8 C
Athens
Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

“Μετέωρο βήμα”: Επόμενη στάση της έκθεσης σκίτσων για το προσφυγικό στο Μετρό Συντάγματος

Η μεγάλη έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό, με τίτλο «Μετέωρο Βήμα», που ξεκίνησε από τη Ρόδο, στις 7 Μαρτίου 2016 και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, συνεχίζει το ταξίδι της. Μετά την Κω, τη Λέρο και το Αγαθονήσι, κάνει στάση στην Αθήνα. Στόχος της είναι, μετά την Αθήνα, να φτάσει στον βασικό προορισμό της, τις Βρυξέλλες.

Από την Κυριακή του Θωμά, 8 Μαΐου, έως και την Πέμπτη 12 Μαΐου, παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, με την υποστήριξη από τις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ Α.Ε.) και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το επίσημο άνοιγμα της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 8.00 το βράδυ, από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Στην Έκθεση συμμετέχουν με σκίτσα τους οι Γιάννης Καλαϊτζής, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis – Γιάννης Δράκος, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Οι είκοσι οκτώ Έλληνες γελοιογράφοι, με 120 έργα, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια γλώσσα και δύναμη του σκίτσου, της εικόνας και της σάτιρας, ανοίγουν διάλογο για το μεγάλο θέμα του προσφυγικού, καταθέτουν τις απόψεις τους και στέλνουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή.

«Για την αφύπνιση της κοινωνίας…»

Στην τελετή των εγκαινίων στη Ρόδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στη σύντομη ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκυρία των εγκαινίων της έκθεσης, που έγιναν ενώ ταυτοχρόνως βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από την έκθεση σκίτσων αλλά όχι μόνο, είναι ότι το κέντρο βάρους της Ευρώπης πρέπει να είναι ο άνθρωπος και όχι το κοινό νόμισμα», ανέφερε. Ευχαρίστησε τους σκιτσογράφους και τους κάλεσε να μη σταματήσουν την προσπάθεια αφύπνισης
της κοινωνίας και των πολιτικών μέσα από το έργο τους.

«Πολιτικό μήνυμα στις Βρυξέλλες…»

Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην εναρκτήρια ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επέλεξε να στείλει την πολιτική της δήλωση για το προσφυγικό ζήτημα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, μέσα από αυτή την έκθεση. Με τη γλώσσα των σκιτσογράφων που ξεπερνάει κάθε εμπόδιο για να μιλήσει δυνατά, εκφράζοντας όσα πολλοί μπορεί να σκέφτονται, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει».

«Μαθήματα ανθρωπισμού από τους νησιώτες…»

Τέλος, ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, Πάνος Μαραγκός, δήλωσε: «Η έκθεση έχει διττό στόχο: Αφ’ ενός, να δηλώσουμε την ενεργή συμπαράσταση και στήριξή μας αλλά και να υποκλιθούμε στο ακάματο έργο των απλών ανθρώπων, και κυρίως των νησιωτών μας, που παραδίδουν διαρκή μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς όλον τον πολιτισμένο κόσμο, αφ’ ετέρου να στείλουμε ένα
μήνυμα σε όλες τις χώρες, μήνυμα που χάρη στη διεθνή γλώσσα του σκίτσου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό σε σχέση με άλλες μορφές παρέμβασης. Δεν είναι τυχαίο που 28 γελοιογράφοι, μέσα από ένα μωσαϊκό διαφορετικών απόψεων, ιδεολογιών, νοοτροπιών αλλά και τεχνοτροπιών και εκφραστικών μέσων, οδηγούνται σε μια κοινή συνισταμένη, εύκολα αντιληπτή στους επισκέπτες της έκθεσης».

* Μετρό Συντάγματος, από Κυριακή 8 Μαΐου, έως και Πέμπτη 12 Μαΐου 2016.

* Οι φωτογραφίες είναι από τα εγκαίνια στη Ρόδο. Στην πρώτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και (στη μέση) ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων Πάνος Μαραγκός. Στη δεύτερη φωτογραφία, ο κ. Χατζημάρκος με γελοιογράφους που παρέστησαν στο “Νεστορίδειο Μέλαθρο”. Από δεξιά: Παναγιώτης Μητσομπόνος, Βαγγέλης Παυλίδης, Μιχάλης Κουντούρης, Μαρία Τζαμπούρα, Παναγιώτης Μήλας, Πάνος Μαραγκός, Σπύρος Δερβενιώτης, Βαγγέλης Χερουβείμ. Αριστερά, η Μύρινα Καλαϊτζή, κόρη του Γιάννη Καλαϊτζή.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art