33.3 C
Athens
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Δήμος Αβδελιώδης: «Οι άνθρωποι θέλουν επιβεβαίωση μέσα από τον σεβασμό και την αποδοχή των άλλων»

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Έχει ένα μοναδικό χάρισμα ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης: Μπορεί και προσαρμόζεται σε κάθε χώρο, είτε είναι μικρός, είτε μεγάλος. Είτε είναι μια τεράστια πλατεία, είτε μια οθόνη τηλεόρασης.

-Θαύμασα τη δουλειά του όταν είδα να παρουσιάζει την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου.

-Με μάγεψε στο ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά όπου «έστησε» την πρωτότυπη παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος Νικάει τον Δράκο».

-Με εντυπωσίασε με «Το Μυρολόγι της Φώκιας» και «Το Καμίνι» στο κουκλίστικο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

-Με συγκίνησε στο Θέατρο «Άννα Συνοδινού», στον Βύρωνα με το έργο του Γεωργίου Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον».

-Με καθήλωσε όταν στον ιδιαίτερο χώρο του Vault παρουσίασε «Το Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού.

Αυτές οι παραστάσεις είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της αγάπης που δείχνει ο Αβδελιώδης σε κάθε τι με το οποίο καταπιάνεται.

Τώρα σειρά έχει η παρουσίαση της δουλειάς του «Όνειρο στο κύμα» και το «Έρως, Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που θα παρουσιαστεί on demand από τη μικρή οθόνη της τηλεόρασης, του tablet και του υπολογιστή…
Γι αυτό είπα στην αρχή ότι ο σκηνοθέτης προσαρμόζεται σε κάθε σκηνικό χώρο επειδή εφηύρε μια καινούργια γλώσσα, την «λογική – μουσική μέθοδο», που είναι πιστή στη φύση του θεατρικού μέσου, καθώς καταγράφει την ποίηση σαν μια αντανάκλαση και τη ζωή σαν ένα όνειρο.

 

***

 

Η Ειρήνη Αϊβαλιώτου έγραψε στον πρόλογο της συνέντευξης που της έδωσε για το Catisart.gr ο σκηνοθέτης ότι: «Ο Δήμος Αβδελιώδης, είναι ένας άνθρωπος με βαθιά συγκρότηση, αξίες και ιδεώδη. Ένας καλλιτέχνης – φιλόσοφος και ποιητής, που μας έχει δώσει άριστα δείγματα γραφής έως τώρα και αφήνει ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Είναι μια ψυχή ευαίσθητη, λεπτή, ευσυγκίνητη, ανοιχτή στο καλό και το ωραίο, ικανή για αυθόρμητη αισθητική εμπειρία. Ο Αβδελιώδης είναι ένας αυστηρός και ασυμβίβαστος δημιουργός που μας χαρίζει ξεχωριστές αναγνώσεις στα έργα με τα οποία καταπιάνεται».

 

***

 

Μιλώντας με τον σκηνοθέτη – με αφορμή την παράσταση «Όνειρο στο κύμα» και το «Έρως, Ήρως» – μου περιέγραψε την άποψή του για την αναζήτησή του στα έργα του Παπαδιαμάντη, του Βιζυηνού και του Θεάτρου Σκιών. Ανέλυσε τον ερωτικό χαρακτήρα στη λογοτεχνία του Παπαδιαμάντη. Παρουσίασε τα κοινά σημεία της σύγχρονης πραγματικότητας με το έργο του Παπαδιαμάντη, ενώ τέλος τόνισε ότι μπορεί να νικηθεί το 2021 ο «Καταραμένος Δράκος».

 

***

«Υπάρχει πλήθος ανθρώπων που περιφρονούν τον φόβο κάνοντας καθημερινά και αθόρυβα την αγάπη τους πράξη και σώζοντας μιαν ανθρώπινη ζωή».

 

Ας δούμε όμως τη συνέντευξη…

 

***

 

-Παπαδιαμάντης, Βιζυηνός, Ποιος είναι ο στόχος αυτή της αναζήτησης; Ποιο το όφελος;

 

*Ο Οδυσσέας Ελύτης έχει γράψει την φράση: Όπου και να σας βρίσκει το κακό αδελφοί, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Ο Παπαδιαμάντης όπως κι ο Βιζυηνός είναι διαρκώς επίκαιροι, γιατί το έργο τους εξακολουθεί να είναι απολαυστικό και θεραπευτικό της ανθρώπινης ψυχής, ενάντια στο κακό που είναι ο φόβος ως έλλειψη της αγάπης.
Ενώ οι επιστήμες όπως η φυσική και η ιατρική εξελίσσονται διαρκώς, τα σπουδαία έργα της λογοτεχνίας παραμένουν σταθερές αξίες στο πέρασμα του χρόνου, επειδή αφορούν τον εσωτερικό μας κόσμο και εμπεριέχουν αλήθειες που καλλιεργούνε το πνεύμα και μας απαλλάσσουν από τους φόβους που δημιουργεί η σύγχυση, η αμφιβολία και η βία.
Οι αλήθειες αυτές λειτουργούν σαν βαρόμετρο και πυξίδα ψυχής για να μην χάνουμε τον ενθουσιασμό και τον σεβασμό για τον εαυτό μας τους και για τους άλλους.

 

***

 

-Στο «Όνειρο στο Κύμα και Έρως Ήρως» υπάρχουν αντιστοιχίες;

 

*Ένωσα αυτά τα δύο διηγήματα σε μία παράσταση, γιατί είναι σαν μια συνέχεια και εξέλιξη του ανομολόγητου αλλά κι ανέφικτου έρωτα του Παπαδιαμάντη για την ξαδέρφη του Μαχούλα.

Η παράσταση αναδεικνύει ανάγλυφα και ρεαλιστικά τα αισθήματα που βίωσε ο Παπαδιαμάντης ως μέθεξη, δέος, πάθος, συντριβή αλλά και μεγαλείο ψυχής, μέσα από την εξαιρετική ερμηνεία του ηθοποιού μου Θεμιστοκλή Καρποδίνη. Πολλοί από τους θεατές μας που δεν γνωρίζουν τις παραστάσεις μου, έχουν ξαφνιαστεί ανακαλύπτοντας έναν νέο έντεχνο τρόπο θεάτρου και έναν ζωντανό και επίκαιρο Παπαδιαμάντη.

 

***

 

– Ο ερωτικός χαρακτήρας στη λογοτεχνία του Παπαδιαμάντη συγκινεί τον σημερινό θεατή – αναγνώστη;

 

*Βέβαια τον συγκινεί γιατί το ερωτικό αίσθημα είναι οικείο σε όλους μας, και ο θεατής-ακροατής του έργου γοητεύεται με την λογική εξέλιξη της δράσης και της αφήγησης ταυτιζόμενος και συμπάσχοντας με τον ήρωα και οδηγούμενος μαζί του στην κάθαρση.

 

***

 

-Η σύγχρονη πραγματικότητα έχει κοινά σημεία με το έργο του Παπαδιαμάντη;

 

*Βεβαίως. Σε οποιαδήποτε πραγματικότητα είτε τώρα είτε στο μέλλον οι άνθρωποι θα νοιώθουν την ανάγκη να έχουν την ηθική επιβεβαίωση των πράξεών τους μέσα από τον σεβασμό και την αποδοχή των άλλων.

 

***

 

-Υπάρχει σήμερα Μεγαλέξανδρος για να νικήσει τον καταραμένο Δράκο;

 

*Ο Μεγαλέξανδρος στο ομώνυμο θεατρικό μου έργο, νικάει τον Δράκο που συμβολίζει τον Φόβο, όχι γιατί είναι φύσει θαρραλέος κι έχει γενναιότητα, αλλά γίνεται γενναίος επειδή αγαπά αληθινά κάτι, κι αυτό μέσα στο έργο είναι το άλογό του. Υπάρχει πλήθος τέτοιων ανώνυμων και επώνυμων ανθρώπων ανάμεσά μας που περιφρονούνε τον φόβο κάνοντας καθημερινά και αθόρυβα την αγάπη τους πράξη, σώζοντας μιαν ανθρώπινη ζωή είτε στο σπίτι είτε στον δρόμο ή στο νοσοκομείο, ή ανακουφίζοντας ανθρώπους από τον ψυχικό πόνο που βίωσαν επώδυνα μόνοι τους από αρρωστημένες ανθρώπινες πράξεις και συμπεριφορές.

 

***

 

-Κύριε Αβδελιώδη σας ευχαριστώ γι αυτή τη συζήτηση

 

*Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

 

***

 

Η παράσταση «Όνειρο στο κύμα – Έρως Ήρως», βασίζεται στα ομώνυμα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η διδασκαλία ερμηνείας και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Δήμο Αβδελιώδη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Θεμιστοκλής Καρποδίνης και Γιάννης Κολόι.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»:

 

Παράταση: Ένα «Όνειρο» κι ένας «Έρως» του Παπαδιαμάντη με τη ματιά του Δήμου Αβδελιώδη

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -