21.4 C
Athens
Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Δημιουργικό παιχνίδι σε παραλιακή ΑΚΤΙΝΑ* δράσης

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχυλείων 2012, η πρωτοβουλία ΑΚΤΙΝΑ* υλοποιεί τον πρώτο αυτόνομο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων και άλλων συσκευών. Το έργο βρίσκεται στο χώρο υποδοχής του φεστιβάλ, στο Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία Ελευσίνας, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα φόρτισης των ηλεκτρονικών συσκευών τους (κινητά τηλέφωνα, Η/Υ κ.ά.) πριν και μετά τις εκδηλώσεις, αλλά και την ευκαιρία δοκιμαστικής βόλτας με ηλεκτρικό ποδήλατο. Ο σταθμός επεκτείνει το χώρο καθιστικού του υπαίθριου φουαγιέ του φεστιβάλ και δεν επιβαρύνει τις εγκαταστάσεις του, αφού είναι εξ ολοκλήρου αυτόνομος, λειτουργώντας αποκλειστικά με την ενέργεια που ο ίδιος παράγει από τον ήλιο.
Οι δημιουργοί του έργου -οι ομάδες του city index και της energize– διοργανώνουν με τη βοήθεια ειδικών συνεργατών, ένα πρόγραμμα για παιδιά. Στόχος είναι η ενημέρωση και η δημιουργική ενασχόληση των παιδιών με τα δύο κεντρικά ζητήματα που θέτει η ΑΚΤΙΝΑ*: Πρώτον, η οικολογική μετακίνηση στην πόλη με μέσα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως το ποδήλατο και δεύτερον η παραγωγή και η κατανάλωση μη ρυπογόνας, πράσινης ενέργειας από τον ήλιο.
Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δραστηριότητα του προγράμματος, η οποία θα είναι ανοιχτή στο παιδικό κοινό (ηλικίες: 5-9 ετών) και θα περιλαμβάνει πρωτότυπη αφήγηση και στη συνέχεια δημιουργικό παιχνίδι στο χώρο του σταθμού ΑΚΤΙΝΑ*. Την εβδομάδα που ακολουθεί το πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τάξεις δημοτικών σχολείων, κατά τις πρωινές ώρες.

ΑΚΤΙΝΑ* 

Η ΑΚΤΙΝΑ* αποτελεί τη δημιουργική συνάντηση των ομάδων city index και energize, οι οποίες ξανασκέφτονται τον τρόπο που κατοικούμε και κινούμαστε στη σύγχρονη πόλη. Στην πρώτη τους αυτή συνεργασία, σχεδιάζουν ένα δίκτυο κοινόχρηστων και ενεργειακά αυτόνομων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων και άλλων συσκευών. Οι σταθμοί απλώνονται στην πόλη για να την εξοπλίσουν με μονάδες παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των σύγχρονων κατοίκων, που επιθυμούν οι δραστηριότητές τους να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Το project παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχυλείων της Ελευσίνας έως τις 14 Οκτωβρίου του 2012, με μία ενεργειακά αυτόνομη κατασκευή μικρής κλίμακας, που εξασφαλίζει ηλεκτρική ενέργεια στους χρήστες της και συλλειτουργεί με το φεστιβάλ. Οι ομάδες πρότειναν την πρώτη πιλοτική εφαρμογή, σε μια πόλη που είναι παραδοσιακά «πόλη με ποδήλατο» και στην οποία τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιείται μια συντονισμένη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της καθημερινής ζωής σε πολλαπλά επίπεδα (περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, κοινωνικό). Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΑΚΤΙΝΑ* υποστηρίζεται θερμά από την τοπική αυτοδιοίκηση και φιλοξενείται στο σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης, δίνοντας τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με την ιδέα μιας «αστικής πρίζας».
Το έργο τοποθετείται στην είσοδο του κύριου χώρου διεξαγωγής του φεστιβάλ Αισχυλείων (Παλαιό Ελαιουργείο, παραλία Ελευσίνας). Η δομή του είναι «ανοιχτή» και ευέλικτη, επιτρέποντας στους χρήστες να την επηρεάσουν, να τη μεταβάλουν, εντέλει να την οικειοποιηθούν. Εκτός από τη δυνατότητα φόρτισης και στάθμευσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, προσφέρει χώρο καθιστικού για ανάπαυση και αναμονή των επισκεπτών πριν και μετά τις εκδηλώσεις, σημείο ενημέρωσης και ασύρματης σύνδεσης στο Διαδίκτυο, καθώς και δυνατότητα φόρτισης προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, Η/Υ). Για την ηλεκτροδότησή του, ο σταθμός χρησιμοποιεί την ενέργεια που ο ίδιος παράγει μέσω του ήλιου, παραμένοντας εξ ολοκλήρου αυτόνομος και χωρίς να επιβαρύνει τις υπάρχουσες υποδομές.
Η αρχιτεκτονική μορφή του σταθμού σχεδιάστηκε με σκοπό να συνομιλεί με το συγκεκριμένο χώρο, τις δραστηριότητες και τις ανάγκες του φεστιβάλ. Σκοπίμως, λαμβάνει χαρακτηριστικά μεταβλητότητας και ευελιξίας, προκειμένου να μπορεί, κάθε φορά, να ανταποκρίνεται στις χωρικές απαιτήσεις των δρώμενων και των επισκεπτών – χρηστών. Το γεγονός ότι η μορφή του μπορεί να μεταβάλλεται από τους χρήστες, για να εξυπηρετεί διαφορετικά σενάρια χρήσης, προκρίνει μια ευρύτερη έννοια συνεργατικής παραγωγής του δομημένου χώρου, μια ερευνητική κατεύθυνση στην οποία εστιάζει ιδιαιτέρως η ομάδα μελέτης. Η μορφή και ο τρόπος λειτουργίας του σταθμού καταδεικνύουν αυτή την πειραματική διερεύνηση εμπλοκής των χρηστών στη διαμόρφωση του αρχιτεκτονικού αποτελέσματος. Πρόκειται για μια πρόθεση, που μοιάζει να βαδίζει προς τη συμμετοχική παραγωγή του κτισμένου περιβάλλοντος και ένα διαρκή επαναπροσδιορισμό του χώρου, που αντί να παραμένει αμετάβλητος, μπορεί να καθορίζεται από τις εκάστοτε συνθήκες και επιθυμίες των χρηστών του.
Η προοπτική της πρωτοβουλίας ΑΚΤΙΝΑ* είναι η εν δυνάμει επέκτασή της στον ευρύτερο αστικό ιστό της Ελευσίνας και άλλων πόλεων, δηλαδή η δημιουργία δικτύου αυτόνομα ηλεκτροδοτούμενων σταθμών. Παράγοντες όπως η τοπογραφία της χώρας, που δεν ενθαρρύνει τη χρήση του συμβατικού ποδηλάτου, καθώς και η μεγάλη ηλιοφάνεια, προκρίνουν έργα όπως η ΑΚΤΙΝΑ* ως ιδανικές λύσεις για το ελληνικό παράδειγμα. Έτσι, προκύπτει σταδιακά, η δυνατότητα επέκτασης εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημόσιου χαρακτήρα, που κατανέμονται στον αστικό ιστό για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης κατοίκησης και αστικής αειφορίας για όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

* Το project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας και λοιπών χορηγών και υποστηρικτών.

Η ομάδα

* CITY INDEX (Έλενα Αντωνοπούλου, Όλγα Λινάρδου, Ευτυχία Παπαθανασίου, Φωτεινή Σετάκη, Τίνα Τζόκα). Η ομάδα αρχιτεκτόνων CITY INDEX (www.cityindexlab.com) ιδρύθηκε το 2006 και από τότε ασχολείται με την αρχιτεκτονική, την πόλη και τις νέες τεχνολογίες. Οι δραστηριότητές της εστιάζουν στην ενεργοποίηση σημείων του δημόσιου χώρου και ανενεργών κελυφών. Η ομάδα έχει διοργανώσει εκθέσεις, διαλέξεις και εργαστήρια, ενώ έργο της έχει παρουσιαστεί στην 6η Μπιενάλλε νέων αρχιτεκτόνων της Αθήνας. Το 2007 διοργάνωσε το πανευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό συνέδριο EASA007, επίσης στην Ελευσίνα.

* ENERGIZE (Γιώργος Καρατζάς, Γιώργος Μοναχολιάς). Η εταιρεία ENERGIZE (www.energize.gr) ιδρύθηκε το 2010 και δραστηριοποιείται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Βασικός της στόχος της είναι η διερεύνηση της δυνατότητας εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέραν των διαδεδομένων ιδιόκτητων μονάδων, που κατανέμονται στο δημόσιο χώρο της πόλης, για να εξυπηρετούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Συντελεστές 

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Έλενα Αντωνοπούλου, Φωτεινή Σετάκη, Τίνα Τζόκα, Ειρήνη Βουλιουρή, Μαρίζα Παπαευγενίου
Μελέτη – Εφαρμογή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης: Γιώργος Καρατζάς, Γιώργος Μοναχολιάς, Bruce L. Davis
Στατική Μελέτη: Στέλιος Πλέτσης, Στέφανος Τσιμπουράκης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Ντόβρος
Προγραμματισμός: Δήμος Καπετανέλης
Video teaser: Χάρης Κρεκουκιώτης

* Έως 14.10.2012, στην παραλία της Ελευσίνας.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
703ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art