***
Του Παναγιώτη Μήλα
Στις 2 Ιανουαρίου 2022 γιορτάστηκαν τα 22 χρόνια από την ημέρα που έγιναν τα εγκαίνια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Διάβασα δεκάδες άρθρα και χιλιάδες λέξεις. Από αυτό τον ωκεανό λέξεων έλειπαν μόνο δύο λέξεις: Χρήστος Λαμπράκης. Δηλαδή ήταν εξαφανισμένο το όνομα του ανθρώπου με την υπογραφή του οποίου δημιουργήθηκε το Μέγαρο…
Έκανα παράλληλα μια αναζήτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Μεγάρου. Φυσικά ούτε εκεί υπάρχει έστω μια αναφορά. Δεν υπάρχουν ούτε τα ονόματα των μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τα ονόματα εκείνων που σήκωσαν το βάρος για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.
Εκείνο το ΔΣ απαρτιζόταν από τους εξής:
Πρόεδρος: Αλέξανδρος Μπακατσέλος
Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Πενέλης
Γενικός Γραμματέας: Στέλιος Νέστωρ
Μέλη: Γ. Ακκάς, Γ. Κιόσης, Δ. Κολοκυθάς, Χρήστος Λαμπράκης, Π. Μάμαλης, Κωνσταντίνος Πυλαρινός, Δ. Ψωμάς.
[Ελπίζω να έγραψα σωστά τα ονόματά τους, μιας και δεν τους τίμησαν οι αρμόδιοι έστω με μια μικρή σεμνή αναφορά].
***
Ευτυχώς όμως ανακάλυψα μια συνέντευξη που είχε δώσει ο κύριος Στέλιος Νέστωρ το 2020 στο πλαίσιο της εκπομπής «Ξενοδοχείο 958» του 95,8 fm της ΕΡΤ3.
Στη συνέντευξη αυτή ο κ. Νέστωρ είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Το Μέγαρο Μουσικής, άρχισε να οργανώνεται ως ιδέα το 1993. Στην προϊστορία, ήταν τα αιτήματα που βγήκαν στην Θεσσαλονίκη από διάφορους ανθρώπους που καταλάβαιναν την έλλειψη ενός τέτοιου πολιτιστικού κέντρου, μουσικού κέντρου. Οι άνθρωποι της μουσικής ζητούσαν. Αυτό, συνδέθηκε με την φιλοδοξία του Χρήστου Λαμπράκη και έτσι ξεκίνησε η υλοποίηση του. Δεν ξέρω, έχω ακούσει πολλές αντιρρήσεις για τον Λαμπράκη, αλλά εάν δεν ήταν εκείνος να επηρεάσει με την πολιτική και την οικονομική του δυνατότητα, Μέγαρο Μουσικής δεν θα υπήρχε στην Θεσσαλονίκη».
***
Αυτή η φράση βάζει τα πράγματα στη θέση τους κατά κάποιο τρόπο και θυμίζει σε όσους θέλουν επιτακτικά να ξεχάσουν ποιος κίνησε τα νήματα για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.
***
Το κείμενο που ακολουθεί το πήρα από την ιστοσελίδα του Μεγάρου. Εκεί διάβασα μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήρθε να δώσει λύση στην ανάγκη που είχε η πόλη για έναν χώρο στέγασης όχι μόνο καλλιτεχνικών, αλλά και ποικίλων άλλων δραστηριοτήτων.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 18 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι αρχιτεκτονικές προμελέτες ήταν δωρεά στο Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον “αδελφό” Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Αθηνών, ενώ η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους, τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το συνολικό κόστος ανήλθε στο ποσό των 14.100.000.000 δραχμών.
Ο στόχος που τέθηκε για την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήταν αυτός ενός σύγχρονου, διεθνών προδιαγραφών πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων, από συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και όπερας, μπαλέτα, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις, μέχρι και συνεδριακές εκδηλώσεις.
Σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι, το κτίριο Μ2 χαρίζει στην πόλη μια μοναδική κατασκευή που συνοψίζει τις αρετές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Γεωμετρικές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και μεταλλικά στοιχεία συνθέτουν μια εικόνα επιβλητικής απλότητας, που έρχεται σε αντίθεση αλλά στέκεται ισότιμα δίπλα στο γειτονικό Μ1. Γεμάτο φυσικό φως, το Φουαγιέ του νέου κτιρίου απολαμβάνει μια εξαίσια θέα.
Διαθέτοντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και έχοντας εξαιρετική υποδομή, η «Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης» μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα ενώ η «Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ», που χωράει 300 άτομα, μπορεί να χωριστεί σε τρεις αίθουσες των 100 ή δύο των 100 και των 200 ατόμων αντίστοιχα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση μιας σειράς διαφορετικού τύπου εκδηλώσεων. Το κτίριο Μ2 διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ 11.800 τ.μ. και 230 θέσεων.
Συνεπές με τον πολιτιστικό του ρόλο, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι ευτυχές με τη στέγαση Μουσικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου Μουσικών Οργάνων στο νέο του κτίριο.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου του 2000. Στην ιδιαίτερης λαμπρότητας εκδήλωση παρευρέθησαν πολλοί επίσημοι, ανάμεσα στους οποίους ο Πρωθυπουργός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οι τακτικές εκδηλώσεις του Μεγάρου ξεκίνησαν το Μάιο του 2000».
***
Στα εγκαίνια του Μεγάρου παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συνοδευόμενο από τον 33χρονο τότε και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.
Παρέστησαν επίσης, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Σημίτης, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Βουλής καθώς και όλες οι αρχές του τόπου.
***
Στην καλλιτεχνική εκδήλωση πήραν μέρος:
Η Βυζαντινή Χορωδία Μακεδονία – Χαρίλαος Ταλιαδώρος.
Το Συγκρότημα Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης
Το Συγκρότημα Πετρολούκα Χαλκιά
Το Συγκρότημα Χρόνη Αηδονίδη
Τα Χάλκινα Πνευστά Κοζάνης του Δημήτρη Κώτσικα
Η Σαββίνα Γιαννάτου και Συγκρότημα Primavera en Salonico
Η Δήμητρα Γαλάνη
Και η Παιδική Χορωδία της Αγ. Τριάδος.