Στη Δήλο: «Εξαγωγή – Έξοδος». Ορατόριο για ελπίδα και καρτερία»

33

Ένα πρωτότυπο θεατρικό εγχείρημα αφιερωμένο στην έξοδο του ανθρώπου προς το φως, την πάλη με τις δυσκολίες του βίου, την ομορφιά και την αγάπη, σαν μία μουσική ανθρώπινου βηματισμού παρουσιάζεται στον άδειο χώρο της Δήλου.
Τίτλος της παράστασης: «Εξαγωγή – Έξοδος. Ένα θεατρικό ορατόριο για την ελπίδα και την καρτερία». Θα παρουσιαστεί στον ιερό τόπο της Δήλου στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη σύμπραξη του Θεάτρου Σημείο.
Η Δήλος, η πανίερη νήσος, χώρος φωτεινός και ιερός, ένας τόπος εκκρεμής, υποδέχεται όπως αιώνες πριν, την συνομιλία πολιτισμών, ελληνικού, ιουδαϊκού, χριστιανικού και πολλών άλλων, σε μια πρωτότυπη σύμπραξη και συνομιλία, μουσικής και κειμένων.
Η Δήλος είναι μία ουτοπία που όμως υπήρξε, ένα ιερό νησί των αρχαίων, ακατοίκητο σήμερα και μαγικό, μία ουτοπία πλέον σήμερα σε ένα ανθρώπινο μουσείο .
Μέσα στα σπίτια ιστορίας της Δήλου, όπου ο κόσμος πέτρωσε, μέσα στις ρωγμές- ουλές της ιστορίας, επτά καθημερινοί, απλοί, διπλανοί μας άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του βίου. Έρχονται σαν διαψάλματα και επανέρχονται και μας διηγούνται ιστορίες προσωπικής απώλειας και θάρρους.
Η πορεία τους προς το Φως της Εξόδου με κυριολεκτικό και άλλοτε συμβολικό τρόπο, σημαίνει την πάλη και την Καρτερία του βίου. Απέναντι στη σκληρότητα των ημερών, της πανδημίας, μέσα στην σιωπή της απώλειας ανθρώπινων ζωών σε απόλυτη μοναξιά , προτείνουμε την Ελπίδα και την Καρτερία, την ανοχή και την αντοχή.
Η παράσταση στηρίζεται στα εκτενέστερα σωζόμενα σπαράγματα αρχαίας τραγωδίας, από την τραγωδία με τίτλο Εξαγωγή – Έξοδος γραμμένη από τον Εζεκιήλ, και την συνομιλία τους με την σύγχρονη Έξοδο από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Εξαγωγή – Έξοδος», ένα θεατρικό ορατόριο για την ελπίδα και την καρτερία»
Σκηνοθεσία- Δραματουργία: Νίκος Διαμαντής
Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος
Πρωτότυπα κείμενα: Χρήστος Χρυσόπουλος
Με ευχαριστίες στον Σταύρο Ζουμπουλάκη και την Κατερίνα Μάτσα
Σκηνικά – κοστούμια: Άση Δημητρουλοπούλου
Μουσική: Νίκος Βασιλείου
Κίνηση: Κωνσταντίνος Μίχος
Φωτογραφίες και βίντεο: Σταύρος Χαμπάκης
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης
Πρόγραμμα – αφίσα: Βάσω Αβραμοπούλου
Εικαστικοί: Θανάσης Μακρής, Κώστας Ζαφειρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Παπουτσή
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Με τον Δημήτρη Καταλειφό
Ερμηνεύουν επίσης: Ανδρέας Κολίσογλου, Ιωάννα Μακρή, Λητώ Μεσσήνη, Δανάη Μπερή, Δανάη Παπουτσή, Όμηρος Πουλάκης, Κωνσταντίνος Μίχος, Βαγγέλης Ρόκκος, Τζένη Σκαρλάτου.
Μουσικός επί σκηνής (λύρα): Ασπασία Ανωγιατή
***
Με την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας
«Εξαγωγή – Έξοδος, ένα θεατρικό ορατόριο για την ελπίδα και την καρτερία»
Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021
Στο πλαίσιο του θεσμού: «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού
Με τη σύμπραξη του Θεάτρου Σημείο.