Cat Is Art

«Εκατό λέξεις για το χιόνι»: Ο δρόμος της ενηλικίωσης περνά από το Βόρειο Πόλο

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Εκατό λέξεις δεν φτάνουν για να περιγραφεί αυτή η γεμάτη αγάπη και τρυφερότητα παράσταση και η ερμηνεία της Ιωάννας Τζίκα, στο έργο της Tatty Hennessy «Εκατό λέξεις για το χιόνι», που παρακολουθήσαμε στο θέατρο “Επί Κολωνώ”. Είναι πολύ λίγες. Εναλλάσσοντας τόνους και εντάσεις η ταλαντούχα νεαρή ηθοποιός που μας ήρθε από τη Θεσσαλονίκη, επιδεικνύει μεγάλες και ποικίλες δυνατότητες και κάνει το θεατή να θυμάται και την ίδια και τον θαυμάσιο ρόλο.
Το ταξίδι της Ρόρυ στον Βόρειο Πόλο είναι ένα ταξίδι ενηλικίωσης και επαναπροσδιορισμού, αλλά και ένα τρυφερό μάθημα ζωής. Της ζωής που φεύγει και της ζωής που μένει. Γιατί ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που ονειρεύεται και τα όνειρά του είναι μεγάλα. Ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που προσπαθεί γι’ αυτά που επιθυμεί, που επεκτείνει το μυαλό του μέρα με τη μέρα, που δεν αρνείται να εξερευνήσει νέες ιδέες, γεγονότα, νέους τόπους. Αυτός που ακολουθεί την καρδιά του για να πετύχει.
Αναζητώντας το βορειότερο σημείο του πλανήτη, εκεί που δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο πάγος, η Ρόρυ θα κατανοήσει πολλά, για τον εαυτό της, τον κόσμο και την εποχή μας και θα μας αποκαλύψει πως ένα παγωμένο τοπίο μπορεί να μας μάθει πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Θα ωριμάσει συναισθηματικά, θα καλλιεργήσει θεμελιώδεις σχέσεις και να επικεντρωθεί στην εποικοδομητική εξέλιξη του εαυτού της. «Ξέρουμε τι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσαμε να είμαστε», βάζει την Οφηλία του να λέει ο Σαίξπηρ στον Άμλετ. Η άποψη ότι δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητές μας είναι σπουδαία και θα μπορούσε να είναι καλός οδηγός στη ζωή μας.
Με αφοπλιστική αμεσότητα, ευαισθησία και πολύ χιούμορ, το έργο της Tatty Hennesy είναι μια μεγάλη γιορτή: της φύσης, της φιλίας, του έρωτα και της αγάπης. Αλήθεια, μπορούμε να κάνουμε ο ένας τον άλλο να χαμογελάει;
Ο μονόλογος, που σκηνοθετεί με απλότητα και διεισδυτικότητα ο αξιόλογος Αλέξανδρος Κωχ, σου δίνει την αίσθηση της αυθορμησίας, της παιδικής αφέλειας που θέλει να τα πει όλα όπως τα σκέφτεται δίχως το φίλτρο της λογικής εγκράτειας, αλλά την ίδια στιγμή δεν σε αφήνει και να σκεφτείς πως δεν έχει επεξεργαστεί αυτό που σου παρουσιάζει.
Προσωπικό, τρυφερό και μεθυστικό έργο, που κυριολεκτικά απογειώνει την αφήγηση.

Το έργο της Βρετανής Tatty Hennessy «Εκατό λέξεις για το χιόνι» είναι η ιστορία της έφηβης Ρόρυ. Ή μάλλον, του μπαμπά της. Καθηγητής γεωγραφίας και εξερευνητής «στο μυαλό», είχε ένα όνειρο. Να ταξιδέψει στον Βόρειο Πόλο. Μαζί της. Δεν πρόλαβε, όμως. Μια μέρα μετά την κηδεία του, η Ρόρυ αποφασίζει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Βάζει στον σάκο της μια πυξίδα, μερικούς χάρτες και τις στάχτες του πατέρα της και ξεκινάει να βρει τον δρόμο της σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν αλλάζει, αλλά όλα αλλάζουν.

Η χαρά του θεάτρου πηγάζει από αυτή τη θελκτική ιστορία με ένα χαρακτήρα εκρηκτικό, με ζωντανή ατμόσφαιρα και με συγκίνηση.

Σε αγγίζει η απώλεια, ανακαλείς το συναίσθημα της πρώτης φοράς, ταξιδεύεις σ’ έναν άγριο μαγικό και παγωμένο κόσμο, συμμετέχεις συναισθηματικά, ταυτίζεσαι.

Θετικά συμπληρώνουν την παράσταση τα εύστοχα στην αισθητική τους σκηνικά Μιχάλη Σαπλαούρα.

Ο Αλέξανδρος Κωχ με γνώση και σωστό ένστικτο μας απέδειξε πως στην απλότητα βρίσκεται η ουσία και το θαύμα. Λιλή, ουσιαστική, συναρπαστική αλλά και πληθωρική από ταλέντο η παράσταση «Εκατό λέξεις για το χιόνι» με την επινοητικότητά της να ηλεκτρίζει και να συνεπαίρνει.

 

 

«Η αγάπη είναι το χιόνι της ζωής.
Πέφτει απαλά και βαθιά πάνω στις πληγές που άφησε η μάχη
– λευκή, πιο αγνή και από το ίδιο το χιόνι.»

Το έργο της Tatty Hennessy «Εκατό λέξεις για το χιόνι» βραβεύθηκε, μεταξύ 1.136 συμμετοχών, στο φεστιβάλ “Heretic Voices” για νέα έργα σε μορφή μονολόγου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στο Arcola Theatre στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τους mammals, στο πλαίσιο του Off-Off Athens Festival 2018 (25/5 – 25/6/2018 στο θέατρο Επί Κολωνώ).

 

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Ιωάννα Τζίκα
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κωχ
Σκηνικά: Μιχάλης Σαπλαούρας
Κοστούμια: Mammals
Ηχητικό τοπίο: Τάσος Καραδέδος
Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης
Σχεδιασμός αφίσας: Παναγιώτης Γιωργάκας (Threehop)

Παίζει η ηθοποιός:
Ιωάννα Τζίκα

 

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Κωχ. (Φωτογραφία: Χάρης Γερμανίδης)

 

Πληροφορίες

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λία Κεσοπούλου | lkesopoulou@gmail.com

  • Το παρακολουθήσαμε στο Θέατρο Επί Κολωνώ (Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, Αθήνα) την περίοδο 2018-2019.
Εκτύπωση
Ειρήνη Αϊβαλιώτου«Εκατό λέξεις για το χιόνι»: Ο δρόμος της ενηλικίωσης περνά από το Βόρειο Πόλο

Related Posts