8.9 C
Athens
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Παράταση: Ένα «Όνειρο» κι ένας «Έρως» του Παπαδιαμάντη με τη ματιά του Δήμου Αβδελιώδη

Ο Δήμος Αβδελιώδης, μια ψυχή ευαίσθητη, λεπτή, ευσυγκίνητη, ανοιχτή στο καλό και το ωραίο, ικανή για αυθόρμητη αισθητική εμπειρία, αλλά κι ένας αυστηρός και ασυμβίβαστος δημιουργός, μας χαρίζει άλλη μια ξεχωριστή ανάγνωση στο έργου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Πρώτα «Το μυρολόγι της φώκιας» και «Το καμίνι». Ακολούθησε η «Νοσταλγός». Τώρα σειρά έχει το «Όνειρο στο κύμα» και το «Έρως, Ήρως».
Ο σκηνοθέτης εφηύρε μια καινούργια γλώσσα, που την ονομάζει «λογική – μουσική μέθοδο», που είναι πιστή στη φύση του θεατρικού μέσου, καθώς καταγράφει την ποίηση σαν μια αντανάκλαση και τη ζωή σαν ένα όνειρο.
Η παράσταση «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως», βασίζεται στα ομώνυμα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η διδασκαλία ερμηνείας και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Δήμο Αβδελιώδη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Θεμιστοκλής Καρποδίνης και Γιάννης Κολόι.

 

Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης.

***

Λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού παρατείνονται οι προβολές της παράστασης έως και την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.

***

Η κινηματογράφηση έγινε παρουσία κοινού προ covid. Πρόκειται για μια ερμηνεία μιάμισης ώρας, που – όπως λέει ο σκηνοθέτης: «Δικαιώνει το εγχείρημα την κάθε στιγμή λεκτικής ερμηνείας έως την λυτρωτική κορύφωση του τέλους και είναι βάλσαμο και θεραπεία ψυχής»…

***

Κάνοντας σκηνοθετική προσέγγιση και σύντομη περιγραφή του έργου ο Δήμος Αβδελιώδης λέει:
«Με τα δύο αυτά διηγήματα ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αποδίδει συναρπαστικά δύο όψεις του Έρωτα. Στο πρώτο, μας μεταφέρει σ’ ένα νυκτερινό, καλοκαιρινό τοπίο, όπου αντικρίζει με δέος την ομορφιά της νεαρής συνομήλικής του Μοσχούλας, καθώς εκείνη κολυμπώντας αναδύεται γυμνή μέσα απ’ τη φωσφορίζουσα θάλασσα στο φως της Σελήνης. Όταν κινδυνεύει αίφνης να πνιγεί, εκείνος βουτά και την σώζει μεταφέροντάς την στην ακρογιαλιά. Ο κρυφός έρωτάς του για κείνη παραμένει πλατωνικός και αθώος. Η ευχαρίστηση ότι της έσωσε τη ζωή αποκτά μεγαλύτερη αξία από την ερωτική επιθυμία».

***

«Στο δεύτερο διήγημα, που θα μπορούσε να ήταν η φυσική εξέλιξη της προηγούμενης ιστορίας, ο έρωτας του νεαρού Γιωργή γίνεται πάθος, όταν κινδυνεύει να χάσει για πάντα την αγαπημένη του από έναν πολύ μεγαλύτερό του και ευκατάστατο Άνδρα, που έρχεται αιφνιδίως να την ζητήσει σε γάμο και να την παντρευτεί την ίδια μέρα. Η ταραγμένη σκέψη του Γιωργή σχεδιάζει να πνίξει τον Γαμβρό και την Μητέρα της αγαπημένης του την ώρα που τους μεταφέρει με την βάρκα του. Την ύστατη όμως στιγμή παραιτείται από το πάθος. Κάνει μιαν υπέρβαση και γίνεται ήρωας για τον έρωτά του».

 

***

 

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως»

Δραματουργία / Διδασκαλία Ερμηνείας / Σκηνική Όψη / Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Claude Debussy, «La mer»
Ερμηνεύουν: Θεμιστοκλής Καρποδίνης
Σκιά Μεγαλοδικηγόρου: Γιάννης Κολόι
Παραγωγή: Δήμος Αβδελιώδης

Προβολές έως την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Αγορά εισιτηρίων:

 

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -