33.5 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας συμβάλλοντας στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, στις 21 Μαρτίου 2021, εγκαινιάζει σειρά δράσεων κάτω από τη θεματική: «Η Ταυτότητα ως Επιθυμία»

Θέλοντας το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα, τη στιγμή που η απουσία φυσικής παρουσίας λόγω Πανδημίας πλήττει το χώρο του Θεάτρου, μετατρέπει αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε μία ευκαιρία συνάντησης και προβληματισμού, στη νέα «πατρίδα», στο Διαδίκτυο, με ενδιαφέροντες ανθρώπους του Θεάτρου, της Φιλοσοφίας, της Επιστήμης, που ίσως σε μία διαφορετική συνθήκη, δεν θα ήταν δυνατόν να βρεθούν όλοι μαζί.

 

Οι διοργανωτές τονίζουν τα εξής:

«Ακολουθώντας την πορεία που ακολούθησε και η Ελληνική Επανάσταση, δηλαδή ανιχνεύοντας το αποτύπωμα της Ελλάδας και της Ελληνικότητας έξω από την Ελλάδα, σε δημιουργούς από το εξωτερικό, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κέρκυρας, Βαρβάρα Δούκα, συνομιλεί με διακεκριμένους ανθρώπους του θεάτρου, στην πρώτη διαδικτυακή κουβέντα/στρογγυλό τραπέζι με θέμα:

 

«Vice versa: Επιθυμία για μια νέα οικουμενική ταυτότητα»
την Κυριακή 21η Μαρτίου 2021 – Ώρα: 6μμ

 

Σε αυτήν την τόσο σημαντική συνομιλία συμμετέχουν:

-Ο ριζοσπαστικός Milo Rau.
-Οι πρωτοπόροι Massimo Furlan και Claire de Ribaupierre, διάσημοι σε όλον τον κόσμο για τις site-specific παραστάσεις τους.
-Ο Leo Moreira, το νέο «τρομερό παιδί» του παγκόσμιου θεάτρου από τη Βραζιλία, που η Αθήνα ακόμα θυμάται την απροσδόκητη «Οδύσσεια» του, και
-Ο Darko Lukic, σημαντικός δραματουργός και θεωρητικός από την Κροατία.
-Ο Γάλλος –Αλγερινής καταγωγής σκηνοθέτης και χορογράφος Abou Lagraa, ιδρυτής της ομάδας La Baraca.

Για πρώτη φορά συναντιούνται όλοι μαζί και κάθονται σε ένα στρογγυλό τραπέζι.

Με κείμενα που γράφτηκαν ειδικά για το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και το συγκεκριμένο project παρεμβαίνουν:

-Ο εμβληματικός Βρετανός συγγραφέας Howard Barker
-Και ο δραματουργός και συγγραφέας Pablo Gisbert συνιδρυτής της ομάδας «El Conde de Torrefiel», από την Ισπανία.

 

***

 

 

Οι συγκεκριμένοι δημιουργοί και άνθρωποι του θεάτρου, έχουν συμβάλει με το έργο τους σε θέματα εθνικής ταυτότητας, στον προβληματισμό του τι είναι Ελλάδα και Ευρώπη και ευρωπαϊκά/ανθρωπιστικά κεκτημένα.
Σε έναν κόσμο που καταλήγει όλο και περισσότερο εξω-ανθρώπινος, επιλέχτηκαν για να συζητήσουν τη σχέση κέντρου-περιφέρειας στο «Παγκόσμιο Χωριό», τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας ‘σύνορα’, όταν μιλάμε για μια παγκόσμια Πανδημία, το ρόλο του θεάτρου προς έναν κόσμο συμπερίληψης και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Όλοι μαζί θα προσθέσουν τον προβληματισμό τους πάνω στα θέματα

-Ιδανικό Κράτος, Ιδανικό συναίσθημα, Ιδανικός τόπος, Ιδανικός θάνατος, Ιδανική Πατρίδα.

 

***

 

Συντονισμός Διαδικτυακής Συζήτησης: Ελένη Ρήγα
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα μεταδοθεί απευθείας στη σελίδα του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας στο FaceBook

https://www.facebook.com/dipethek

 

***

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακές προβολές έργων των Milo Rau, Leo Moreira, Massimo Furlan και Abou Lagraa, το τριήμερο 19 -21 Μαρτίου.

Για τις προβολές του τριημέρου 19 -21 Μαρτίου θα δημοσιευτούν ειδικά links στο FB page και στον ιστότοπο του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας.

 

***

 

H συμμετοχή και η συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή ιδρυτή της Γαλλικής πολυεθνικής ομάδας La Baraka και του χορογραφικού Κέντρου La Chappelle, γίνεται με την συνεργασία της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας που τον εκπροσωπεί.

 

Επιμέλεια/Συντονισμός Project: Αγγελική Πούλου
•Sound editing – Τεχνική Υποστήριξη: Βαγγέλης Πανδής
•Μεταφράσεις: Ιφιγένεια Ντούμη και Στάθης Παρασκευόπουλος
•Voice over: Στάθης Παρασκευόπουλος

 

***

 

Για μια πιο αναλυτική επισκόπηση του έργου των σημαντικών καλεσμένων του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας:

•Milo Rau http://international-institute.de/en/about-iipm-2/

•Massimo Furlan https://www.massimofurlan.com/en/presentation/

•Leo Moreira http://www.ciahiato.com.br/companhia-direcao_en.html

•Αbou Lagraa https://www.aboulagraa.fr/la-compagnie

•Darko Lukic https://www.adesteplus.eu/lisbon-summer-school/darko-lukic/

•Howard Barker http://www.howardbarker.co.uk/

•El Conde de Torrefiel http://www.elcondedetorrefiel.com/

 

***

 

 

 

Λίγα Λόγια για τις γενικότερες δράσεις:

 

Επτάνησα: Η Ταυτότητα ως Επιθυμία/ Η Επιθυμία της Ταυτότητας

H Ελληνική Ταυτότητα λειτουργεί ως ‘επιθυμία’ ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή προέλευσης, φωτίζοντας τις κινητήριες δυνάμεις που οδηγούν σε μία αληθινή Επανάσταση, ατομική ή συλλογική, σε έναν «Ου –Τόπο», μία ιδανική ουτοπία.
Η Κέρκυρα, και γενικότερα τα «Επτάνησα», τα οποία απέκρουσαν την τουρκική κατοχή αλλά υπήρξαν πύλη εισόδου ιδεών και ανθρώπων που στήριξαν την ελληνική επανάσταση, γνωρίζουν καλά τι σημαίνει ‘Επιθυμία’ για μια Πατρίδα. Γνωρίζουν επίσης τι μπορεί να αποτελέσει το ιδεώδες για το οποίο κάποιος μπορεί να πολεμήσει, να φτάσει μέχρι την άλλη άκρη της γης, αλλά και ως και την πιο βαθιά άκρη του εαυτού του, για να νιώσει ότι ανήκει κάπου, ότι έχει κάποια ταυτότητα, η οποία του επιτρέπει να δημιουργεί και να εξελίσσεται.
«Σκάβοντας σε βάθος την ταυτότητα, αναδεικνύεις τη στάση σου», λέει ο Λευκάδιος Χερν, μορφή ‘παγκόσμιας ψυχής’, ο οποίος αναζητώντας μια Ελλάδα που δε γνώρισε ποτέ, έφτασε μέχρι την Ιαπωνία, έχοντας τα Επτάνησα στην καρδιά του.
Αυτήν την Ελλάδα θέλουμε να αναζητήσουμε και εμείς, μέσα από προσωπικότητες που έδρασαν σε αυτόν τον τόπο, αλλά και σε όλο τον κόσμο, μέσα από κείμενα και ιδέες που φώτισαν ψυχές, αλλά και μέσα από ιδεώδη που παραμένουν ακόμα κινητήριος δύναμη για δημιουργία και επιθυμία για δράση.

 

***

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: [email protected]

και

[email protected]

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -