35.8 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Δέκα πράγματα που δεν ξέραμε και μάθαμε για τη Σοφία Λασκαρίδου από μια παράσταση

1. Η Σοφία Λασκαρίδου ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών το 1903, ύστερα από βασιλικό διάταγμα. Η μητέρα της, Αικατερίνη Λασκαρίδου-Χρηστομάνου, ίδρυσε το 1864 στην Καλλιθέα το ελληνικό παρθεναγωγείο, στο οποίο έλαβαν την πρώτη τους μόρφωση χιλιάδες Ελληνίδες. Το 1897 ιδρύει νηπιαγωγείο, με πρότυπο παιδικό κήπο, απ’ όπου αποφοιτούν χιλιάδες γυναίκες νηπιαγωγοί και στη συνέχεια διδάσκουν. Η αδερφή της Ειρήνη Λασκαρίδου το 1907 ίδρυσε την πρώτη σχολή στην Ελλάδα του Οίκου Τυφλών -που βρισκεται στην Καλλιθέα- και εισήγαγε στην Ελλάδα τη μέθοδο ανάγνωσης Braille.

2. H Σοφία Λασκαρίδου γράφει ότι το ατελιέ της στο Παρίσι επισκέφτηκαν μεγάλες προσωπικότητες της εποχής. Ανάμεσά τους ο Δ. Γαλάνης, ο Ν. Επισκοπόπουλος, ο Ζ. Παπαντωνίου, ο Μ. Μαλακάσης, ο Κ. Ουράνης κ.α. Επίσης, την επισκέφθηκαν ο Πρίγκιπας Γεώργιος Α’ με τη σύζυγό του Μ. Βοναπάρτη καθώς και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Τσαρούχης έχει πει: “Ευτύχησα να δω μία έκθεση της Λασκαρίδου στην Καλλιθέα». Μεγάλος αριθμός έργων της βρίσκεται σε ιδιωτικές συλλογές, χωρίς να έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, η Εθνική Πινακοθήκη έχει ορισμένα από τα σημαντικά της κομμάτια.

3. H Σοφία Λασκαρίδου έβγαινε από το ατελιέ της για να ζωγραφίσει στην ύπαιθρο, έχοντας πάντα μαζί της ένα ρεβόλβερ για προστασία. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορούν ασυνόδευτες.

4. Η Σοφία Λασκαρίδου διατηρούσε στενή φιλία με τη συνάδελφό της Θάλεια Φλωρά και, μάλιστα, τις είχαν χαρακτηρίσει ως “η Κοτοπούλη και η Κυβέλη της ελληνικής ζωγραφικής”.

5. O Ξενόπουλος είχε πει ότι όταν έγραφε τη “Στέλλα Βιολάντη” είχε στο νου του το μελαχρινό κεφάλι της Σοφίας Λασκαρίδου.

6. Η Λασκαρίδου διατηρούσε τα γράμματα του Περικλή σ’ ένα κασετινάκι για να μη χαθεί το άρωμα του αγαπημένου της. Είχε δώσει εντολή τα γράμματα αυτά να δημοσιευτούν μόνο μετά το θάνατό της.

7. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το βράδυ της προηγούμενης από την αυτοκτονία, ο συνήθως κλειστός και μελαγχολικός Γιαννόπουλος είχε πάει στον κινηματογράφο μ’ ένα φιλικό του ζευγάρι, έχοντας πρωτοφανή ευδιαθεσία. Στη συνέχεια, πήγαν σ’ ένα μικρό κέντρο για να πιουν μπίρα κι εκεί ο Περικλής, χάνοντας ξαφνικά την καλή του διάθεση, προσφέρθηκε να τους διαβάσει ένα απόσπασμα από ένα αγαπημένο του κομμάτι, σε μετάφραση του ίδιου. Ήταν από το “Τριαντάφυλλο και το Αηδόνι” του Όσκαρ Ουάιλντ. Έπειτα, τους ενημέρωσε ότι αύριο σκέφτεται να κάνει μια εκδρομή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πού, ψώνισε μπίρα και φαγητό για την αυριανή του εξόρμηση και τους αποχαιρέτησε με μεγάλη θέρμη-κάτι που δεν συνήθιζε.

8. Η Σοφία Λασκαρίδου γράφει ότι έφτασε τρεις φορές κοντά στο θάνατο (“…το γραφτό μου ήταν να ζήσω, για μια ακόμη φορά δεν θέλησε να με πάρει ο Χάροντας”) κατά τη διάρκεια του πολυετούς βίου της. Η πρώτη ήταν η απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε, λίγες μέρες μετά την είδηση του θανάτου του Περικλή Γιαννόπουλου. Η δεύτερη ήταν κάποια χρόνια μετά, όταν γλίτωσε από βέβαιο πνιγμό, ζωγραφίζοντας την παλίρροια της θάλασσας της Βρετάνης. Κι η τρίτη, ήταν σε μεγάλη πια ηλικία, στο σπίτι της στην Καλλιθέα, όταν η υπηρέτριά της αποπειράθηκε να τη δηλητηριάσει, ρίχνοντας τρινάλ στο πρόγευμά της.

9. Η Σοφία Λασκαρίδου έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα κατοικίδιά της που τη συντρόφευαν στη μοναχική ζωή που είχε επιλέξει. “Η πιστή και μόνη μου συντροφιά ήταν δύο μεγάλα σκυλιά. Τα φώναζα Κissmee. Σαν παιδιά μου τα αγαπούσα, 18 χρόνια τα φρόντιζα, ως την τελευταία τους ώρα. Έχω μια χελώνα 75 χρόνια, με γνωρίζει, βγάζει το κεφαλάκι της να της το χαϊδέψω. Αλλά η τελευταία μου αγάπη ήταν η Ζιζή μου, η χαϊδεμένη μου γατούλα”.

10. Το πατρικό σπίτι της Σοφίας Λασκαρίδου είναι έργο του Τσίλερ και το δεύτερο καταγεγραμμένο που ανεγέρθη στην κοινότητα Καλλιθέας. Σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας. Αστικός μύθος θέλει το σπίτι της Σοφίας Λασκαρίδου να συγκαταλέγεται στα στοιχειωμένα σπίτια της Αθήνας. Το άδοξο τέλος της σχέσης τους, θέλει τη Σοφία να περιπλανιέται ακόμη στα δωμάτια του σπιτιού, αναζητώντας τον Περικλή της. Το σπίτι, προτού το αναλάβει ο Δήμος Καλλιθέας και το αναπαλαιώσει, είχε μείνει κλειστό καθώς δεν είχε καθαρό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έτσι, μετά το θάνατο της Λασκαρίδου πέρασε περίοδο απόλυτης παρακμής ενώ εκλάπησαν και πολλά κειμήλια δικά της και της οικογένειάς της όπως και έργα της. Η τελευταία συνέντευξη που έδωσε η Σοφία Λασκαρίδου στον Φρέντυ Γερμανό, πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της αυτό, απ’ όπου υπάρχει και φωτογραφικό υλικό.

Λίγα Λόγια για την παράσταση: Σοφία Λασκαρίδου, μια αγάπη μεγάλη

Η ομάδα 4Frontal και ο Παντελής Δεντάκης συναντώνται ξανά μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις «Ο Μουνής» και «Όλα τα μανιτάρια τρώγονται, αν και ορισμένα μόνο μία φορά» και παρουσιάζουν στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, μία παράσταση βασισμένη στα ημερολόγια τα ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου (1876-1965).
Η Σοφία Λασκαρίδου γεννήθηκε το 1882 στην Καλλιθέα και δεν ήταν μία γυναίκα συνηθισμένη: όμορφη, πλούσια με ισχυρό κοινωνικό status, που είχε όλη την Αθήνα στα πόδια της. Έσπασε το άβατο στη Σχολή Καλών Τεχνών, ανοίγοντας το δρόμο για τη γυναικεία παρουσία στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ακολούθησε σπουδές στο εξωτερικό δίπλα σε μεγάλους ζωγράφους της εποχής, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Και φυσικά έζησε μία μεγάλη αγάπη, μυθιστορηματικής υφής, με τον ποιητή Περικλή Γιαννόπουλο, τον επονομαζόμενο «αυτόχειρα του Σκαραμαγκά»: οι δύο τους ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και βαθιά. Όσο εκείνη ήταν στο Μόναχο, κυνηγώντας το όνειρό της ως ζωγράφος, εκείνος αυτοκτόνησε: καβάλα σε ένα άσπρο άλογο, μπήκε στη θάλασσα του Σκαραμαγκά και φύτεψε μια σφαίρα στον κρόταφό του.

Ταυτότητα Παράστασης

Παράσταση βασισμένη στα ημερολόγια της Σοφίας Λασκαρίδου
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική Σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης
Επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Τσιμπρικίδου
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Ερμηνεύουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αμαλία Νίνου, Αριστέα Σταφυλαράκη, Μαριέττα Σγουρδαίου

Περισσότερες πληροφορίες

www.4frontal.com & www.facebook.com/4Frontal?fref=ts

* Τρέιλερ

Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.00
Διάρκεια παράστασης: 70′ (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 € – φοιτητικό/ανέργων 8 € – ατέλειες 5 €
Παρασκευή γενική είσοδος 10

Θέατρο: Κεντρική Σκηνή, Θέατρο 104 || Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Στάση Μετρό Κεραμεικός || Τηλέφωνο: 2103455020 – 6940290312 || www.104.gr

* Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του catisart.gr

Γιατί να δείτε την παράσταση

Μια πραγματική ιστορία αγάπης έχει μεταφερθεί στο σανίδι μέσα από την ωραία σύλληψη – σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Οι ρομαντικοί σπεύστε. (in2life.gr)

Εκπληκτικοί όλοι οι ερμηνευτές με μοναδική ειλικρίνεια και τιμιότητα στην καλλιτεχνική τους κατάθεση. Μια γλυκόπικρη εμπειρία ζωής συμπυκνωμένη σε 70 λεπτά θεατρικής παράστασης που φέρνει ένα όμορφο μούδιασμα, μια αριστοτέλεια ανάταση μετά από μια κατάδυση στο βίο και τα έργα μίας ξεχωριστής Ελληνίδας ζωγράφου, πρωτοπόρου και αναρχικής. (boemradio.gr)

Μια από τις καλύτερες παραστάσεις της σαιζόν. Η ομάδα 4Frontal και ο Παντελής Δεντάκης μας προσφέρουν μια οπτική ευδαιμονία και μας μεταφέρουν στο χθες με μαεστρία. Είτε συνοδεύσετε τη γιαγιά σας είτε τον έρωτα της ζωής σας, όλοι θα νιώσετε το μεγαλείο του έρωτα στην πιο καθαρή του μορφή. (sinwebradio.com)

Αξιόλογη, καλαίσθητη και συγκινητική θεατρική δουλειά. Ένα παραμύθι που ξετυλίγεται, σε συνδυασμό με την ασυμβίβαστη προσωπικότητα δύο ωραίων ανθρώπων της εποχής τους. Με αμεσότητα και ένταση, και με ερμηνείες που ενεργοποιούν τη μνήμη, επιτρέποντάς μας να ταξιδέψουμε ελεύθερα στον χρόνο. (catisart.gr)

Η ομάδα 4Frontal καταφέρνει με τις ερμηνείες, τη μουσική υπόκρουση, τα κοστούμια εποχής, τη σκηνοθετική ματιά, να μας παρουσιάσει μια μαγική παράσταση. Άκρως συγκινητική από το πρώτο ως το τελευταίο της λεπτό. Μη χάσετε με τίποτα αυτή την παράσταση. (roadartist)

Μια ιστορία βαθιά ρομαντική. Μια ζωή βαθιά μοναχική. Ένας ανεκπλήρωτος εκπληρωμένος έρωτας. Μια ερμηνεία-φινάλε εξαιρετική! Μια παράσταση εγκώμιο στον έρωτα τον αγνό, τον αληθινό, τον βαθύ, τον αναλλοίωτο, το μοναδικό. (debop)

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -