34.8 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: μπροστά σε μια διπλή μάχη

Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι δεκαοκτώ κατηγορούμενοι για το έγκλημα ξεκίνησαν πριν από δύο μέρες να απολογούνται ενώπιον του δικαστηρίου που, από το 2015, εξετάζει τη δράση της Χρυσής Αυγής, ώστε να αποφανθεί αν λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση. Πρώτος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρίσκεται για τη δημόσια απολογία του ο Ιωάννης Άγγος, ο άνθρωπος που -σύμφωνα με τη δικογραφία- ήταν αυτός ο οποίος τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 ειδοποίησε μέλη της οργάνωσης πως ο 34χρονος μουσικός βρισκόταν με φίλους του στην καφετέρια “Κοράλι” στο Κερατσίνι.

Η Μάγδα Φύσσα

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, η Μάγδα Φύσσα κατέρρευσε όταν οι αστυνομικοί πέρασαν από κοντά της τον δράστη της δολοφονίας του γιου της, Γιώργο Ρουπακιά, για να τον οδηγήσουν στο εδώλιο.

Η μητέρα του 34χρονου αδικοχαμένου μουσικού, έπειτα από δεκάδες συνεδριάσεις που ο Ρουπακιάς ήταν απών από τη διαδικασία, τον είδε ξανά δίπλα της, μην μπορώντας να ηρεμήσει και να κρατήσει τα δάκρυά της. Ήταν τόση η φόρτισή της που κατέρρευσε μέσα στη δικαστική αίθουσα κλαίγοντας. Η γυναίκα φανερά ταραγμένη με τη βοήθεια κοντινών της προσώπων βγήκε για λίγο από την αίθουσα, αφού είπε στην πρόεδρο που τη ρώτησε αν είναι εντάξει, ότι δεν χρειάζεται να διακόψει τη διαδικασία.

Ο Ρουπακιάς είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και περίπου τρία χρόνια και έτσι οδηγήθηκε σήμερα στο δικαστήριο συνοδεία αστυνομικών. Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν κατ’ αλφαβητική σειρά με τον δράστη της δολοφονίας του μουσικού να είναι δέκατος στη λίστα.

Συνολικά 14 από τους 18 κατηγορούμενους για την υπόθεση Φύσσα προσήλθαν σήμερα στο εδώλιο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ απόντες, κατά την πάγια τακτική τους, είναι οι κατηγορούμενοι ως διευθυντικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, πρώην και νυν βουλευτές του κόμματος, ανάμεσα στους οποίους και ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η διαδικασία συνεχίζεται με σχολιασμό των συνηγόρων των κατηγορουμένων επί των καταθέσεων των μαρτύρων υπεράσπισης και είναι άγνωστο αν τελικώς θα ξεκινήσουν οι απολογίες όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο ρόλος του Άγγου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο Άγγος, μέλος της Ασφάλειας της τοπικής Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, ειδοποίησε τον ιεραρχικά ανώτερό του Ιωάννη Καζαντζόγλου και αυτός με τη σειρά του τον υπεύθυνο της τοπικής, Γιώργο Πατέλη. Αυτός με τη σειρά του ειδοποίησε τον βουλευτή Ιωάννη Λαγό.

Μέσα σε εννιά λεπτά από το τηλεφώνημα του Άγγου, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ανάλυση των τηλεφωνημάτων που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο, ειδοποιήθηκαν με μήνυμα τα μέλη της οργάνωσης να μεταβούν στα γραφεία της Νίκαιας και είκοσι λεπτά αργότερα άρχισε να συγκροτείται η ομάδα που καταδίωξε τον μουσικό και τους φίλους του.

Με την έγκριση του Λαγού, όπως προκύπτει από τα τηλεφωνήματα, η πομπή μηχανών και αυτοκινήτων ξεκίνησε προς την καφετέρια και ο χρόνος για να κοπεί το νήμα της ζωής του Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά μετρούσε αντίστροφα.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Καθημερινή

 

 

Κάλεσμα ΚΕΕΡΦΑ

“Βρισκόμαστε αμέσως μετά την εκλογική κατάρρευση της Χρυσής Αυγής στις εκλογές για την Ευρωβουλή και τους δήμους με πτώση 50% της δύναμής της και λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη. Το αντιφασιστικό και εργατικό κίνημα βρίσκεται μπροστά σε μια διπλή μάχη. Από τη μία να κλιμακώσει την απομόνωση της Χρυσής Αυγής προεκλογικά, να μην τολμήσουν να βγουν σε καμία γειτονιά με περίπτερα και προεκλογικές συγκεντρώσεις ώστε να μην εκλέξουν ούτε έναν βουλευτή στις ερχόμενες εκλογές και να μη βρεθεί στα έδρανα της ευρωβουλής ο Λαγός με άρση των περιοριστικών μέτρων σε βάρος του. Και από την άλλη, να εξασφαλίσει ότι η δίκη θα καταλήξει σε μια βαριά καταδικαστική απόφαση για τη νεοναζιστική συμμορία. Μπορούμε να κερδίσουμε και τα δύο.

Τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δίκης, η ακροαματική διαδικασία έχει φέρει στο φως καταιγισμό αποδείξεων και στοιχείων για την εγκληματική δράση της οργάνωσης. Δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης ότι έχουμε να κάνουμε με μια ναζιστική οργάνωση που σχεδίαζε δολοφονικές επιθέσεις και όχι με κόμμα που μπορεί να ζητάει την ψήφο σε εκλογές. Δεν συσπειρώνει μέλη όπως οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα, αλλά χτίζει στρατό-τάγματα εφόδου για να επιβάλει την τρομοκρατία των φασιστών στις γειτονιές με επιθέσεις σε οποιονδήποτε θεωρούν εχθρό τους -τους μετανάστες, την αριστερά, το εργατικό κίνημα, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα κι η λίστα δεν σταματάει. Οι δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα, οι δολοφονικές επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και τους Αιγύπτιους αλιεργάτες δεν ήταν τυχαίες αυθόρμητες δράσεις μελών της Χρυσής Αυγής, αλλά καλά οργανωμένες επιθέσεις με εντολές από την ανώτερη ιεραρχία και πάντα με την έγκριση του Αρχηγού, του φύρερ Μιχαλολιάκου. Απέναντι σε αυτά τα στοιχεία έχουν να απολογηθούν.

Η μαζική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος μέσα και έξω από τα δικαστήρια είναι καταλυτική για ακόμα μία φορά. Έχει να παίξει το ρόλο της μεγάλης ντουντούκας στην τεράστια αντιφασιστική πλειοψηφία και να κάνει μεγάλο γεγονός το ξεβράκωμα των νεοναζί. Να αναγκάσουμε τα ΜΜΕ, να μη δώσουν ούτε δευτερόλεπτο εκλογικό στους υποψήφιους και τα προεκλογικά σποτάκια της Χρυσής Αυγής, αλλά να δώσουν ενημέρωση για τη δίκη. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με τις αντιφασιστικές τους απεργίες για να μην έχουν τηλεοπτικό χρόνο οι φασίστες, δείχνουν το δρόμο. Όλα τα δημοτικά συμβούλια χρειάζεται να απομονώσουν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, να μην παραχωρήσουν χώρους και εκλογικά περίπτερα.

Καλούμε σε αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο στις 9 π.μ. την Πέμπτη 27 Ιούνη και συμμετοχή στο ακροατήριο μέσα στην αίθουσα της δίκης. Ανοίγει η δυνατότητα μέσα σε λίγους μήνες οι νεοναζί επιτέλους να είναι και έξω από τη Βουλή και μέσα στη φυλακή. Να είμαστε όλοι εκεί”.

Με την παραπάνω ανακοίνωση καλεί σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως) όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, η ΚΕΕΡΦΑ την Πέμπτη 27/6/2019, στις 9 π.μ. Στο κάλεσμά της υπογραμμίζει ότι έφτασε η ώρα για να απολογηθούν οι 68 κατηγορούμενοι νεοναζί, γεγονός που σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της δίκης.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε στις 18/6 (362η συνεδρίαση) η κατάθεση του τελευταίου μάρτυρα υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου και της Χρυσής Αυγής γενικά, Δ. Βλαχόπουλου. Είναι μόλις ο 69ος μάρτυρας υπεράσπισης που κατέθεσε από τους 265 δηλωμένους. Αμέσως μετά ακολούθησαν σύντομοι σχολιασμοί από την πολιτική αγωγή, στους οποίους οι συνήγοροι συνόψισαν την αδυναμία της οργάνωσης να παρουσιάσει στο δικαστήριο μια άλλη εκδοχή των γεγονότων και τα επιπλέον ενοχοποιητικά στοιχεία που κατάφερε το δικαστήριο να αποκομίσει.

Η Χ. Παπαδοπούλου από την πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα τόνισε τις τρομερές αντιφάσεις και τα κενά των καταθέσεων, όσον αφορά την ύπαρξη καταστατικού, το πότε ενημερώθηκε ο Μιχαλολιάκος για τη δολοφονία, το αν διαγράφτηκε ο Πατέλης και πολλά άλλα ζητήματα. Ο Θ. Καμπαγιάννης από την πολιτική αγωγή των Αιγυπτίων αλιεργατών υπογράμμισε τα νέα στοιχεία, όπως η γνώση του Λαγού για την επικείμενη επίθεση στον Φύσσα, η παρουσία του Πατέλη και του Κασιδιάρη στη Μεσογείων την επόμενη μέρα της δολοφονίας, η διάρκεια του τάγματος εφόδου της Νίκαιας που είχε κάνει και την επίθεση στο Συνεργείο κ.α. Ο Θ. Θεοδωρόπουλος από την πολιτική αγωγή των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ επισήμανε ότι εκτός του ότι κατέθεσε μόλις το 26% των μαρτύρων υπεράσπισης, με το «δε θυμάμαι» και «δεν έπεσε στην αντίληψή μου» δεν αποδόμησαν το κατηγορητήριο. Η πλήρης άρνηση των φίλων και συγγενών των φυσικών αυτουργών οποιασδήποτε σχέσης με τη Χ.Α., τόνισε, δείχνει ότι οι μάρτυρες θεωρούν ενοχοποιητική μια τέτοια σχέση.

  • Επόμενες δικάσιμοι: 24/6, 25/6, 26/6, 27/6 και 28/6 στο Εφετείο.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -