Στην Ελευθερία Ντεκώ τρία βραβεία για τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης

Η Ελευθερία Ντεκώ, η βραβευμένη με Emmy για τον φωτισμό των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η σχεδιάστρια φωτισμού που έχει υπογράψει από τις πιο πρωτοποριακές έως και τις πιο εμπορικές θεατρικές παραστάσεις, ήρθε η στιγμή να τιμηθεί με άλλη μια κορυφαία διάκριση.

Συγκεκριμένα η διάσημη σχεδιάστρια φωτισμού απέσπασε τρία σημαντικά βραβεία για τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης, στην απονομή των διεθνών βραβείων φωτισμού Darc Awards 2020.

Το περίεργο είναι ότι αν και ο φωτισμός της Ακρόπολης είχε δύο υποψηφιότητες, τελικά απέσπασε …τρία βραβεία.
Έτσι στην απονομή που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 30 Απριλίου 2021, στον φωτισμό που επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ, και υλοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, απονεμήθηκαν:

* Το 1ο βραβείο φωτισμού στην κατηγορία Υποδομών
* Το 1ο βραβείο για τον φωτισμό της εκδήλωσης απόδοσης του φωτισμού και τέλος
* Το Μεγάλο Βραβείο «Ultimate Darc Award», ως «best of the best» lighting design 2020.

 

Όπως ενημερώνει το Υπουργείο Πολιτισμού:

«Τα Darc Awards θεωρούνται τα «Όσκαρ» του φωτισμού παγκοσμίως. Μια επιτροπή έγκριτων lighting designers και αρχιτεκτόνων, αποφασίζει κάθε χρόνο για το ποια έργα θα είναι υποψήφια. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον επαγγελματίες αρχιτέκτονες και lighting designers από όλο τον κόσμο. Για το 2020 υποβλήθηκαν 400 συμμετοχές από 40 χώρες. Ψήφισαν 14.000 άτομα και ο φωτισμός της Ακρόπολης απέσπασε τα ανωτέρω βραβεία. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, ελληνικό σχέδιο φωτισμού λαμβάνει το «best of the best» Lighting award. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι αφορά στον φωτισμό της Ακρόπολης των Αθηνών».

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση:

«Το έργο του φωτισμού της Ακρόπολης, που αναδεικνύει με νέο, λαμπρό φως τα μνημεία του Ιερού Βράχου, αποτελεί έργο επιστημόνων, τεχνικών και της Ελευθερίας Ντεκώ και των συνεργατών της. Πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, των στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και έτυχε όλων των εγκρίσεων που απαιτεί ο αρχαιολογικός νόμος. Είναι ένα από τα έργα που υλοποιούνται στην Ακρόπολη, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών προς το κοινό, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση».