Δυσλεξία – Με μαγικές ύλες «μπρούτζο και νήμα» η Βάλια Καραπιδάκη εκθέτει στην Οικία Κατακουζηνού

32

 

Η Βάλια Καραπιδάκη εκθέτει μια σειρά κοσμημάτων της με τίτλο “Δυσλεξία” στην Οικία Κατακουζηνού. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, ώρα 12:00-15:00.

Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης

Με μαγικές ύλες «μπρούτζο και νήμα», η Βάλια Καραπιδάκη πλαστουργεί αποτροπαϊκά κοσμήματα. Χρησιμοποιώντας ποικίλες, πανάρχαιες ή επινοητικές δικές της τεχνικές, με επίπονες και χρονοβόρες διαδικασίες πλάθει όγκους και πειραματίζεται με πατίνες και υφές. Γνώστης των πρώτων υλών, έμπειρη στο σχέδιο, λάτρης των πειραματισμών, τροποποιεί και μεταπλάθει: «…διαισθάνεται ή μαντεύει το νόημα ή τον πόθο της ύλης, κάνει ένα σύνολο και υποχρεώνει τα πάντα να παίξουν το ρόλο που αρμόζει για τη δημιουργία μιας ανώτερης αρμονίας…»

Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας.

Αυτή τη φορά, η έμπνευση έρχεται από τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου.
Οι χαρακτήρες, από το Α(άλφα) μέχρι το Ω(ωμέγα), μετασχηματίζονται σε αυτόνομα έργα εφαρμοσμένης μικρογλυπτικής τέχνης, σε κοσμήματα.
Οι μορφές τους άλλοτε ενώνονται και δημιουργούν περιδέραια, άλλοτε αποσπώνται και μορφοποιούνται σε εγκαταστάσεις και άλλοτε αυτονομούνται και αποτελούν μοναδικά εικαστικά έργα.
Τα έργα της, φορείς εννοιολογικών παραπομπών, δημιουργούν ένα πολυδιάστατο πλέγμα, όπως και η ίδια η ζωή και συνδέονται μεταξύ τους μ’ ένα αδιόρατο νήμα σημασιών. Έμμεσα ή άμεσα παραπέμπουν στη δυσλεξία, τη διαφορετικότητα και όλα τα συμφραζόμενα, ανασφάλεια, φόβο, διαταραχή, ενοχή, ντροπή…
Αυτές οι νοηματοδοτήσεις ήταν και το έναυσμα να δημιουργηθεί μια εκθεσιακή ενότητα ειδικά για τον ιερό χώρο ενός ιατρείου της ψυχής, της Οικίας Κατακουζηνού. Τα εμπνευσμένα κοσμήματά της μετατρέπονται σε προστατευτικές αλυσίδες, σε λυτρωτικά παιχνίδια λέξεων, ή επιχρυσώνονται και «ως μαγικό χάπι» απαλύνουν τον ψυχικό πόνο.
Τα έργα, τρισδιάστατα μεμονωμένα ή δισδιάστατα ενσωματωμένα σε ενότητες, απέριττα ή πολυσύνθετα, χαρακτηρίζονται από την αυστηρότητα της γεωμετρίας, τη μινιμαλιστική και υψηλή αισθητική, την αριστοτεχνία του χειροποίητου και το απόλυτα προσωπικό ιδίωμα της δημιουργού.

 

 

Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου
Μουσειολόγος-Επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού.

Έχω την τύχη, ως επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού, να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους ξεχωριστούς που επιθυμούν να κατοικήσουν για ένα διάστημα σε ένα χώρο με πολλές ιστορίες. Με έκπληξη, διαπιστώνω κάθε φορά πώς η δική τους ιστορία συναντά την ιστορία των προηγούμενων ανθρώπων του σπιτιού και πως υπάρχουν πάντα με ένα σχεδόν μαγικό τρόπο, συνδέσεις μεταξύ τους.
Για αυτό και όταν συνάντησα τη Βάλια Καραπιδάκη και μου μίλησε για την πορεία της, τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική και την επιθυμία της να εκφραστεί μέσα από μια πολύ προσωπική και ιδιαίτερη τέχνη, πραγματικά συγκινήθηκα.
Σκέφτηκα αμέσως τη σχέση του Κατακουζηνού με τον Γκίκα που επίσης είχε σπουδές αρχιτεκτονικής, οι οποίες ξεκάθαρα διακρίνονται στο έργο του. Σκέφτηκα επίσης τον Στάμο Παπαδάκη που έχει σχεδιάσει το γραφείο του Κατακουζηνού και μου άρεσε η ιδέα πως μετά από πολλά χρόνια, θα ξαναμπεί στην Οικία Κατακουζηνού ένας αρχιτέκτονας-δημιουργός.
Συνομιλώντας με τη δημιουργό για τη συγκεκριμένη δουλειά, για τον φόβο της απέναντι στα γράμματα και πως τον νίκησε, αισθάνθηκα πως η έκθεσή της στο σπίτι ενός νευρολόγου-ψυχιάτρου, είναι αφάνταστα ταιριαστή με τον χώρο της Οικίας, μια που ο Κατακουζηνός ασχολήθηκε πολύ με τα σκοτάδια που βασάνιζαν πολλούς ανθρώπους και τα νίκησε.
Ας είναι λοιπόν αυτά τα υπέροχα γλυπτά των γραμμάτων της Βάλιας Καραπιδάκη, ένας μικρός φάρος στα σκοτάδια της δυσλεξίας και ένα μήνυμα ελπίδας, πως μπορεί πάντα το σκοτάδι να γίνει φως.

 

 

Βιογραφικό

Η Βάλια Καραπιδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας όπου διδάχτηκε εικαστικές τέχνες από τους Κανιάρη, Σόρογκα , Θόδωρα και διακρίθηκε με το βραβείο Καυταντζόγλου. Εξειδικεύτηκε
σε μεταπτυχιακό επίπεδο στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό.
Έχει κάνει παιδαγωγικές σπουδές και έχει διδάξει Σχέδιο, Ιστορία τέχνης και Αισθητική αγωγή σε δημόσια ΙΕΚ, πειραματικά σχολεία και σχολεία ενηλίκων Δεύτερης Ευκαιρίας.
Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την Αρχιτεκτονική, πειραματίζεται και εκφράζεται εικαστικά μέσω του κοσμήματος. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Άμστερνταμ και Κρίστιανσαντ.
Αυτή είναι η δεύτερη ατομική της έκθεση.

 

 

Πληροφορίες

ΕΝΑΡΞΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

ΔΥΣΛΕΞΙΑ

Βάλια Καραπιδάκη

Εγκαίνια:
Σάββατο 30 Μαρτίου 2019
12:00-15:00

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα 1, 15, 22 Απριλίου 2019
16:00-18:00

Δευτέρα 8 Απριλίου
14:00-16:00

Κυριακή 14 & 21 Απριλίου 2019
18:00-19:00

Τετάρτη 8, 15, 22, 29 Μαΐου 2019
16:00-18:00

Χώρος

Οικία Κατακουζηνού
Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4
5ος όροφος