23.3 C
Athens
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
 

Μόνο για 4 παραστάσεις οι «Εκκλησιάζουσες» του Ρήγα με τον Αντώνη Λουδάρο στον «Ελληνικό Κόσμο»

 

Στις 17 Ιουλίου 2018 στο catisart γράφτηκε: «Μια παράσταση που σέβεται τον λόγο του Αριστοφάνη και δεν ξεχνά ούτε τη Μαίρη Αρώνη, ούτε τον Ανδρέα Βουτσινά στους οποίους ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Αντώνης Λουδάρος αφιέρωσαν την παράσταση. Σίγουρα η Αρώνη και ο Βουτσινάς θα χειροκροτούσαν τις «Εκκλησιάζουσες» του Ρήγα επειδή έχουν «ναύτες τίμιους, με καθαρό μυαλό και γερά χέρια».

***

 

Ο θίασος του Αλέξανδρου Ρήγα. Εδώ και με τον Γιώργο Κωνσταντίνου.

 

Ο Μελέτης Ηλίας στον ρόλο του Βλέπυρου.

Η παράσταση αυτή μετά την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία της καλοκαιρινής sold out περιοδείας αποφασίστηκε να ανέβει μόνο για 4 παραστάσεις σε μία από τις πιο σημαντικές αθηναϊκές σκηνές, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τα Δευτερότριτα από 29 Οκτωβρίου έως και 6 Νοεμβρίου 2018.

***

400 π.Χ. Αθήνα. Ο Αριστοφάνης γράφει ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Μία από τις εμβληματικότερες πολιτικές σάτιρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μία κωμωδία που φέρνει στο προσκήνιο τις γυναίκες. Που τολμάει να «εκθέσει» και να εκθειάσει τη δημοκρατία, προπαγανδίζοντας κατ’ ουσία την ίδια της τη δύναμη ως ταυτόχρονη αδυναμία της και ανάποδα.

Οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν τα ηνία της πόλης. Με ηγέτιδα την πολυμήχανη Πραξαγόρα καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Χωρίς καμία επανάσταση. Χωρίς κανέναν πόλεμο. Χωρίς κανέναν εκβιασμό… οι γυναίκες ντύνονται άντρες και παρεισφρέουν στην Εκκλησία του δήμου, ψηφίζοντας νόμο ώστε η εξουσία της πόλης να περάσει στα χέρια των γυναικών.

Ο Αριστοφάνης προτείνει την ισότητα, εξαίρει τη δημοκρατία, προλαβαίνει το φεμινιστικό κίνημα κατά κάτι αιώνες, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικό σκηνικό με παρασκηνιακές δράσεις και επιβεβαιώνει ότι το χιούμορ και η κωμωδία είναι άρρηκτα δεμένα με την ευφυΐα, με τον πολιτισμό, με την εξέλιξη, με το ίδιο το dna των αρχαίων ελληνικών πόλεων.
Αυτές τις «Εκκλησιάζουσες», τις αρχαίες μα τόσο μοντέρνες, τις πολιτικοποιημένες μα τόσο αθώες, τις ατίθασες, τις ανέμελες, τις δυνατές, τις προφητικές… παρουσίασε και υπενθύμισε στο θεατρικό κοινό ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα.

Με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη στον Αριστοφάνη, διατηρώντας τον λόγο και το ύφος του αρχαίου κειμένου, μέσα από την αριστουργηματική μετάφραση του Πολύβιου Δημητρακόπουλου, ο Αλέξανδρος Ρήγας εντάσσει τη σύγχρονη ματιά στη διαχρονική αυτή κωμωδία, την οποία προσαρμόζει στο εικαστικό και δραματουργικό πλαίσιο του πρωτότυπου έργου.

 

Η Σοφία Μουτίδου, στον ρόλο της Μελπομένης.

 

Οι «Εκκλησιάζουσες» που μας παρουσιάζονται από τον Αλέξανδρο Ρήγα, έρχονται κατευθείαν από την Αρχαία Αθήνα του 400 π.Χ. με τη μοναδική διαφορά ότι είναι διανθισμένες με μουσικές από όλη την Ελλάδα. Από τα δημοτικά τραγούδια και βυζαντινούς ύμνους έως διασκευές στον πυρρίχιο, στο πεντοζάλη, σε κερκυραϊκά τραγούδια, σε νησιωτικούς ρυθμούς και σε βαλκανικά τέμπο.

Οι «Εκκλησιάζουσες» στήνουν έναν χορό γεμάτο κέφι και όρεξη και δίνουν στη ζωή τον χώρο και το χρώμα που της ανήκει. Η ζωή, η πολιτική, η ισότητα, το γέλιο, η χαρά, η δημοκρατία και το θέατρο… ανήκουν σε όλους. Και οι Εκκλησιάζουσες του Αλέξανδρου Ρήγα ξανά – έρχονται να μας θυμίσουν ποιες είναι και ποιοι είμαστε…

***

 

Ο Ησαΐας Ματιάμπα, στον ρόλο του Κέφαλου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Πολύβιος Δημητρακόπουλος
Διασκευή / Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Σκηνικά: Γιάννης Σπανόπουλος
Κοστούμια: Έβελιν Σιούπη
Μουσική Διδασκαλία: Λία Βίσση
Χορογραφίες: Ιβάν Σβιτάιλο
Ενορχήστρωση Τραγουδιών: Αποστόλης Στίκας
Κομμώσεις: Τρύφωνας Σαμάρας by Bergmann Kord
Κοσμήματα: Viki ‘s Workshop by Viki Dasouki
Ραφή κοστουμιών: Ρούλα Ζαχαράκη και Πανωραία Πολυζωγοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Μανιάτη
Φωτογραφίες παράστασης: Τζοάννα Βρακά και Zac Viemon
Βοηθός χορογράφου: Παλούκη Αρετή
Λύρα κρητική: Γιάννης Κρητικός
Λαούτο: Αντώνης Αναδρανιστάκης
Ενορχήστρωση κρητικών τραγουδιών: Γιάννης Κρητικός

 

Ο Δημήτρης Σταρόβας, ως Ευφροσύνη.

 

Τα τραγούδια της παράστασης είναι βασισμένα στην ελληνική δημοτική μουσική παράδοση.

*

Διανομή

Πραξαγόρα: Αντώνης Λουδάρος
Βλέπυρος: Μελέτης Ηλίας
Ευφροσύνη: Δημήτρης Σταρόβας
Μελπομένη: Σοφία Μουτίδου
Κέφαλος: Ησαΐας Ματιάμπα
Χρέμης: Χάρης Γρηγορόπουλος
Φιλόδωρος: Ιβάν Σβιτάιλο
Πασιφάη: Γιάννης Κρητικός
Μοσκόρφω: Τάκης Βαμβακίδης
Αγλαΐα: Κωνσταντίνος Ζαμπάρας
Νεοκλής: Θανάσης Πατριαρχέας
Στον ρόλο του «Έλληνα» ο Αλέξανδρος Ρήγας

*

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά)
Μάριος Δερβιτσιώτης, Δημήτρης Διακοσάββας, Τιμόθεος Θάνος, Γιώργος Καρατζιώτης, Αστέρης Κρικώνης, Γιώργος Μπανταδάκης, Μάρκος Μπούγιας, Σπύρος Μποφίλιος, Στέφανος Οικονόμου, Δημήτρης Παπαδάτος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Θανάσης Τούμπουλης, Δημήτρης Τσέλιος, Δημήτρης Τσιώκος.

*

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Γκέλλυ Σαρηγιάννη (gsarigiani@gmail.com)

και Αγλαΐα Παγώνα (aglaiapagona@gmail.com)

*

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, Τρίτη 30 Οκτωβρίου, Δευτέρα 5 Νοεμβρίου και Τρίτη 6 Νοεμβρίου. Ώρα έναρξης 21:00
*
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ανά ζώνη: ΖΩΝΗ Α – VIP: 50 ευρώ, ΖΩΝΗ Β: 35 ευρώ, ΖΩΝΗ Γ: 30 ευρώ, ΖΩΝΗ Δ: 25 ευρώ, ΠΛΑΪΝΕΣ: 15 ευρώ και ΘΕΩΡΕΙΟ: 20 ευρώ

*
Προπώληση Εισιτηρίων
Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλέφωνο: 212 254 0300

*

Δυο λόγια και στο catisart (Το καλοκαίρι τον ρόλο του Έλληνα ερμήνευσε ο Γιώργος Κωνσταντίνου).

ΕΔΩ, ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ CATISART

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art