Η Κική Δημουλά ή Βασιλική Ρόδου, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου 1931. Υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές και εξέχουσες ποιητικές φωνές της Ελλάδας, η οποία προσέφερε μεγάλο έργο στα ελληνικά γράμματα, ενώ λίγο πριν το θάνατό της, στις 16 Ιανουαρίου 2020, η Υπουργός Πολιτισμού πρότεινε την Κική Δημουλά, με επίσημη επιστολή της προς την Επιτροπή, για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Κική Δημουλά εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1952 σε ηλικία 19 χρονών, με την ποιητική συλλογή «Ποιήματα», την οποία σύντομα αποκήρυξε. Έτσι, επισήμως εμφανίστηκε τελικά στην ποίηση το 1956, με τη συλλογή “Έρεβος”.

Λίγα χρόνια πριν από την επίσημη είσοδό της στην ποίηση, το 1952, παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με προτροπή του οποίου δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή. Η Κική Δημουλά απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2020 και τάφηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη παρουσία συγγενών, εκπροσώπων των γραμμάτων και τεχνών και του πολιτικού κόσμου μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός.

«Στο χωρισμό μήτε αντίο μήτε φιλί»

Παράξενο πολύ,

γιατί όσο ένα ανοιξιάτικο σύννεφο έμεινε,
όσο χρειάζεται για να ειπωθεί ένα αντίο.
Υπέροχο μνημείο.

Διάχυτος σαν μυρουδιά,
απροσδιόριστος σαν το άπειρο,
βλέμμα σάμπως σ’ ατέλειωτη νύχτα.

Μπροστά μας ένα σταχτοδοχείο
όπου τινάζαμε μια τεφρωμένη ολοκλήρωση.

Το ρολόγι του σχεδίαζε με το χρόνο
κάποιο ξεκίνημα πικρό.

Και τότε εγώ
σήκωνα το ποτήρι
και πίναμε μαζί κάποιο σαλπάρισμα
ανάκατο με μια σιγή.

Στον χωρισμό μήτε αντίο
μήτε φιλί.