια φτωχική γειτονιά. Ο νεαρός Έλβις πήγαινε στην εκκλησία και εκεί επηρεάστηκε από την μπλουζ μουσική αλλά και από την γκόσπελ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1953, ο Πρίσλεϊ έκανε διάφορες δουλειές όπως οδηγός φορτηγού, ενώ δούλεψε και σε συνεργείο.

***

That’s All Right. Το πρώτο 45άρι του Έλβις που κυκλοφόρησε από την Sun.

Στις 18 Ιουλίου 1953, ο Πρίσλεϊ πληρώνει 3,25 δολάρια για να ηχογραφήσει ένα δίσκο στη Sun Studios με τα τραγούδια «My Happiness» και «That’s When Your Heartaches Begin».

Επέστρεψε στη Sun Studios στις 4 Ιανουαρίου 1954 και πλήρωσε 8,25 δολάρια για να ηχογραφήσει ένα δεύτερο δίσκο με τα τραγούδια «I’ll Never Stand in Your Way» και «It Wouldn’t Be the Same Without You». Ο ιδρυτής του μικρού στούντιο ηχογραφήσεων, Σαμ Φίλιπς, ο οποίος είχε ήδη ηχογραφήσει κι άλλους καλλιτέχνες έψαχνε για έναν λευκό με νέγρικο ήχο και συναίσθημα.

Ο Έλβις εμφανίστηκε στην κατάλληλη χρονική στιγμή, οπότε στις 26 Ιουνίου 1954 αυτός και η συνεργάτης του, Μάριον Κέιστερ, κάλεσαν τον Πρίσλεϊ στο στούντιο για ένα δοκιμαστικό.

Ο Έλβις έπαιξε με τους Σκοτ Μουρ και Μπιλ Μπλακ αλλά το δοκιμαστικό κρίθηκε αποτυχημένο. Κατά τη διάρκεια μιας πρόβας όμως πάνω στο τραγούδι «That’s All Right», ο Φίλιπς έκρινε το αποτέλεσμα ικανοποιητικό και στις 19 Ιουλίου 1954 το έδωσε στην κυκλοφορία. Ο Πρίσλεϊ έδωσε αυτό το δίσκο στη μητέρα του, ως δώρο για τα γενέθλιά της. Ο δίσκος έγινε επιτυχία και η φήμη του Πρίσλεϊ άρχισε να εξαπλώνεται, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες υπήρξαν γύρω από τη μουσική του. Το δεύτερο σινγκλ του με τα «Good Rockin’ Tonight» και «I Don’t Care if the Sun Don’t Shine» κυκλοφόρησε στις 25 Σεπτεμβρίου 1954. Η καριέρα του αρχίζει να παίρνει εθνικές διαστάσεις, όταν στις 28 Ιανουαρίου 1956 μαζί με τους Μουρ, Μπλακ και D.J. Fontana έκαναν την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή «Stage Show», σε μια σειρά οκτώ παραστάσεων.

Οικογενειακό ενθύμιο. Ο Έλβις με τους γονείς του.

Έλβις Άαρον Πρίσλεϊ: 8 Ιανουαρίου 1935 – 16 Αυγούστου 1977. Ήταν 42.
Βέρνον Πρίσλεϊ: 10 Απριλίου 1916 – 16 Ιουνίου 1979. Ήταν 63.
Γκλάντις Λαβ Σμιθ: 25 Απριλίου 1912 – 14 Αυγούστου 1958. Ήταν 46.

Εδώ ο Πρίσλεϊ είναι 33 ετών…

 

 

 

Cat Is Art