Cat Is Art

Χουρμάς, ένα γλύκισμα της φύσης

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Το προϊόν της χουρμαδιάς που καλλιεργείται πάνω από 6.000 χρόνια, ο χουρμάς, είναι ένα από τα πιο γλυκά φρούτα στη φύση. Αν και τρώγεται και φρέσκος, συνήθως καταναλώνεται αποξηραμένος. Φρέσκος όμως ή αποξηραμένος τα οφέλη του για την υγεία είναι το ίδιο μεγάλα.

Ο χουρμάς περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο και χαλκό. Αν και είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και συνεπώς προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, είναι τόσο μικρός σε μέγεθος που θα πρέπει να καταναλώσουμε αρκετή ποσότητα ώστε να επωφεληθούμε.

Τα 100 γραμμάρια χουρμά παρέχουν στον οργανισμό μας, το 20% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σε φυτικές ίνες, το 20% σε κάλιο, το 18% σε χαλκό, το 15% σε μαγγάνιο, το 14% σε μαγνήσιο και το 12% σε βιταμίνη Β6. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια ποσότητα χουρμά περιέχει πολλή ζάχαρη (66,5 gr) και θα πρέπει να ληφθεί η υπ’ όψιν η συνολική κατανάλωση ζάχαρης.

 

Μαροκινό πιλάφι με χουρμάδες

 

 

Ο χουρμάς δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε θρεπτική υπερτροφή συγκρινόμενος με άλλα φρούτα, αλλά προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στην υγεία ενώ ταυτόχρονα έχει γλυκιά γεύση. Μερικά από τα οφέλη αυτά περιγράφονται παρακάτω:

 • Το αδυνάτισμα.
 • Η ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, εξασφαλίζοντας την κανονικότητα της κίνησης του εντέρου.
 • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των φυτικών ινών του και του μαγνησίου.
 • Καταπολεμά τη διάρροια.
 • Βοηθάει στις περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
 • Μειώνει την αρτηριακή πίεση με το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχει.
 • Βοηθάει στη σεξουαλική ανικανότητα.
 • Εξασφαλίζει την υγεία της αναπνευστικής οδού και του πεπτικού συστήματος.
 • Προφυλάσσει από τις αιμορροΐδες, την κολίτιδα, τον καρκίνο του εντέρου, λόγω των φυτικών ινών του.
 • Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση λόγω της περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο, και βοηθάει έτσι σε χρόνιες καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, η νόσος Alzheimer και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.
 • Ενισχύει την υγεία και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου λόγω της βιταμίνης Β6.
 • Πολλά τα οφέλη που έχουν οι χουρμάδες για την υγεία μας, αλλά τείνουμε να τα αγνοούμε, καθώς ο χουρμάς σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της διατροφής μας! Αν ξεκινήσετε να τρώτε μόλις τρεις χουρμάδες την ημέρα, δείτε τι αλλαγές θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε σταδιακά στο σώμα σας:

Ισραηλινό κους κους με χουρμάδες

Πολλά θρεπτικά συστατικά: Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι ότι έχουν μερικά μεγάλα διατροφικά οφέλη. Δεν θα χρειάζεστε συμπληρώματα βιταμινών, αν τρώτε 3 χουρμάδες την ημέρα. Περιέχουν χαλκό, κάλιο, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη Β-6 και μαγνήσιο.

Καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος: Αν έχετε προβλήματα, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα ή πολλά άλλα πεπτικά προβλήματα, οι χουρμάδες θα σας βοηθήσουν. Περιέχουν ίνες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και όχι μόνο. Συνιστώνται ακόμη και σε θεραπείες για αιμορροΐδες.

Λειτουργούν ως παυσίπονα: Επειδή περιέχουν πολύ μαγνήσιο (που έχει αντιφλεγμονώδη δράση) οι χουρμάδες μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους και να μειώσουν το πρήξιμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο στο φρούτο αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής φλεγμονής και του εν γένει κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Πιο υγιής εγκυμοσύνη: Μια μελέτη που έγινε στο UST εξέτασε το πόσο μπορεί να βοηθήσουν οι χουρμάδες στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι ερευνητές εξέτασαν 69 γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εκείνες που έτρωγαν αυτό το καταπληκτικό φρούτο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων εγκυμοσύνης, είχαν πιο ήπιο τοκετό. Βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους ύστερα από μια εγκυμοσύνη.

Για τη μείωση της υπέρτασης και την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου: Το μαγνήσιο στους χουρμάδες έχει ακόμα μία λειτουργία, καθώς συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης. Επίσης, και το κάλιο που περιέχουν βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, έρευνα έδειξε ότι το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περίπου 10% για κάθε εκατό χιλιοστόγραμμα που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition και δείχνει ότι συγκεκριμένα οι χουρμάδες μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

***

Ο χουρμάς είναι ο καρπός του φοίνικα, ο οποίος λέγεται και χουρμαδιά και επιστημονικά φοίνικας ο δακτυλοφόρος. Στη διάλεκτο της Κέρκυρας, οι χουρμάδες λέγονται τάταλα.

Ο καρπός της χουρμαδιάς είναι εύγευστος και θρεπτικός, καθώς περιέχει μέχρι 70% σάκχαρο. Οι χουρμάδες διατίθενται στο εμπόριο αποξηραμένοι σε συσκευασίες, από καταστήματα πώλησης ξηρών καρπών και καφέ.

Ως δέντρο είναι ιδανικό για δεντροστοιχίες και συστάδες σε πάρκα. Φθάνει σε ύψος μέχρι τα 30 μέτρα.

 

Χουρμάδες με λευκό τυρί και προσούτο

 

Στην αρχαία Ελλάδα τα φοινικόδεντρα φύτρωναν σε αφθονία και σε μεγάλες εκτάσεις, χωρίς όμως να ωριμάζουν τον καρπό τους. “Ο δε φοίνιξ … εν τη Ελλάδι ουδέ πεπαίνει, παρ’ ενίοις δε όλως ουδέ προφαίνει καρπόν” γράφει ο Θεόφραστος στη Φυτών ιστορίαν. Λέγεται ότι η Λητώ γέννησε το θεό Απόλλωνα στη Δήλο, κάτω από ένα φοινικόδεντρο. Με τα φύλλα του φοίνικα στεφάνωναν τους νικητές των αγώνων που γίνονταν από τον Θησέα προς τιμή του Απόλλωνα στη Δήλο. Η χριστιανική εκκλησία χρησιμοποιεί τα φύλλα συμβολικά κατά την ημέρα των Βαΐων. Στη Ρόδο υπάρχει μια πλατεία με το όνομα «Επτά Βαγιές» και μια άλλη «Εκατό Χουρμαδιές», που πήραν το όνομά τους από τις φοινικιές που υπάρχουν φυτεμένες.

Συνταγή

Χουρµάδες µε γκερεµέζι
Εξωτικός χουρμάς και κατσικίσιο μαλακό τυράκι

Υλικά (για 10 άτοµα)
10 χουρµάδες Medjool

100 γρ. γκερεµέζι (µαλακό κατσικίσιο τυρί)
ξύσµα από 1 λεµόνι, ακέρωτο
µαύρο πιπέρι, φρεσκοσπασµένο
φιστίκια Αιγίνης, µέτρια κοµµένα

Εκτέλεση

Χαράσσουµε µια σχισµή κατά µήκος των χουρµάδων και αφαιρούµε το κουκούτσι. Μοιράζουµε το τυρί σε δέκα κοµµάτια, το ρολάρουµε στο πιπέρι και στο ξύσµα λεµονιού και γεµίζουµε µε αυτό τους χουρµάδες. Τους αναποδογυρίζουµε, ώστε το τυρί να ακουµπήσει στα φιστίκια και αυτά να κολλήσουν επάνω του.

Τοποθετούµε σε πιατέλα, καλύπτουµε µε διάφανη µεµβράνη και διατηρούµε τους χουρµάδες στο ψυγείο µέχρι το σερβίρισµα. Είναι προτιµότερο να καταναλώνονται µέσα στην ηµέρα που ετοιµάζονται.

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΧουρμάς, ένα γλύκισμα της φύσης

Related Posts