22.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου. Ένας επιτυχημένος θεσμός σ’ έναν πανέμορφο τόπο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου είναι ένας θεσμός ο οποίος ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2007 στη Ρόδο, με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του πανέμορφου αυτού τόπου, την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, με επίκεντρο το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, σύμφωνα και με το ιδρυτικό καταστατικό του.
Σημαντικές ορχήστρες, μουσικά σχήματα και διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιασθεί στο φεστιβάλ, το οποίο επικεντρώνεται στην κλασική μουσική και την όπερα, καθώς και την παρουσίαση Ελλήνων και ξένων καταξιωμένων δημιουργών, σε ένα συνδυασμό με πρωτοποριακά cross over μουσικά σχήματα και show που εντυπωσιάζουν.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: Την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής /Armonia Atenea ( π. Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τον παγκοσμίου φήμης σολίστ πιάνου Cyprien Katsaris, τον Έλληνα κορυφαίο πιανίστα Δημήτρη Σγούρο, τη διεθνούς φήμης σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου, gala όπερας και ετήσιο αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με καταξιωμένους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφιέρωμα στον Astor Piazzolla, στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, στους Έλληνες συνθέτες, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, αφιέρωμα στο τάνγκο με τη διάσημη ορχήστρα “Viento de Tango” από την Ιταλία σε σόου με παγκοσμίως βραβευμένους χορευτές, αφιέρωμα στην τζαζ, κ.α. Ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Paolo Micciche, τίμησε επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου με τρεις παραγωγές υπό την καθοδήγησή του και τη συμμετοχή διακεκριμένων λυρικών τραγουδιστών από την Ιταλία και τη Γαλλία κ.α.

Το 2021 ήταν η χρονιά – ορόσημο στην εξέλιξη του φεστιβάλ ώστε να καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας, εφάμιλλο γνωστών ευρωπαϊκών φεστιβάλ. Η συνεργασία του με τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Νέας Υόρκης “Teatro Grattacielo” και την “Camerata Bardi Vocal Academy New York” για την συμπαραγωγή της όπερας “Ιδομενέας” στο Παλάτι των Ιπποτών, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τα εξαιρετικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ, σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη, έκαναν το φεστιβάλ γνωστό και εκτός συνόρων.

Η συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς και η συναυλία του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Θεοφάνους ήταν επίσης από τις μεγάλες στιγμές του περυσινού 14ου φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ έχει χαρακτηρισθεί ως “μίνι” Φεστιβάλ Αθηνών, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, κερδίζοντας με εξαιρετικά σχόλια την υποστήριξη των ΜΜΕ και προσελκύοντας κάθε χρόνο το φιλόμουσο κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κοινό του φεστιβάλ αποτελείται κατά 50% περίπου από ξένους επισκέπτες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, που έρχονται ανελλιπώς κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου υπό την Καλλιτεχνική και Γεν. Διεύθυνση της ειδικής Συμβούλου Πολιτιστικές Διαχείρισης, κας Πηνελόπης Σερδάρη, ιδρύτριας του φεστιβάλ, στο ιστορικό μεσαιωνικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ, της Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Ουνέσκο καθώς και άλλων κατά περίπτωση φορέων και οργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Οργανισμό για τη διάδοση των Τεχνών και του Ελληνικού Πολιτισμού «Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου» και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Ρόδου. Τα τελευταία χρόνια συνδιοργανωτής του φεστιβάλ είναι επίσης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η φετινή χρονιά αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, με στόχο διεθνείς συνεργασίες, αλλά και την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού και των Ελλήνων δημιουργών.


Η ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού μαζί με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ένας από τους αρχικούς στόχους του φεστιβάλ που έχει επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία.
Είναι γεγονός ότι με τις συνεργασίες με μεγάλους πολιτιστικούς Οργανισμούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ, το φεστιβάλ προβάλλεται στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση προβάλλεται η Ρόδος, το Ν. Αιγαίο και η Ελλάδα γενικότερα.
Επόμενος στόχος είναι η εξάπλωση του φεστιβάλ και σε άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η ένταξη του φεστιβάλ στο χάρτη των μεγάλων Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ.
Πηνελόπη Σερδάρη
Ιδρύτρια – Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Επικοινωνία:
Πηνελόπη Σερδάρη
E-mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -