15.2 C
Athens
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Εικαστική «Ωδή» η νέα ατομική έκθεση της Αλίνας Μάτσα «Dream Land», στο i-D PROJECTART

Η Αλίνα Μάτσα, στη νέα ατομική της έκθεση «Dream Land», που εγκαινιάζεται στο i-D PROJECTART την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, θα παρουσιάσει έργα από τη δουλειά της των τελευταίων έξι ετών. Την οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαρία Ξανθάκου.

 

 

Απόσπασμα από την περιγραφή της Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν:

(Δρ. Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός)

«Εικαστική «Ωδή» στη μοναδικότητα της ατμόσφαιρας και του φωτός της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ο επεξηγηματικός υπότιτλος της τωρινής έκθεσης της ιδιαίτερα ταλαντούχου καλλιτέχνιδας, Αλίνας Μάτσα…’Όντως, η ζωγράφος έχει με αυθεντικό πάθος εμπνευστεί και αποδώσει: την ιδιαιτερότητα και τη γητειά του χαρισματικού φωτός της χώρας μας… Αντιδρώντας σε κάθε πεζή περιγραφή, οι συνθέσεις της Μάτσα είναι μέχρι τα μύχια διαπερασμένες από το χάρισμα της ουσιαστικής και συνάμα αυθεντικής δημιουργίας. Και αυτό, γιατί πάνω απ’ όλα υποβάλλουν την έννοια αυτής καθαυτής της υπέρτατης αρμονίας. Εκείνης της αρμονίας που εγκαλεί το μεταφυσικό στοιχείο – στοιχειό. Και από μια ωδή στη φύση και στο κοσμογονικό φως, η κάθε σύνθεση αποτελεί μια διττή προσφορά στον χώρο της τέχνης καθώς η εικαστική γραφή, μετουσιώνεται αυτοδύναμα, εδώ, σε ποίηση».

Ο Χάρης Καμπουρίδης:

(Κριτικός Τέχνης-Σημειολόγος Μέλος της Academia Europaea)

«Πλούσιο χρώμα και νοσταλγία της αθωότητας χαρακτηρίζουν τα έργα της Αλίνας Μάτσα, ενός ζωγράφου με προσωπική γραφή. Τοπία όπου το χρώμα δηλώνει έντονα την παρουσία του, σχεδιάσματα που επιβάλλονται στον εικαστικό χώρο και μια διάθεση για μια αθώα προσέγγιση της ζωγραφικής πράξης δίνουν τον τόνο στους πίνακές της».

Η Αθηνά Σχινά:
(Ιστορικός της Τέχνης)

“Οι αισθήσεις που προκαλούν τα έργα της, μέσα από τις εναλλαγές, τους ρυθμούς και τη διαφάνεια πεδίου των διαστρωματώσεών τους, παρουσιάζουν μια σύνδεση ονείρου και πραγματικότητας, εντυπώσεων και μνήμης, που διεγείρουν τη συναίσθηση και τη φαντασία του θεατή».

Η Ίρις Κριτικού:
(Ιστορικός της Τέχνης)

«Η Αλίνα Μάτσα βυθίζεται με ζέση στον κόσμο των υλικών, εξερευνά εξονυχιστικά διαφορετικές τεχνοτροπίες, ισορροπεί στα διάκενα της αμφισήμαντης ερμηνείας των μοτίβων, αφήνοντας το θεατή να εισχωρήσει σταδιακά στους αυτοτελείς κόσμους των καμβάδων της, να ιχνηλατήσει δια της οράσεως και της αφής το κοσμογονικό σύμπαν της που ξετυλίγεται θριαμβικά, με τη μορφή μιας παλίμψηστης τοιχογραφίας με αρχέγονα μυθώδη συστατικά και επισφαλή χρονολόγηση».

Ο Νίκος Μοσχονάς:
(Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης)

«Η ζωγράφος κινείται με φαινομενική άνεση στον ονειρώδη κόσμο της δικής της αισθητικής που μεταπλάθει το υπαρκτό σε χαρμόσυνο ανάκρουσμα ζωηφόρας θεωρίας…».

Μαρίζα Φασιανού:
(Αίθουσα Τέχνης ΙΡΙΣ)

«O κόσμος της Αλίνας Μάτσα έχει την εικόνα του ιδανικού… Εκεί όπου η ζωή, η φύση, η δημιουργία απεικονίζονται με την αγνότητα, το συναίσθημα, αλλά και την έντονη επιθυμία του ζωγράφου να εκφραστεί υλοποιώντας “το ονειρικό”. Μας πηγαίνει σε πολύχρωμους αγρούς, όπου η γη, είναι το ολάνθιστο χαλί, που λες και ανεμίζει ή υπερίπταται κάνοντάς μας ανάλαφρους και ευτυχείς».

 

 

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 18:30

Διάρκεια έκθεσης έως τις 20 Μαρτίου 2020.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 -19.00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10.00-21.00

i-D PROJECTART: Κανάρη 12, Κολωνάκι, 10674, τηλ. 2103221801. www.idconceptstores.com

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -