28.2 C
Athens
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Η Ελένη Σκότη στη Μικρή Επίδαυρο με τα «Φίδια» του Χατζηγιαννίδη

Του Παναγιώτη Μήλα

-«Δεν είμαι ο σκηνοθέτης του τύπου “Πάμε να δούμε τη Σκότη”. Προτιμώ το: Πάμε να δούμε την ομάδα ΝΑΜΑ».

Αυτό μου είχε πει η Ελένη Σκότη σε συνέντευξη για το Catisart.gr τον Σεπτέμβριο του 2015. Γι’ αυτό – αν και η σκηνοθέτις είναι επικεφαλής της παράστασης – η φωτογραφική κάλυψη στο θέμα που ακολουθεί τηρεί χωρίς παρέκκλιση τη συνταγή της. Τη συνταγή της Ομάδας…

Η συνταγή αυτή είναι κορυφαίο μάθημα. Μάθημα σε όσους επιμελώς ξεχνούν το «Εμείς»…

Πέντε μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2015 ο σκηνογράφος Γιώργος Χατζηνικολάου μου έλεγε σε συνέντευξη – πάλι – για το Catisart.gr ότι: «Το μυστικό της ομαδικής δημιουργίας είναι η αγάπη».

***

Αυτό το καλοκαίρι αυτοί οι δυο καλλιτέχνες – δημιουργοί που έχουν υπογράψει μεγάλες επιτυχίες ήρθε η μεγάλη στιγμή – επιτέλους – να πάνε στην Επίδαυρο. Πάνε σε ένα σπάνιο θέατρο. Στην αγαπημένη «αχιβάδα».
Μας καλούν λοιπόν στη Μικρή Επίδαυρο, σε ένα θέατρο που προσφέρει στον θεατή τις χαρές του ανοικτού, αλλά και τις ιδιαιτερότητες ενός κλειστού ή ακόμα και ενός black box.
Η σκηνοθέτις Ελένη Σκότη και ο σκηνογράφος Γιώργος Χατζηνικολάου «έχτισαν» με την Ομάδα ΝΑΜΑ το «Επί Κολωνώ» και μεγάλωσαν τουλάχιστον δυο – τρεις γενιές θεατρόφιλου κοινού.

***

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

Αν φυλλομετρήσει κανείς το ημερολόγιό της Σκότη θα βρει μερικούς τίτλους έργων και ονόματα ηθοποιών που την οδήγησαν σήμερα στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.
«Αγαπητή Ελένα», «Rottweiler», «La Chunga», «Κίεβο», «Αλεπούδες», «Άγριος Σπόρος», «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας», «Λεωφορείο ο Πόθος», «Δύναμη του σκότους», «Με λένε Έμμα», «Η Βασίλισσα της ομορφιάς», «Οι Λαντζέρηδες», «Ο χορός του θανάτου» και πολλοί άλλοι τίτλοι…
Η κάθοδος το 2021 δεν γίνεται στην τύχη, ούτε επειδή έπρεπε, ούτε για να …σηματοδοτήσει κάτι.
Η ομάδα του «Επί Κολωνώ» είναι ομάδα που κερδίζει. Όλοι στην ομάδα είναι άγριοι σπόροι. Φέτος μάλιστα θα δώσουν χαρά και σε όλους εμάς, αλλά πιο πολύ στον Τάκη που θα τους βλέπει από ψηλά και θα καμαρώνει…

***

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης συνεργάζεται με την Ομάδα του «Επί Κολωνώ» γράφοντας «Το σπίτι με τα φίδια». Το πρώτο από τα τέσσερα νέα έργα σε παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, που ανοίγει τον Κύκλο Contemporary Ancients στη Μικρή Επίδαυρο.
Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα σπίτι γεμάτο φίδια και φαντάσματα. Οι κάτοικοί του, ωστόσο, φαίνονται άνετοι, ευχάριστοι, και υποδέχονται με ευγένεια όποιον θα χτυπήσει την πόρτα τους. Ίσως γιατί έχουν ανάγκη να μοιραστούν με κάποιον ξένο τους φόβους τους και το διαρκές αίσθημα απειλής, που δεν τους αφήνει να ησυχάσουν.
Εμπνευσμένο από τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή – ένα από τα λιγότερο γνωστά αρχαία ελληνικά δράματα – το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη δίνει μιαν αναπάντεχη, εξαιρετικά σύγχρονη οπτική του μύθου και η Ελένη Σκότη, με μια ομάδα ξεχωριστών ερμηνευτών, αναλαμβάνει να τη ζωντανέψει επί σκηνής, με την ιδιαίτερα ρεαλιστική ματιά της.

***

Ο Χατζηγιαννίδης τοποθετεί τη δράση του έργου στην Τραχίνα, που τώρα είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη της Φθιώτιδας, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σε αυτή την αναπάντεχη, εξαιρετικά σύγχρονη οπτική του μύθου, ο Ηρακλής, έχοντας επιβληθεί με το εργοστάσιό του στην πατρίδα της Ιόλης, την έχει στείλει να μείνει στο σπίτι του, με το γιο του, Ύλλο, και τη σύζυγό του, Διάνα. Η υπηρέτρια Νάγια αποκαλύπτει στη Διάνα το σχέδιο του Ηρακλή να ζήσει μαζί με την Ιόλη σε μια φάρμα στην Εύβοια. Επί σκηνής σταθερά δύο Τραχίνιες, φαντάσματα που βλέπει μόνο η Διάνα.

***

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

Η Ελένη Σκότη αναλαμβάνει να ζωντανέψει το έργο επί σκηνής, με την ιδιαίτερα ρεαλιστική ματιά της, έχοντας μαζί της ένα εξαιρετικό θίασο.
Η Αλεξία Καλτσίκη ερμηνεύει τη αιώνια ερωτευμένη με το σύζυγό της Διάνα.
Ο Μιχάλης Ταμπακάκης τον αποστασιοποιημένο γιο Ύλλο.
Η Μάρω Παπαδοπούλου την οικονόμο του σπιτιού Νάγια που αποφεύγει να θίξει καταστάσεις
Η Ράνια Οικονομίδου και η Αριέττα Μουτούση είναι οι πανταχού παρούσες Τραχίνιες.
Το μόνο πρόσωπο που επιχειρεί να πάει ενάντια στα φαντάσματα και τα φίδια του σπιτιού να δώσει μία λύση, είναι η ευθύς και ειλικρινής νεαρή Ιόλη, που ερμηνεύει η Ηρώ Πεκτέση.

***

Όπως λέει η Ελένη Σκότη: «Στο Σπίτι με τα φίδια γοητεύει η μαεστρία με την οποία ο συγγραφέας χειρίζεται το κωμικό στοιχείο, ως εργαλείο που φωτίζει και εντείνει το τραγικό. Μάλιστα, μας οδηγεί εκεί, στο τραγικό και επικό, μέσω μιας άμεσης και ρεαλιστικής βάσης διαλόγων και δράσης».

***

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Το Σπίτι με τα φίδια»
Κείμενο: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνογραφία: Γιώργος Χατζηνικολάου
Ενδυματολογία: Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική: Στέλιος Γιαννουλάκης
Χορογράφος: Μόνικα Κολοκοτρώνη
Ηχολήπτης: Πάνος Κουκουρουβλής
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Μαρία Σιαμάτρα

Ερμηνεύουν

Αλεξία Καλτσίκη (Διάνα), Ράνια Οικονομίδου (Τραχίνια 1), Αριέττα Μουτούση (Τραχίνια 2), Μάρω Παπαδοπούλου (Νάγια), Ηρώ Πεκτέση (Ιόλη), Μιχαήλ Ταμπακάκης(Ύλλος), Αλέξανδρος Μανωλίδης (Φύλακας)

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Αναματερού

Φωτογραφίες: Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Το έργο κυκλοφορεί από τη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με τις «Εκδόσεις Νεφέλη», στα βιβλιοπωλεία και τα πωλητήρια του Φεστιβάλ.

***

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021
Ώρα: 21:30
Σάββατο 10 Ιουλίου 2021
Ώρα: 21:30
Εισιτήρια: Κανονικό: 15 ευρώ • Φοιτητικό / 65+ / Καλλιτεχνικών Σωματείων: 12 ευρώ • ΑΜΕΑ / Ανέργων / Σπουδαστικό Καλλιτεχνικών Σχολών: 5 ευρώ.

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -