23.3 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δάφνη Ευαγγελάτου. «Σίγησε» η διάσημη μεσόφωνος

«Σίγησε» την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 στο Μόναχο, η διάσημη Ελληνίδα μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπιζε με σθένος και γενναιότητα.
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα και είχε καταγωγή από τη γνωστή καλλιτεχνική οικογένεια. Ήταν κόρη του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Μπουρεξάκη-Ευαγγελάτου. Είχε αδελφό τον σκηνοθέτη και Ακαδημαϊκό Σπύρο Ευαγγελάτο. Ήταν παντρεμένη με τον συνθέτη και πιανίστα Στέφανο Γαζουλέα.
Στο Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας ξεκίνησε σπουδές μουσικής και συνέχισε στη Βιέννη και στη Σχολή Όπερας της “Κρατικής Όπερας” του Μονάχου, της οποίας υπήρξε κατόπιν μόνιμο πρωταγωνιστικό στέλεχος μέχρι το 1995.
Παράλληλα, από το 1980 ξεκίνησε μια μεγάλη διεθνή καριέρα που την οδήγησε σε όλα τα σπουδαία μουσικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.
*Το ρεπερτόριό της, περιλάμβανε πάνω από 40 ρόλους όπερας, ορατόρια, λήντερ και έργα συμφωνικής μουσικής με τραγούδι. Κάλυπτε όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας.
*Στο χώρο της όπερας περίφημες ήταν οι ερμηνείες της ως Carmen, Rosina, Cenerentola, Sesto, Dorabella, Cherubino, Dido, Romeo, Preziosilla, Fenena, Octavian, Componist, Fricka, Waltraute, Jocaste, Madame Flora, Geschwitz κ.α.
*Είχε συνεργαστεί με μεγάλους Μαέστρους και σκηνοθέτες της εποχής μας και είχε συμπράξει σε πολλές ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές και δισκογραφικές παραγωγές. Το 1993 εξελέγη τακτική καθηγήτρια στην “Ανώτατη Μουσική Ακαδημία” του Μονάχου και από το 2002 ήταν Αντιπρύτανης του ίδιου Ιδρύματος. Από το 2003 ήταν καθηγήτρια (Gastprofessor) στη “Βασιλική Ακαδημία Μουσικής” της Κοπεγχάγης.
*Συμμετείχε συχνά ως μέλος κριτικής επιτροπής σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Τραγουδιού.
*Είχε συμπράξει σε παραγωγές όπερας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ανάμεσα στις οποίες οι: Βάκχες/Αγάβη (Κουνάδη), Αντιγόνη/Ιοκάστη, Λυσιστράτη και Ηλέκτρα (Μ. Θεοδωράκη) και Lulu/Geschwitz (Berg), σε συναυλίες συμφωνικής μουσικής ερμηνεύοντας Messa da Requiem (Verdi), Medea (Křenek), Oedipus Rex/Jocaste (Stravinsky), Οιδίποδα επί Κολωνώ/Αντιγόνη (Θ. Αντωνίου) και είχε εμφανιστεί σε ρεσιτάλ τραγουδιού (λήντερ). Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είχε τραγουδήσει με την Ορχήστρα της Δανέζικης Ραδιοφωνίας στη Medea του Křenek και είχε ερμηνεύσει Λυσιστράτη στην κοντσερτάντε παραγωγή της ομώνυμης όπερας του Μ. Θεοδωράκη.
*Το Νοέμβριο του 2006 τιμήθηκε με το “Μεγάλο Βραβείο Μουσικής” της “Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών”.
*Στις 4 Απριλίου 2015 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποφάσισε να την τιμήσει για την προσφορά της στον χώρο της μουσικής αναγορεύοντάς την επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
*Τον Οκτώβριο του 2017 ανέλαβε να παρουσιάσει και να αναλύσει δραματουργικά την Μεγαλοψυχία του Τίτου (1791) του Mozart, σε νέους καλλιτέχνες, μια εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής, με στόχο την ενίσχυση των Υποτροφιών Μαρία Κάλλας.
*Είχε μοιράσει τη ζωή της ανάμεσα στη μουσική ερμηνεία και τη διδασκαλία, η οποία αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής της ιδιότητας. Την αγάπη της για τη μουσική την μετέδωσε με ιδιαίτερο ζήλο στους μαθητές της.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -