26.7 C
Athens
Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
 

«Ελληνικό Θέατρο και Μικρασιατική Καταστροφή». Ένα πολύτιμο ημερολόγιο

Του Παναγιώτη Μήλα

Από το 2018 το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών προσφέρει ένα σπάνιο Ημερολόγιο στο αναγνωστικό κοινό. Τα ημερολόγια αυτά οπωσδήποτε δεν είναι για δώρα. Λόγω της σπανιότητας του υλικού τους.

Αν όμως θέλετε να κάνετε ένα πολύ ακριβό δώρο σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο τότε μη διστάσετε να αγοράσετε το Ημερολόγιο του «Ταμείου».

Ο Σπύρος Μπιμπίλας και οι συνεργάτες του έκαναν την αρχή το 2018.

*Σε εκείνο το ημερολόγιο βρήκαμε: Το θέατρο των Μπουλουκιών και το θέατρο του Βουνού. Τις πρώτες Ελληνικές Κινηματογραφικές ταινίες, τα πρώτα Θέατρα και τους πρώτους κινηματογράφους που λειτούργησαν στην Αθήνα. Τέλος, το θέατρο στο ραδιόφωνο, τις πρώτες τηλεοπτικές σειρές και τις πρώτες παραστάσεις στην Επίδαυρο.

*Ακολούθησαν το 2019 οι Μεγάλες Θεατρικές Οικογένειες και οι εν ζωή ηθοποιοί άνω των 85 ετών.

*Στο ημερολόγιο του 2020 συναντήσαμε τους Έλληνες Καλλιτέχνες απανταχού της Οικουμένης και

*Το 2021, το θέμα ήταν διπλό: Το Ελληνικό Θέατρο και η Επανάσταση 1821 / Πρωθιέρειες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κυριολεκτικά ανεκτίμητος θησαυρός…

Μόνο άνθρωποι με πάθος μπορούν να φθάσουν σε ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

***
Όταν λοιπόν ο πήχης ανεβαίνει τόσο ψηλά τότε οι …απαιτήσεις είναι το ίδιο υψηλές.

Έτσι φέτος η ομάδα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών [ΤΑΣΕΗ] παρουσίασε το Ημερολόγιο του 2022 το οποίο είναι αφιερωμένο στο «Ελληνικό Θέατρο και στη Μικρασιατική Καταστροφή»

Ο Πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ Ζαχαρίας Ρόχας, ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Βενετσάνος και ο Επίτιμος Πρόεδρος Σπύρος Μπιμπίλας παρουσιάζοντας το νέο ημερολόγιο είπαν τα εξής:

«Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τα ημερολόγια – λευκώματα του ΤΑΣΕΗ (Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών) που εκδίδονται τα πέντε τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε και το φετινό μας ημερολόγιο – λεύκωμα του 2022, που έχει σαν θέμα τη θλιβερή επέτειο των 100 ετών από τη μεγάλη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, που σημάδεψε το έθνος μας και αφάνισε μια ιστορία τριών χιλιετιών, και ταυτόχρονα οριοθέτησε ουσιαστικά τη σημερινή Ελλάδα και την ένταξη στον ελλαδικό χώρο του Μικρασιατικού Πολιτισμού.
Η ύλη του ημερολογίου αυτού είναι αποτέλεσμα μεγάλης έρευνας για τη σκοτεινή αυτή περίοδο, για τους καλλιτέχνες εκείνης της εποχής, που μεταλαμπάδευσαν τον πολιτισμό της Μικρασίας στην Ελληνική πατρίδα και σε όλους όσοι κατάγονται από τη Μικρασία και τον Πόντο.
Ακόμα, με αυτό το λεύκωμα καταγράφονται με όλη τους την ιστορία για πρώτη φορά τα 80 σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα που υπάρχουν σήμερα στην Τουρκία, από τα 550 που αρχικά υπήρχαν. Η πολύτιμη αυτή ύλη καθιστά το φετινό μας ημερολόγιο συλλεκτικό και χρήσιμο για τον ιστορικό του μέλλοντος , όπως και τα 4 των προηγούμενων ετών που ακόμα τα διαθέτουμε για το αναγνωστικό κοινό.
Ταυτόχρονα, εμπλουτίζουμε κάθε χρόνο τις ημερομηνίες γεννήσεων και θανάτων των Ελλήνων Ηθοποιών, και αυτή τη στιγμή έχουμε καταγράψει πάνω από 7000 ημερομηνίες.
Με τα έσοδα από τις πωλήσεις του ημερολογίου συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα χρήματα για τη βοήθεια των πληττόμενων ηθοποιών και για τους υπόλοιπους σκοπούς του ΤΑΣΕΗ…»

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θεατρικό Ημερολόγιο – Λεύκωμα ΤΑΣΕΗ
«Ελληνικό Θέατρο και Μικρασιατική Καταστροφή»
Εκδόσεις: Υδροπλάνο
Επεξεργασία κειμένων: Σύσση Καπλάνη
Επιμέλεια εξωφύλλου: Διονύσης Γαρδέλης – Καπλάνης
Επιμέλεια – Συλλογή ημερομηνιών γεννήσεων και θανάτων: Σπύρος Μπιμπίλας
Τιμή Ημερολογίου 2022: 12 ευρώ
Τιμή ημερολογίων προηγούμενων ετών: 5 ευρώ

***
Κεντρική διάθεση
ΤΑΣΕΗ
Κάνιγγος 33, Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας – παραγγελιών: 2103815879
E-mail: tasei1917@yahoo.gr

***
Διάθεση και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία
Δυνατότητα αποστολής με courier, έπειτα από τηλεφωνική παραγγελία στο 2103815879.
Επικοινωνία: Κατερίνα Ζαχαριουδάκη / katerinazah@gmail.com

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art