Η Ειρήνη Γιωργουδιού με σφυρίδα και μπάμιες κορυφαία νεαρή σεφ στην Ευρώπη για το 2019

Με μια σφυρίδα και μπάμιες η 24χρονη Ειρήνη Γιωργουδιού από τη Ρόδο αναδείχθηκε κορυφαία σεφ στην Ευρώπη για το 2019.

Το πιάτο «12 Elements» με σφυρίδα, μπάμιες, ζαφορά, ξηρομυζήθρα και ακόμα 8 υλικά, σερβιρισμένα σε ένα πήλινο σκεύος, χάρισε το βραβείο στην Ειρήνη και παράλληλα έφερε την παράδοση τετ α τετ με τη μοντέρνα μαγειρική αντίληψη.

Ήταν ένας «εκρηκτικός» συνδυασμός των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας, ενώ η ιστορία που το συνόδευσε ήταν εξίσου στοιχείο θεμελιώδες και καθοριστικό του τελικού αποτελέσματος.

 

Η μεγάλη νικήτρια  Ειρήνη Γιωργουδιού με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

 

Η Ειρήνη Γιωργουδιού είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου, εργάζεται στο ξενοδοχείο «Esperos Village» και έχει ως καθοδηγητή και σημαντικό υποστηρικτή τον γνωστό Ροδίτη σεφ Δημήτρη Κονταράτο, Executive Chef στο ίδιο ξενοδοχείο.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο Jure Dretnik από τη Σλοβενία με το πιάτο «Lunch of Mowers» και την τρίτη ο Hans Kjellsson από τη Δανία με το πιάτο «The Taste of Home»

Οι άλλοι έξι φιναλίστ που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν:

•Paul Vlad Răhăian από τη Ρουμανία, με το πιάτο «The Transylvanian Landscape»
•Vic Tosseram από την Ολλανδία, με το πιάτο «Cheeky Beans in Green, Vic Tosseram»
•Rui Meira από την Πορτογαλία, με το πιάτο «A ‘Mantenca’ do Lar Minhoto» (Keeping Minho‘s Home)”
•Mariona Rodà από την Ισπανία, με το πιάτο «Autumn Walk into the Catalan Woods»
•Clara Florit από την Ισπανία, με το πιάτο «Noodles with Ray Textures»
•Bernardo Calvo από την Πορτογαλία, με το πιάτο «O Bacalhau, a Calega e o Alho» (Codfish, Galician Kale and Garlic).

 

***

 

[Πατήστε «κλικ» επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

 

*

 

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 ως Πρόεδρος, η Dr. Diane Dodd από τη Μεγάλη Βρετανία executive director του IGCAT (Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), οι Chef Andreas Bjerring (Δανία), Francisco Guitard (ΗΠΑ), Dorian Lungu (Ρουμανία) και η Ulla-Alexandra Mattl από τη Γαλλία.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού – μετά τον Σταμάτη Μισομικέ – που ο τίτλος έρχεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο των νέων σεφ και τη συστηματική δουλειά που γίνεται για την ανάδειξη της γαστρονομίας των νησιών.

***

«Είμαι πολύ υπερήφανος που μέσα σε διάστημα τριών ετών, οι νεαροί σεφ του Νοτίου Αιγαίου, ανεβάζουν την Περιφέρειά μας και τη χώρα μας, για μια ακόμη φορά, στην κορυφή της Ευρώπης. Η Ειρήνη Γεωργουδιού, με το ταλέντο και την αφοσίωσή της, κέρδισε επάξια το βραβείο του καλύτερου νεαρού σεφ της Ευρώπης, μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία υψηλού επιπέδου, απαιτήσεων και ανταγωνισμού και έφερε για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού τον τίτλο στο Νότιο Αιγαίο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

***

Η Πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής και Πρέσβειρα του τίτλου «Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συμπλήρωσε:
«Δεν ήταν εύκολη η επιλογή του νικητή αφού το επίπεδο των τεχνικών δεξιοτήτων των διαγωνιζομένων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Η ιστορία που συνόδευε το κάθε πιάτο ήταν καθοριστική γιατί υπογράμμιζε ουσιαστικά τον πλούτο των γεύσεών του».

***

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι για τη διοργάνωση που αποσκοπεί στην προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας και στη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών σεφ για τις περιοχές και για τα τοπικά προϊόντα»

 

 

Αναμνηστική φωτογραφία από τη μεγάλη διάκριση της 24χρονης Ροδίτισσας. Από αριστερά: Η Επικεφαλής της Επιτροπής «Νότιο Αιγαίο Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» Χάιντι Λαζάνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου-Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, η Ειρήνη Γιωργουδιού, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και η Dr. Diane Dodd από τη Μεγάλη Βρετανία executive director του IGCAT.

 

Την επιμέλεια και διοργάνωση της Τελετής Απονομής – που έγινε στο ξενοδοχείο Rodos Palace – είχε η Επικεφαλής της Επιτροπής Νότιο Αιγαίο Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 Χάιντι Λαζάνη και τα μέλη της Επιτροπής, Σουσάννα Τριανταφύλλου, Τάνια Ρούσσου και Δημήτρης Πασχαλίδης.