Οι «Χρωματιστές Ιστορίες» του Στράτη Μυριβήλη με έναν πιερότο, μια κοκέτα, ένα γάτο και τον Τιτή

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι παρακάτω ήρωες;

-Ο παιδικός, ανεκπλήρωτος, καλοκαιρινός έρωτας του Τιτή.
-Ένας φτηνός χαρούμενος πιερότος με μάτια μαβιά.
-Ένας γάτος γόης, με τρίχωμα σαν χιονόλευκο μπουρνούζι.
-Και μια καμπουρίτσα, αληθινή κοκέτα.

Μπορεί αυτοί οι ήρωες να είναι αόρατοι για τους πολλούς, όχι όμως για τον Στράτη Μυριβήλη που τους αγκάλιασε στοργικά με λέξεις, αφιερώνοντας στον καθένα από μια μικρή, τρυφερή ιστορία.
Όλες βρήκαν μια θέση στα «Χρωματιστά Βιβλία» του, τα οποία εκδόθηκαν σε διαφορετικές στιγμές της συγγραφικής του ζωής.

***

«Το πράσινο βιβλίο» (1935), «Το γαλάζιο βιβλίο» (1939), «Το κόκκινο βιβλίο» (1952) και «Το βυσσινί βιβλίο» (1959). Κάθε ιστορία αντιστοιχεί σ’ ένα χρώμα και όλες αποτελούν τη βάση για τις «Χρωματιστές Ιστορίες» του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου.

*

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος παίρνει αυτούσια τέσσερα διηγήματα (Η Ροδιά, Ο Παντελής, Λούλης ο γόης, Η Καμπουρίτσα) του Μυριβήλη και τα συνδέει ευρηματικά με το «Τραγούδι της Γης». Το εμβληματικό λυρικό κείμενο του μεγάλου λογοτέχνη, το οποίο συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του συνόλου του έργου του.

 

***

 

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος με την Ινώ Μενεγάκη (αριστερά) και τη Χριστέλα Γκιζέλη.

 

«Είναι οι ιστορίες που έλεγε ο παππούς», όπως είπε η κυρία Χριστίνα Αγγελοπούλου, εγγονή του Στράτη Μυριβήλη.

Και συνεχίζει:

«Θυμάμαι τον εαυτό μου, μικρό κοριτσάκι, να κάθομαι στην αγκαλιά του, να χάνομαι στον ήχο της φωνής του και να ταξιδεύω μέσα στους κόσμους που μου περιέγραφε.

Με τη φαντασία μου ζωντάνευα τους ήρωες, τους έδινα υπόσταση και τους ξαναέβλεπα στα όνειρά μου…
Τώρα πια οι ιστορίες του παππού ζωντανεύουν μπροστά μου στη σκηνή του θεάτρου!

Γεμίζω χαρά όταν συναντώ νέους καλλιτέχνες δημιουργούς, με έμπνευση και ταλέντο, να ανακαλύπτουν και να συγκινούνται από τον λόγο του παππού μου, Στράτη Μυριβήλη και να τον επικοινωνούν με μια φρέσκια ματιά, στο θεατρόφιλο κοινό».

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, με πάθος, σεβασμό και αγάπη πήρε αυτούσια τέσσερα διηγήματα από τα «Χρωματιστά Βιβλία», τα συνδέει μαγικά με αποσπάσματα από το «Τραγούδι Της Γης» και τους έδωσε πνοή και ζωντάνια πάνω στην σκηνή.

Μαζί του η Ινώ Μενεγάκη και η Χριστέλα Γκιζέλη απογειώνουν τα κείμενα και μας αποκαλύπτουν πώς ένα λογοτεχνικό κείμενο γίνεται θέατρο.

Το ευχαριστώ μου σε αυτήν την ομάδα είναι λίγο, ο θαυμασμός μου απεριόριστος και η συγκίνησή μου μεγάλη».

 

***

 

Οι ιστορίες αυτές που χάρηκε η εγγονή του ακούγοντας τον ίδιο, είναι ένας ύμνος στη φύση, τη δημιουργία, την ίδια τη ζωή. Από τη χρωματική παλέτα και το παραστατικό του λεξιλόγιο ξεπηδούν, άλλωστε, αυτά τα τέσσερα διηγήματα, αποκαλύπτοντας έναν άγνωστο, διαφορετικό Μυριβήλη. Το ίδιο ανθρώπινο και συνταρακτικό.

Έναν Μυριβήλη σύγχρονο, με χιούμορ, ο οποίος με συγκίνηση, τρυφερότητα κι απέραντο σεβασμό, στρέφει το ενδιαφέρον του στα απλά μα τόσο ουσιαστικά. Ακόμη και στη μικρότερη μορφή ζωής που υπάρχει στη φύση.

Φέτος, συμπληρώνεται μισός αιώνας από το θάνατό του και το έργο του παραμένει επίκαιρο. Φάρος που φωτίζει την ουσία των μικρών πραγμάτων.

 

 

***

 

 

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος λέει:

 

«Ανέκαθεν είχα σε μεγάλη υπόληψη τη βοήθεια της μεσίτρας λογοτεχνίας» λέει o Μυριβήλης, διηγούμενος τον ανεκπλήρωτο εφηβικό έρωτα του δεκάχρονου Τιτή (Στρατή…) για την κατά δύο χρόνια μεγαλύτερή του «Ροδιά» στο ομώνυμο διήγημα.
Είναι απίστευτο πως, μέσα απ’ τις μικρές του ιστορίες, χρησιμοποιώντας έναν αριστοτεχνικά δομημένο λόγο, καταφέρνει να συμπυκνώσει όλα αυτά που ο καθένας μας έχει την ανάγκη να αισθανθεί, να αφουγκραστεί, να ομολογήσει.
Η ανάγκη αυτή του ανθρώπου να αναζητήσει τον πυρήνα των πραγμάτων που τον περιβάλλουν αλλά και της ίδιας του της ύπαρξης, είναι ο μηχανισμός που συνδέει τα διηγήματα της παράστασης και εκφράζεται απόλυτα μέσα από το έργο του «Το τραγούδι της γης».
Ο άνθρωπος που ζει, που επιστρέφει συχνά στον πυρήνα από τον οποίο ξεκίνησε για να επαναδιαπραγματευτεί τα «ιερά και τα όσια» του, να βρει τη δύναμη να συνεχίσει τη ζωή του. Ξανά και ξανά ώσπου να «σβήσει σιγαλινά» αυτό το «τραγούδι» και η ψυχή του να «εξορμήσει σαν ένα βόλι που φεύγει και σφυρίζει – σαν μια αναστάσιμη ντουφεκιά, τραβηγμένη χαρωπά στο αδειανό γαλάζιο».

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Μετά την πρεμιέρα της τον περασμένο Ιούλιο στη Λέσβο, γενέθλιο τόπο του Στράτη Μυριβήλη, η παράσταση συνεχίζει πλέον στην Αθήνα από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στο Θέατρο «Σφενδόνη».

«Χρωματιστές Ιστορίες»

Του Στράτη Μυριβήλη

Σκηνοθεσία – δραματουργική σύνθεση: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Σαβράνη
Μουσική: Χριστέλα Γκιζέλη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Aνδρέας Σιμόπουλος
Video trailer: Θάνος Μαργαρίτης
Γραφιστικό αφίσας: Θεοδοσία Βούρου
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We Will

*
Παίζουν
Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ινώ Μενεγάκη, Χριστέλα Γκιζέλη

***

Θέατρο Σφενδόνη

 

Μακρή 4, Μακρυγιάννη
Μετρό σταθμός «Ακρόπολη»
Τηλέφωνο: 215-515.89.68
Από 4 Νοεμβρίου
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Διάρκεια: 75’
Εισιτήρια: Κανονικό: 15 ευρώ,
Προπώληση: 12 ευρώ
Φοιτητικό/ΑΜΕΑ/ανέργων: 10 ευρώ

***

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”