Cat Is Art

Εικαστική έκθεση με θέμα «100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Προσφυγιά η πληγή των λαών»

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση πρωτότυπων εικαστικών έργων με θέμα «Προσφυγιά η πληγή των λαών» με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης από τις 22 Μαρτίου έως και τις 5 Απριλίου 2019.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ψηφιακές εκτυπώσεις μεγάλων διαστάσεων των πρωτότυπων έργων των καλλιτεχνών που αποτελούν την καλλιτεχνική ομάδα Fireart. Τα έργα αφορούν διαχρονικές εικόνες προσφυγιάς, στηριγμένες σε βιωματικές εμπειρίες και αφηγήσεις. Χρησιμοποιείται ένα εύρος υλικών και τεχνικών (σχέδιο, χρώμα, ψηφιακά μέσα). Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κατερίνα Βλαντώνη, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Ευπραξία Μπαντάζου, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Πηγή Φασλά, Νάσος Χαλκίδης.

Στις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις συμμετέχουν με δρώμενα και παρουσιάσεις η χορευτική ομάδα «red nation» της σχολής χορού «prodancers studio» της Βερονίκης Τσουγκράνη, το εφηβικό χορευτικό τμήμα, το τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας υπό τη διεύθυνση του χοροδιδάσκαλου και λυράρη Θωμά Μπαϊραχτάρη και η πρότυπη Παιδική Χορωδία του Συλλόγου.

Πριν από την έναρξη της έκθεσης διοργανώθηκε μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής, όπου οι μικροί δημιουργοί αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα αισθήματα που τους προκαλεί η προσφυγιά. Την αναζήτηση του νικητή/τριας ανέλαβε τριμελής κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από ένα μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου και από δυο μέλη της εικαστικής ομάδας «FireArt». Τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν στην έκθεση ως εκθέματα ενώ η βράβευση των νικητών θα γίνει Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, ώρα 19:00.

Τέλος, δύο ημερίδες πλαισιώνουν την έκθεση. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στις 11:30 και θέμα «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού». Η δεύτερη διοργανώνεται στις 5 Απριλίου 2019, τελευταία ημέρα της έκθεσης στις 18:00 με θέμα: «Καινοτόμες ιδέες για την προαγωγή της παράδοσης». Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

 

Chrysa Kofina, “Waiting”, 40 x 50 cm, paper, acrylic paints and charcoal on canvas, 2019 – Χρύσα Κοφίνα, «Το καρτέρεμα», 40 x 50 cm, χαρτί, ακρυλικά και κάρβουνο σε καμβά, 2019

 

Πληροφορίες έκθεσης

«100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Προσφυγιά η πληγή των λαών»
Έκθεση πρωτότυπων εικαστικών έργων

Από το Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»

Η προσφυγιά μέσα από την τέχνη

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, ώρα 19:00
Χώρος διεξαγωγής: Φουαγιέ Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης
Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαρτίου – 5 Απριλίου 2019
Ώρες Λειτουργίας έκθεσης: 09:00-20:00. Ξεναγήσεις σχολείων τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6983434696 και 6932220709. Μέλη του Συλλόγου θα βρίσκονται τις καθημερινές στον χώρο της έκθεσης από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

 • Είσοδος ελεύθερη
 • Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Andrianna Koumentakou, “Absense”, variable dimensions, digital printing, 2018 – Ανδριάννα Κουμεντάκου, «Απουσία», διαστάσεις μεταβλητές, ψηφιακή εκτύπωση, 2018

 

Ιστορικό του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου “Παναγία Κρεμαστή” ιδρύθηκε το 1980 από Ποντίους της β’ προσφυγικής γενιάς που είχαν εγκατασταθεί στον Εύοσμο στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Φέρει το όνομα του ιστορικού γυναικείου μοναστηριού Παναγία Κρεμαστή (περιοχή Ματσούκας του Πόντου), το οποίο ανήκε στην αρχαιότερη μονή του Πόντου, την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Βαζελώνα. Ο Σύλλογος, σήμερα ο παλαιότερος εν ενεργεία πολιτιστικός σύλλογος στον Εύοσμο, αφού πλησιάζει τα 39 χρόνια ζωής και δράσης, συνεχίζει να έχει ως μοναδικό και αποκλειστικό στόχο του την υλοποίηση των καταστατικών σκοπών του, δηλαδή τη διατήρηση, συνέχιση και ανάδειξη της λαογραφίας, του πολιτισμού και της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, καθώς και την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά στην τοπική κοινωνία του Ευόσμου. Με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τα παραδοσιακά δρώμενα τις εμφανίσεις των χορευτικών τμημάτων του, τις διαλέξεις και τις βιβλιοπαρουσιάσεις, με ένα πανελλήνιο συνέδριο εθνικής αυτογνωσίας, τις θεατρικές παραστάσεις, τις ανθρωπιστικές εκδηλώσεις βοήθειας και αλληλεγγύης, ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου εκπροσωπεί επάξια, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, και προβάλλει τόσο το προσφυγικό ποντιακό στοιχείο όσο και το Δήμο μας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.pontioievosmou.gr/.

 

Charalampos Toumpekis, “Steps”, 21 x 29 cm, pencil on paper, 2019 – Χαράλαμπος Τουμπέκης, «Βήματα», 21 x 29 cm, μολύβι σε χαρτί, 2019

 

Η καλλιτεχνική ομάδα Fireart

Η καλλιτεχνική ομάδα Fireart ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν παρουσία στην Ευρώπη και αλλού, και διευρύνεται διαρκώς με τη συμμετοχή εικαστικών, μουσικών, χορευτών, performers και θεωρητικών της τέχνης.
Στόχος της καλλιτεχνικής ομάδας είναι ο επαναπροσδιορισμός του χρέους μας όχι απλά απέναντι στην τέχνη, αλλά απέναντι στο πρωτότυπό της, τη ζωή. Φιλοδοξεί να αποδώσει στην τέχνη τον πραγματικό κοινωνικό ρόλο της, να επέμβει στην πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα, να δώσει διέξοδο στους δημιουργούς που προβληματίζονται, να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό και να του δείξει το δρόμο για να αλλάξει την πραγματικότητα προς όφελός του. Για να γεννήσουν οι ωδίνες «έναν νέο κόσμο, στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων»· «για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος».

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό η ομάδα συμμετέχει στη δράση «Προσφυγιά, η πληγή των λαών» σε μια φάση όξυνσης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, προκειμένου να αναδείξει το αυτονόητο δικαίωμα ανθρώπων – θυμάτων πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε άλλες χώρες. Ωστόσο οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο εάν ο κάθε λαός στη χώρα του οργανωθεί και παλέψει για την ανατροπή του συστήματος, που γεννά πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά.

Τα έργα αφορούν διαχρονικές εικόνες προσφυγιάς, στηριγμένες σε βιωματικές εμπειρίες και αφηγήσεις. Χρησιμοποιείται ένα εύρος υλικών και τεχνικών (σχέδιο, χρώμα, ψηφιακά μέσα). Στην έκθεση τα έργα παρουσιάζονται σε ψηφιακές εκτυπώσεις μεγάλων διαστάσεων.

 

Nasos Chalkidis, “Six years old boy”, 210 x 240 cm, oil and ink on canvas, 2018 – Νάσος Χαλκίδης, «Εξάχρονο παιδί», 210 x 240 cm, λάδι και μελάνι σε καμβά, 2018

 

Βιογραφικά συμμετεχόντων

Η Κατερίνα Βλαντώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στα Γιάννενα. Διδάσκει σε δομές μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων και αλλού. Ασχολείται με την παιδική ζωγραφική και τις παραδοσιακές φόρμες που φέρνουν κάτι από το παρελθόν και το μπολιάζουν στον παρόν.

Η Ανδριάννα Κουμεντάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και τα τελευταία εφτά χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης και τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τίτλο «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή». Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και σε workshops. Ασχολείται με την ψηφιακή ζωγραφική, τη βίντεο τέχνη και τις εγκαταστάσεις.

Η Χρύσα Κοφίνα γεννήθηκε στα Τρίκαλα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με ειδίκευση στη ζωγραφική και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Από το 2002 εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Νεφέλη Κυριάκου είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. το 2013. Αυτή τη στιγμή τελειώνει το μεταπτυχιακό της στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. στο τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Το επίκεντρο στη δουλειά της είναι ο άνθρωπος και χρησιμοποιεί διάφορα υλικά όπως λάδια, σπρέι, παστέλ, χαρακτική-κολάζ κλπ. Έργα της έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Βέλγιο, Ηνωμένες Πολιτείες, Βουλγαρία, Κύπρος).

Η Ευπραξία Μπαντάζου γεννήθηκε το 1993 στις Σέρρες. Είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, όπου φοίτησε παράλληλα στα εργαστήρια ζωγραφικής και χαρακτικής. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις όπως: «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση – Αντίσταση Τώρα», «Πόλεις (Α)όρατες-ακυβέρνητες-ανοχύρωτες», «Πρόσωπα 1946-1949».

Ο Χαράλαμπος Τουμπέκης ζει και εργάζεται στα Ν. Μουδανιά, ως εκπαιδευτικός. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και απόφοιτος του Εικαστικού τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Πηγή Φασλά σπούδασε ζωγραφική στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είχε την εικαστική επιμέλεια των σκηνικών στην παιδική όπερα “Τρελαντώνης” του Κ.Θ.Β.Ε. καθώς και στην παράσταση “Το ελληνικό μονόπρακτο” σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα “Γέφυρα”. Επίσης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Νάσος Χαλκίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και εργάζεται στη μέση εκπαίδευση. Έχει κάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Pigi Fasla, “Seeking home”, 16 x 25 cm, dry pastels, 2019 – Πηγή Φασλά, «Αναζητώντας την πατρίδα», 16 x 25 cm, ξηρά παστέλ, 2019

 

Για τη μεγάλη έκθεση πρωτότυπων εικαστικών έργων

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου “Παναγιά Κρεμαστή” ιδρύθηκε το 1980 από Ποντίους της β’ προσφυγικής γενιάς που είχαν εγκατασταθεί στον Εύοσμο στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Φέρει το όνομα του ιστορικού γυναικείου μοναστηριού Παναγία Κρεμαστή (περιοχή Ματσούκας του Πόντου), το οποίο ανήκε στην αρχαιότερη μονή του Πόντου, την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Βαζελώνα. Ο Σύλλογος, σήμερα ο παλαιότερος εν ενεργεία πολιτιστικός σύλλογος στον Εύοσμο, αφού πλησιάζει τα 39 χρόνια ζωής και δράσης, συνεχίζει να έχει ως μοναδικό και αποκλειστικό στόχο του την υλοποίηση των καταστατικών σκοπών του, δηλαδή τη διατήρηση, συνέχιση και ανάδειξη της λαογραφίας, του πολιτισμού και της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, καθώς και την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά στην τοπική κοινωνία του Ευόσμου. Με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τα παραδοσιακά δρώμενα τις εμφανίσεις των χορευτικών τμημάτων του, τις διαλέξεις και τις βιβλιοπαρουσιάσεις, με ένα πανελλήνιο συνέδριο εθνικής αυτογνωσίας, τις θεατρικές παραστάσεις, τις ανθρωπιστικές εκδηλώσεις βοήθειας και αλληλεγγύης, ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου εκπροσωπεί επάξια, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, και προβάλλει τόσο το προσφυγικό ποντιακό στοιχείο όσο και το Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στο σύλλογο λειτουργούν τα εξής τμήματα:
• Χορευτικά τμήματα Παιδιών, Εφήβων, Νέων και Ενηλίκων
• Τμήμα Μωμόγερων
• Πρότυπο τμήμα παιδικής ποντιακής χορωδίας
• Πρότυπο τμήμα αεροβικής γυμναστικής με ποντιακούς χορούς
• Τμήμα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου
• Τμήμα δανειστικής βιβλιοθήκης

 

Nefeli Kyriakou, “Let me come with you” (verse from the poem “Sonata of theMoonlight”), 70 x 100 cm, spray paints, oil pastels, dry pastels, pencil/ mixedtechnic, 2016 – Νεφέλη Κυριάκου, «Άφησέ με να ‘ρθω μαζί σου» (στίχος απ’ το ποίημα «Σονάτα του σεληνόφωτος»), 70 x 100 cm, σπρέυ, λαδοπαστέλ, ξηροπαστέλ,μολύβι/μεικτή τεχνική, 2016

 

Το πρόγραμμα της εικαστικής έκθεσης

 • Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, ώρα 19:00, φουαγέ δημαρχείου Θεσσαλονίκης
  Εγκαίνια της Έκθεσης
  Χαιρετισμοί από την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κερογλίδου Θεοδώρα, από εκπρόσωπο του δήμου και από εκπρόσωπο της εικαστικής ομάδας «FireArt».
  Απόδοση τραγουδιών από το εφηβικό χορευτικό του συλλόγου συνοδεία μουσικών του τμήματος εκμάθησης ποντιακής λύρας υπό τη διεύθυνση του χοροδιδασκάλου και λυράρη Θωμά Μπαϊραχτάρη.
  Σύγχρονος χορός από την χορευτική ομάδα «rednation» της σχολής χορού «prodancersstudio» της Βερονίκης Τσουγκράνη.
 • Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, ώρα 19:00, φουαγέ δημαρχείου Θεσσαλονίκης
  Βραβεύσεις των νικητών του μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής και απονομή αναμνηστικών συμμετοχής.
  Απόδοση τραγουδιών από την πρότυπη Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή».
 • Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 ημερίδα, ώρα 11:30, δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης»
  ΘΕΜΑ: «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού»
  Στην ημερίδα συμμετέχουν ο κ. Τζιάρας Κώστας, Ιστορικός, διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο κ. Χαλκίδης Νάσος, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ζωγράφος, ο κ. Ευαγγελίδης Γιώργος, Ιστορικός, εργαζόμενος στην προστασία ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων και ο κ. Τερζίδης Γιάννης, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, διαπιστευμένος δάσκαλος της Ποντιακής διαλέκτου, συγγραφέας.
 • Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 ημερίδα, ώρα 18:00, δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης»
  ΘΕΜΑ: «Καινοτόμες ιδέες για την προαγωγή της παράδοσης»
  Στην ημερίδα συμμετέχουν ο κ. Ζουρνατζίδης Νίκος, χοροδιδάσκαλος, ερευνητής παραδοσιακών χορών, διετέλεσε υπεύθυνος του ποντιακού τμήματος του χορευτικού συγκροτήματος του θεάτρου «Δόρα Στράτου», έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο: «Χορευτικές Διαδικασίες και Χοροί του Πόντου» το οποίο διδάσκονταν στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, ο κ. Μωϋσίδης Κυριάκος, σπούδασε «Οργάνωση και Διοίκηση των Επιχειρήσεων» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς, ο κ. Αμαραντίδης Γιάννης, κτηνίατρος, χορευτής, ενδυματολογικός σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «ΚΥΚΛΟΣ» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μουμουλίδης Σταύρος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, η κ. Αμοιρίδου Σοφία, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

 

Katerina Vlantoni, “Immigration”, 100 x 120 cm, acrylic paint and charcoal oncanvas, 2018 – Κατερίνα Βλαντώνη, «Προσφυγιά», 100 x 120 cm, ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά, 2018

Πληροφορίες συλλόγου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΟΣΜΟΥ
«ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ»
ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ 18β ΕΥΟΣΜΟΣ
Τ.Κ. 56224 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. 2310 775.346 – FAX 2310 770.410
e-Mail: panagia.kremasti@yahoo.gr
Skype: panagiakremasti
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.pontioievosmou.gr

 

 

 • Αρχική εικόνα:

Efpraxia Bantazou, “Untitled”, variable dimensions, digital processing and
coloring, 2019
Ευπραξία Μπαντάζου, «Άτιτλο», διαστάσεις μεταβλητές, ψηφιακή επεξεργασία
και επιχρωματισμός, 2019

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΕικαστική έκθεση με θέμα «100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Προσφυγιά η πληγή των λαών»

Related Posts