23.3 C
Athens
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

“Domino” από την ομάδα Vasistas στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας («Αισχύλεια 2014»)

Τι μπορεί να συμβεί πριν από την πτώση;
Μια βουβή χορογραφία για το παρόν που μας διαφεύγει και για το αόριστο μέλλον.
Το Domino πραγματεύεται το θέμα της επιδημικής κατάρρευσης, μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που οδηγεί σε γενικευμένη κατάσταση «επείγοντος», εστιάζοντας στους επιζώντες.
Οι Vasistas δημιουργούν στη σκηνή πολλαπλές απόπειρες επαναλειτουργίας του κοινωνικού συνόλου, πριν από τη συνολική κατάρρευση. «Όταν είσαι στα σκατά ως το λαιμό, δεν μένει παρά να τραγουδάς», λέει ο Σάμουελ Μπέκετ.
Η δραματουργία βασίζεται στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Παιχνίδια σφαγής», εφαρμόζοντας στο έργο τους ιδιαίτερους αφηγηματικούς κώδικες και τη σκηνική γλώσσα που εξελίσσει η ομάδα τα τελευταία χρόνια.
Στη σκηνή εναλλάσσονται στιγμιότυπα, θραυσματικά ταμπλό ενός κόσμου όπου το τέλος πλησιάζει, όπου άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το κενό. Με τρόπο επείγοντα, παράλογο και νοσταλγικό.
Το ηχητικό και αισθητικό σύμπαν της παράστασης δημιουργείται από πρώιμες, ξεχασμένες ηχογραφήσεις του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και χορογραφίες της ίδιας εποχής. Κινητοποιούμε κάτι από το εύθραστο παρόν μας πραγματοποιώντας μια συλλογική πτώση προς τα πίσω.
Η νέα δουλειά των Vasistas εγγράφεται στο πλαίσιο μιας απλής, προκαθορισμένης κατάστασης, την κατάρρευση μιας εποχής, μιας γενιάς, ενός οικονομικού συστήματος, ενός ζώντος οργανισμού.
Η ομάδα Vasistas μετά την Αθήνα (Γαλλικό Ινστιτούτο, Σεπτέμβριος 2013) και τη Γαλλία (2014) παρουσιάζει για ένα μόνο βράδυ το Domino στο πλαίσιο των «Αισχυλείων 2014» και του θεσμού «Σύγχρονη θεατρική δραματουργία» τη Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014 στο Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας.

* Το Domino πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή των Vasistas με τα Open Latitudes (3)-european project | KOMM’N’ACT | Théâtre des Bernardines | MIRfestival | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και την υποστήριξη του OZON RAW Magazine.

* Οργάνωση παραγωγής και διάθεσης των παραστάσεων της ομάδας Vasistas στο εξωτερικό: KOMM’N’ACT

Ταυτότητα παράστασης

Domino
Vasistas
21 Ιουλίου, Αισχύλεια 2014
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Δραματουργία: Vasistas, Χριστιάνα Γαλανοπούλου
Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Κούτρα
Προσαρμογή και διδασκαλία του “Cold song”: Κορνήλιος Σελαμσής

Ερμηνεύουν:
Ευθύμης Θέου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Ελένη Βεργέτη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, και οι: Νικολέτα Ξεναρίου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ρίτα Λυτού, Βίκυ Μαραγκάκη, Νατάσα Παπανδρέου, Αναστασία Ζαγκλή, Φιντέλ Ταλαμπούκας

Ομάδα Vasistas
www.vas.eu.com
[email protected]

Ορισμένες ημερομηνίες παρουσίασης του “Domino”
Σεπτέμβριος 2013, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας
30 Ιανουαρίου 2014, Μασσαλία, Γαλλία, Φεστιβάλ Parallèle 04, KOMM’N’ACT
14 Ιουνίου 2014, Lille, Γαλλία, Latitudes Contemporaines
22 Νοεμβρίου 2014, Valenciennes, Γαλλία, Le Phenix
19 Μαΐου 2015, Lons-le Saunier, Les scènes du Jura

* Η ομάδα Vasistas ενεργοποιείται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Επιδιώκει τη συνεχή έρευνα και τον πειραματισμό ως προς τη σκηνική πράξη σε έναν άμεσο διάλογο με το παρόν.
Προτείνοντας μια δραματουργία που δεν καθορίζεται από μια λογική κειμένου ή γραμμικής ιστορίας και χρησιμοποιώντας ελάχιστα τεχνικά ή σκηνικά μέσα, η ομάδα ενορχηστρώνει “κινούμενες εικόνες” και δημιουργεί το ρυθμό της εκάστοτε ιστορίας σαν μια μουσική χορογραφία σε παρόντα χρόνο.

* Η ομάδα Vasistas σήμερα είναι οι: Αργυρώ Xιώτη, Ariane Labed, Naima Carbajal, Ευθύμης Θέου, Ελένη Βεργέτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Αντώνης Αντωνόπουλος και Ευδοξία Ανδρουλιδάκη.

* Παραγωγές της ομάδας – σε σκηνοθεσία Αργυρούς Χιώτη
Get Over It (Φαίδρες), 2005-06
Κόκκινη σκουφίτσα – εγώ και ο λύκος μου, 2007-08
Silence, 2008-09
Phobia: ένα θέαμα, 2010
Control freak, performance, 2010
Spectacle: 2011

* Άλλες συνεργασίες:
Φάουστ του Γκαίτε (Εθνικό Θέατρο) σε συλλογική σκηνοθεσία των Blitz, Α.Ξάφη, Γ.Γάλλο, Β. Μαυρογεωργίου, Α. Χιώτη (2008-09).
Κασσάνδρα του Benedetto Marcello (καντάτα) σε συνεργασία με το ensemble Latinitas Nostra και την εταιρεία παραγωγής Phormigx (Σεπτέμβριος 2009).
In situ performance “Η αρπαγή” στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα στο πλαίσιο της έκθεσης του Στέφανου Τσιβόπουλου The Future starts here (Σεπτέμβριος 2012).

Πληροφορίες

Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας
Aνοιχτό Θέατρο
Τηλ. 210-5565613-607 | 210-5537100
Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014 στις 21:00
Διάρκεια παράστασης:
60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: Κάρτα 10 ευρώ για όλες τις παραστάσεις της «Σύγχρονης θεατρικής δημιουργίας» 12-29 Ιουλίου.
Έκδοση εισιτηρίων στο Διαδίκτυο
http://www.viva.gr

Πρόσβαση

Το Παλαιό Ελαιουργείο βρίσκεται στην παραλία της Ελευσίνας και η είσοδος στο χώρο γίνεται από τον πεζόδρομο της οδού Κανελλοπούλου.
Με λεωφορείο
Στάση “Τέρμα” (Αρ. Γραμμής 845 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Θηβών, 871 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Λ. Σχιστού, A16, B16 Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα μέσω Ιεράς Οδού)
www.oasa.gr
Υπεραστικό Λεωφορείο ΜΕΓΑΡΩΝ, κάθε μισή ώρα έξω από σταθμό Θησείου. (Περνάει μέσα απ’ την Ελευσίνα, μισή ώρα περίπου διαδρομή)

Με προαστιακό
Αποβίβαση Σταθμός Μαγούλας και μετά παίρνετε τα λεωφορεία Αρ. Γραμμής 879 ή 863 (Νοσοκομείο – Ελευσίνα). www.trainose.com

* Φωτογραφίες: Agnès Mellon/Komm’n’act

* Facebook page
https://www.facebook.com/vasistas

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -