«Ο δρόμος προς το στόχο αυτό καθίσταται όλο και πιο δύσκολος εξαιτίας των αυξανόμενων διαιρέσεων στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με τον πυρηνικό αφοπλισμό και την πυρηνική απειλή της Ρωσίας», πρόσθεσε.
***
«Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, είναι ακόμη πιο σημαντικό να δώσουμε μια διεθνή ώθηση για την πραγματοποίηση ενός αποπυρηνικοποιημένου κόσμου», υπογράμμισε.
Τα σχόλιά του απηχούν αυτά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τα οποία περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία αυτής της επετείου. Σ’ αυτήν εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι «ορισμένες χώρες επισείουν και πάλι με μη συνετό τρόπο το πυρηνικό σπαθί, απειλώντας να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία εξολόθρευσης».

Ένα απο τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στο βομβαρδισμό της Χιροσίμα επιστρέφει στη βάση του / (AP Photo)

«Μπροστά στις απειλές αυτές, η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να μιλάει με μία και μόνο φωνή. Κάθε προσφυγή στα πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε ο Γκουτέρες. Στη διάρκεια της τελετής, χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επιζώντες, γονείς, συγγενείς, καθώς και ξένοι αξιωματούχοι που έφθασαν από 111 χώρες (αριθμός ρεκόρ) προσευχήuhκαν για τα θύματα που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν κατά το βομβαρδισμό και απηύθυναν έκκληση για ειρήνη στον κόσμο.

6 Αυγούστου 1945. Καπνός πάνω από τη Χιροσίμα / (AP Photo)

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, η Χιροσίμα δεν προσκάλεσε τη Ρωσία ούτε τη Λευκορωσία να παρευρεθούν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι συμμετέχοντες, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα, προσευχήθηκαν σιωπηλά στις 08:15 (τοπική ώρα, 02:15 ώρα Ελλάδας), την ώρα που το πρώτο πυρηνικό όπλο, που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε καιρό πολέμου, έπεσε στη Χιροσίμα.

Ο Κισίντα υποδέχθηκε στις αρχές της χρονιάς στην πόλη αυτή τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) και επιχείρησε να θέσει ως προτεραιότητα τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενώ οι ηγέτες των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών επισκέφθηκαν τα μνημεία και το μουσείο του πάρκου της ειρήνης στη Χιροσίμα.

Των εκδηλώσεων αυτών προηγήθηκε η πρόσφατη προβολή στις ΗΠΑ της ταινίας «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν για τον Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, έναν από τους δημιουργούς της αμερικανικής ατομικής βόμβας που έπληξε τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για την πρεμιέρα της ταινίας στην Ιαπωνία, όπου ενδέχεται να μην προβληθεί καθόλου.

Πηγή: CNN

«Τα λουλούδια της Χιροσίμα» της Εντίτα Μόρρις – Διαβάστε ένα απόσπασμα

6 Αυγούστου 1945. Η πρώτη ατομική βόμβα έσπειρε τον όλεθρο στη Χιροσίμα

Χιροσίμα, αγάπη μου (1959), το αριστούργημα του Αλέν Ρενέ